fbpx
Yleinen

Jooga on ovi mieleen

Aloitettuasi joogan harrastamisen, huomaat sen hyvät vaikutukset jo ensi kättelyssä. Jooga tuo mukanaan mielenrauhaa ja keskittymiskykyä, juuri tästä syystä olo harjoituksen jälkeen on seesteinen ja miellyttävä. Kehokin tuntuu vetreältä ja elinvoimaiselta.

Voidaankin sanoa, että joogaharjoitus on ovi mieleen.

Harjoituksen aikana kuitenkin ehkä huomaat, että kaikki asanat eivät välttämättä avaudu hetkessä. Tällaisten asanoiden kohdalla saatat olla valmis luovuttamaan, koska niihin asettuminen tuntuu joko epämiellyttävältä tai suorastaan kivuliaalta.

Kuulostaako tutulta? Itselleni tämä asana oli alussa “Alaspäin katsova koira” ja tuntui kun minua olisi roikotettu jaloista pää alaspäin ja sanottu että tämäpä se on asana, joka rauhoittaa ihanasti kehoa ja mieltä!

Vasta löydettyäni opettajan joka opetti muokkaamaan asanoita itselle, omaan kehoon sopivaksi, löysin mahdollisuuden rentoutua myös tuossa ennen niin kiduttavassa asanassa. Tiedättehän sen tunteen, kun päässä kirkastuu “a-HAA”: asanasta todella tulee se mukava, kivuton, lempeä lepoasento! Tästä oli silloin puhe, tällaiselta tämän pitikin tuntua!

Tämä tunne seurasi minua myös harjoituksen ulkopuolelle, niin käänteentekevän elämyksen silloin koin.

Koska kaikkien kehot ovat erilaisia jo ihan luustollisista ja toiminnallisista eroavaisuuksista johtuen, on tärkeää kuunnella itseään ja modifioida asanoita omaan harjoitukseen sopivaksi.

Asanaa ei tule pakottaa eikä tuntuman pidä olla kivulias eikä missään tapauksessa kiduttava. Silloin ollaan ajauduttu poispäin joogan perusperiaatteesta, joka ohjaa meitä karttamaan väkivaltaa ei vain toisia, mutta myös itseä kohtaan.

Kaikkia asanoita voidaan siis muokata oman kehon mahdollisuuksia ja rajoituksia kunnioittaen. Tämä koskee myös joogaopettajaa, sillä hänen kätensä voivat aiheuttaa kovin paljon vahinkoa painamalla, työntämällä tai vetämällä lujasti ellei ole aivan 100% varma harjoittelijan anatomisista rakenteista.

Tästä syystä ulkopuolinen kosketus voi olla neuvova ja havainnollistava, mutta sen ei tulisi olla voimakas.

Voit muokata Alaspäin katsovaa koiraa mm. näin

Sen sijaan, että opettaja avustaisi tai jopa manipuloisi käsin, olisikin tarkoituksenmukaista opetella itse kuuntelemaan kehon viestejä. Asanoihin löytyy uusi kokemus apuvälineiden, esim. joogablokkien tai -vöiden avulla.

Nämä mainiot pienet kaverit ovat omiaan helpottamaan kireää lonkan aukikiertoa, rintakehän avausta tai niskan rentouttamista.

Zenanassa järjestämme Workshoppeja eri aihealueiden tiimoilta, jotka syventävät ja muokkaavat sinun omaa harjoitustasi henkilökohtaisemmaksi kokemukseksi. Workshopissa on myös ehkä matalampi kynnys kysyä opettajalta neuvoa, vaikka kysyminen on toki sallittua myös studiollakin.

Nähdään tunneilla!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Mitä mieltä olet artikkelista?

Rating: 1 out of 5.
About the Author

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Samantapaisia artikkeleja

%d bloggaajaa tykkää tästä: