fbpx
Ryhmäliikunta Valmentaminen

Näitä neljää ohjaustyyliä ohjaajasi käyttää tunnilla

Aika ajoin tulee puheeksi tuntien suunnitteleminen ja ohjelmien vaihtaminen sekä asiakkaiden että varsinkin ohjaajakollegojen kanssa. Tuntejahan on ohjaajalla monesti enemmän kuin yksi ja yhden ohjelman suunnitteluun käytetään se aika, mikä muulta elämältä liikenee.

Tämä on kestopuheenaihe ohjaajien kesken ja varmasti myös pukuhuoneissa. Siksi aihe ansaitsee mielestäni kokonaisen postauksen!

Suunnittelun lähtökohtana voidaan pitää sinua, asiakasta, sekä lupausta jonka olet tuntikuvauksesta lukenut ja päättänyt tulla mukaan. Ohjaustyyli on sinunkin ohjaajasi repertuaarissa, joko yksinään tai hyödyntäen kaikkia neljää.

Tunnistatko oman suosikkiohjaajasi tyylin?

Ohjaustyyli on periaatteessa yhtä henkilökohtainen kuin sormenjälki. Perusperiaatteita on kuitenkin omien laskujen mukaan vain neljä. Ohjaaja lyö aina oman “puumerkkinsä” tuntiin olipa se koostettu millä tahansa näistä neljästä tyylistä. Jopa kaikkein tiukimmin konseptoiduilla tunneilla ohjaajan persoona puskee läpi väkisinkin.

Tässä postauksessa avaan hieman tuntien koostamista, lähtien musiikin ja liikkeiden valinnasta. Tämä ehkä avaa hieman sitä, miksi tunnit voivat olla hyvinkin erilaisia verrattuna toisiinsa.

1. Freestyle

Ohjaaja suunnittelee tunnit joko alusta loppuun itse, jolloin puhutaan ns. freestyle -tunneista. Tässä takana olevat ohjauskilometrit määrittelevät joko sen, miten nopeasti tai miten piiiitkääääään ohjelmia hiotaan.

Tuntisuunnitelman alku on varmasti ohjaajakohtaista, mutta itselläni kaikki lähtee musiikista. Tunnin rakenne on syytä olla tarkkaan selvillä, kuten esim. onko tunnilla tarkoitus tehdä intervallitreeniä, kuinka rankka kokonaisuus tulee olemaan, eli kuinka pitkään lämmitellään ja jäähdytellään sekä se, onko kyseessä kaikille sopiva vai jo askelkuviot hallitsevalle, kokeneelle jumppaajalle suunnattu tunti.

Rakenteessa otetaan huomioon myös “Musta Hevonen-kortti” eli tunnille tuleekin asiakas joka ei esim. tiennyt tulevansa tanssitunnille. “Musta Hevonen” on silloin oltava valmiina käyttöön, jotta kaikille jäisi mukava tuntikokemus.

Musiikki on tietenkin se, mihin liikkeitä aletaan sovittaa. Osa ohjaajista käyttää Beatmix-musiikkia joka on turvallista 4×8 jaoteltua musiikkia ja siihen on kätevää sovitella mm. askelsarjat ja kokoaisen koreografian rakentaminen.

Lihaskunnossa pysyy kaikki laskuissa mukana kun tehdään 4, 8,16 jne toistoa. Toinen vaihtoehto on sovittaa lämmittelyt ja/tai lihaskunto-osuudet alkuperäiseen musiikkiin, jolloin suunnitteluun tulee vielä yksi kuvio: musiikin tikuttaminen eli purkaminen pienempiin osiin.

Tätä tyyliä käyttäessä musiikkivalikoima on lähes rajaton ja tunnilla voi käyttää lähes mitä tahansa: suomalaista, jatsahtavaa, klassista, maailmanmusiikkia jne.

Oma lempparini on ehdottomasti tämä, vuorovaikutuksellisin, luovin ja vaativin tyyli.

2. Osittainen koreografia

Toinen tyyli on osittain eli semikoreoitu. Esim. Zumbatunnilla voidaan käyttää joko valmista musiikkia kokonaan tai osittain koreografioituna. Tai sitten ohjaaja tekee ihan kokonaan oman koreografiansa.

Myös musiikki voi olla joko Zumbamusiikkia tai omaa musiikkia, tietyin edellytyksin. Eli vapautta on edelleen paljon, mutta hieman vähemmän kuin freestyletunneilla.

Erittäin sopiva ohjaustyyli sellaiselle, joka ei ole täysin mukavuusalueellaan koreografioissa ja tarvitsee ideoita tai haluaa säästää ehkä hieman suunnitteluun kuluvaa aikaa.

“Musta Hevonen” -kortti on täysin mahdollinen tässä tyylissä.

3. “Tee niinkuin sanon” -tyyli

Kolmas tyyli on täysin koreoitu musiikkia, liikkeitä ja myös ohjeita myöden. Tätä käyttää esim. LesMills ja se on erittäin toimiva systeemi! Suunnitteluun ja luomiseen käytetty aika on minimissään, mutta ihan helpolla ei ohjaaja tässäkään pääse: on kuitenkin opeteltava musiikki ja koreografia sekä osattava ohjata se vaikka joku herättäisi keskellä yötä ja kysyisi!

“Musta Hevonen” -kortti ei ole mahdollinen, mutta yksinkertaisuus ja tunnin helppo kulku on otettu huomioon jo tuntia suunniteltaessa.

Oma soveltaminen on tässä tyylissä minimissään, mutta esim. ihan aloittava ohjaaja pääsee todella helposti mukaan ohjaamisen makuun tällä systeemillä.

Pitkään ohjannut tykkää varmasti siitä, että itse ei tarvitse miettiä kokonaisuutta vaan se on valmiiksi mietitty rautaisen ammattilaistiimin voimin. Ei voi mennä pieleen, eihän?

4. Intuitio

Ohjaustyyli, jota itsekin vasta opettelen, on intuitioon perustuva ohjaus. Tämä on toisaalta helpoin, toisaalta taas ehdottomasti vaikein tyyli toteuttaa.

Tyyli toimii loistavasti esim. joogatunnilla, mikäli ryhmä on entuudestaan tuttu. Kysymällä tai peräti aistimalla osallistujista pystyy päättelemään mitä he juuri sillä hetkellä kaipaavat ja millä tavalla tunti toteutetaan. Siinä paikalla, niille ihmisille, heidän tarpeitaan siinä hetkessä kuunnellen.

Oma joogaopettajani on tässä aivan huippu! “Onko toiveasanoita?” hän voi kysyä ennen tuntia ja integroi tämän asanan osaksi harjoitusta.

Tärkeintä valmistelutyössä on se, että tunnin ohjaaminen näyttää helpolta. Mitä iisimmän näköistä, sitä pidempään todennäköisesti sitä on funtsittu!

Mikä tyyli sinusta on inspiroivin?
/Elina

Samantapaisia artikkeleja