Aloitettuasi joogan harrastamisen, huomaat sen hyvät vaikutukset jo ensi kättelyssä. Jooga tuo mukanaan mielenrauhaa ja keskittymiskykyä, juuri tästä syystä olo harjoituksen jälkeen on seesteinen ja miellyttävä.
Kehokin tuntuu vetreältä ja elinvoimaiselta. Voidaankin sanoa, että joogaharjoitus on ovi mieleen.
Harjoituksen aikana kuitenkin ehkä huomaat, että kaikki asanat eivät välttämättä avaudu heti ensimmäisellä kerralla. Tällaisten asanoiden kohdalla saatat olla valmis luovuttamaan, koska niihin asettuminen tuntuu joko epämiellyttävältä tai suorastaan kivuliaalta.
Kuulostaako tutulta?
Itselleni tämä asana oli alussa “Alaspäin katsova koira” ja tuntui kun minua olisi roikotettu jaloista pää alaspäin ja sanottu että tämäpä se on asana, joka rauhoittaa ihanasti kehoa ja mieltä! Samalla otsasuoni tykyttää verenpaineen kohottua epämiellyttävälle tasolle.
Vasta löydettyäni opettajan joka opetti muokkaamaan asanoita itselle, omaan kehoon sopivaksi, löysin mahdollisuuden rentoutua myös tuossa ennen niin kiduttavassa asanassa. Tiedättehän sen tunteen, kun päässä kirkastuu “a-HAA”: asanasta todella tulee se mukava, kivuton, lempeä lepoasento! Tästä oli silloin puhe, tällaiselta tämän pitikin tuntua!
Tämä tunne seurasi minua myös harjoituksen ulkopuolelle, niin käänteentekevän elämyksen silloin koin.
Koska kaikkien kehot ovat erilaisia jo ihan luustollisista ja toiminnallisista eroavaisuuksista johtuen, on tärkeää kuunnella itseään ja muokata asanoita omaan harjoitukseen sopivaksi.
Asanaa ei tule pakottaa, tuntuman ei pidä olla kivulias eikä missään tapauksessa, ei koskaan, kiduttava. Silloin ollaan ajauduttu poispäin joogan perusperiaatteesta, joka ohjaa meitä karttamaan väkivaltaa ei vain toisia, mutta myös itseä kohtaan.
Lue Mia Jokinivan postaus ahimsan periaatteesta >>
Kaikkia asanoita voidaan siis muokata oman kehon mahdollisuuksia ja rajoituksia kunnioittaen. Tämä koskee myös joogaopettajaa, sillä hänen kätensä voivat aiheuttaa kovin paljon vahinkoa painamalla, työntämällä tai vetämällä lujasti ellei ole aivan 100% varma harjoittelijan anatomisista rakenteista. Ilman röntgenkatsetta taas sellainen ei käytännössä ole mahdollista.
Tästä syystä ulkopuolinen kosketus voi olla neuvova ja havainnollistava, mutta sen ei tulisi olla voimakas.
Voit muokata Alaspäin katsovaa koiraa mm. näin
Sen sijaan, että opettaja avustaisi tai jopa manipuloisi käsin, olisikin tarkoituksenmukaista opetella itse kuuntelemaan kehon viestejä. Asanoihin löytyy uusi kokemus apuvälineiden, esim. joogablokkien tai -vöiden avulla.
Nämä mainiot pienet kaverit ovat omiaan helpottamaan kireää lonkan aukikiertoa, rintakehän avausta tai niskan rentouttamista.
Zenanassa järjestämme Workshoppeja eri aihealueiden tiimoilta, jotka syventävät ja muokkaavat sinun omaa harjoitustasi henkilökohtaisemmaksi kokemukseksi. Workshopissa on myös ehkä matalampi kynnys kysyä opettajalta neuvoa, vaikka kysyminen on toki sallittua myös studiollakin.
Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan Easy Astanga joogakurssille? Ilmoittaudu odotuslistalle >>
Nähdään tunneilla!

Mitä mieltä olet artikkelista?