Asiakastarina: “Kun sinä voit hyvin, myös ympäristösi voi hyvin”

Tanja Tähtinen on kolmekymppinen kolmen lapsen äiti, joka hoitaa epäsäännöllisen vuorotyönsä ohella maataloa. Tanja tuli vuoden vaihteen tienoilla Zenanan asiakkaaksi ensin varovasti tekstiviestillä tiedustellen ja sen jälkeen hän uskaltautui kokeilemaan FasciaMethod -tuntia.

Ensimmäiselle tunnille hän saapui omien sanojensa mukaan todella väsyneenä, mutta uteliaana. Hän oli jo vähän aikaa etsinyt sopivaa paikkaa, jossa hän voisi aloittaa uuden harrastuksen, joka tasapainottaisi muuten stressaavaa elämäntilannetta.

Tanja on harrastanut liikuntaa monipuolisesti jo lapsesta saakka. Hänellä on takanaan sekä kilpailu- että näytöstanssijan vuosia, joten luontevinta ja hänelle ominaisinta olisi ollut aloittaa hikiliikunnalla.

Siihen ei kuitenkaan tässä elämänvaiheessa ollut kiinnostusta, vaan tarve oli jollekin uudelle, virkistävälle ja eheyttävälle liikunnalle.

”Olen vahvasti sitä mieltä, että lapset kasvaa ja oppii liikkumaan mallista. Kun lapsi näkee että ympärillä liikutaan ja harrastetaan, se madaltaa kynnystä lähteä liikkumaan itsekin. Sisällä kasvaa tieto, että näin kuuluukin tehdä”

Miten löysit tiesi Zenanaan ja ryhmäliikunnan pariin?

”Serkkuni kertoi Zenanasta. Elämäni oli heittänyt haasteita viime aikoina vähän enemmänkin ja ihan tietoisesti etsin jotain uutta ja nimenomaan ryhmäliikuntaa. Halusin jotain omaa ihan itseäni varten tähän hetkeen.

Viimeiset vuodet on menneet aika pitkälle lasten kanssa yhteisellä kasvun polulla. Jooga lajina oli ollut jo monta vuotta takaraivossani. Nyt tuli oikea hetki ja olin innoissani kuultuani Zenanasta. Vaikka olen asunut Hollolassa vuosia, on tämä paikka mennyt jotenkin hieman ohi!”

Usein kuulee sanottavan että ei ehdi, jaksa tai kerta kaikkiaan viitsi aloittaa liikuntaharrastusta. Miten sinulle vapautui resursseja aloittaa kaiken tämän keskellä uusi harrastus?

”Suurperheen äidillä ei vapaita hetkiä juuri ole (hersyvää naurua). Vuorotyö mahdollistaa kuitenkin arkivapaita ja sillä tavalla aikatauluni ovat joustavammat. Arkipäivinä on helppo järjestää itselle esim. aamuaikaa itselle ja treenille. Tällöin treeniaika ei myöskään ole koko perheen yhteisestä ajasta pois.

Iltatreenille katsotaan miehen kanssa yhdessä molemmille aikaa perhekalenteriin.”

Halusin jotain omaa ihan itseäni varten tähän hetkeen.

“Tänä päivänä elämä on kuitenkin kiireistä kaikilla, oli kotona perhettä tai ei. Ajan ottaminen vaatii priorisointia ja järjestelemistä, mutta mitäänhän ei elämässä tapahdu itsestään.  Ne, jotka sanovat että ”sitten kun on aikaa”, voivat joutua odottamaan aika pitkään!”

Millä tunneilla käyt Zenanassa? Millaisia tunteja voisit suositella muille kiireisille vanhemmille?

”Vanhemmille ja oikeastaan ihan kenelle vaan! Tulin juuri Faskiatunnilta ja juuri mietin, että jokainen päivä on uusi kehitysmahdollisuus tutustua omaan kehoon ja mieleen paremmin.

Zenanassa olen käynyt vähemmän hikitunneilla ja enemmän joogassa, FasciaMethodissa ja Kehonhuollossa. Toisin sanoen käyn juuri niillä tunneilla, mitä itse kutsuisin vähän rauhallisemman sykkeen tunneiksi.

Olen kerta kaikkiaan ihastunut FasciaMethodiin! Se on aivan erilaista liikuntaa kuin mitä olen koskaan harrastanut. Hiki tulee vaikka ulospäin ei aina näytä tekevän paljoakaan. Olen aiemmin tottunut siihen, että treenatessa hapen pitää lähes loppua ja hien lentää. 

Nyt olen tietoisesti hakeutunut joogaan ja FaMeen ja sitä huomaa että keho ja mieli tarvitsee juuri tällaista harjoitusta pysyäkseen balanssissa. Matka on ollut mahtava!

Lähde sinäkin kokeilemaan rohkeasti uusia juttuja!”

“Tietoisesti kiinnitän yhä enemmän huomiota siihen, että elämän kokonaisbalanssi säilyy. Helposti asia menee niin, että löydettyään uuden ja innostavan lajin, sitä painaa 150 lasissa hetken aikaa. Sitten iskee niinsanottu turnausväsymys ja innostus loppuu kokonaan. Silloin voi tulla suorituspaineita ja alkaa väsyä.

Itse olen tietoisesti jarrutellut ja laskenut, että kahdesti viikossa on hyvä tahti. Vaikka aikaa voisi olla enemmänkin, halusin aloittaa maltillisesti. Pikkuhiljaa voin lisätä kertoja oman ja perheen kalenterin joustavuuden mukaan.”

“Tällä hetkellä olen kuukausiasiakas, mikä antaa joustovaraa treenaamiseen. Valitsen Zenanan kalenterista sopivat tunnit oman ja perheen menojen mukaan. Ei tule paineita, kun ei tarvitse jokaista kertaa laskea erikseen ja sitoutua yhteen tiettyyn tuntiin per viikko.”

“Tuntivalikoimasta haluaisin sanoa, että Zenanassa on mun mielestäni mahtava valikoima tunteja rauhallisesta Yinjoogasta tanssin kautta aina HIIT -tunneille, mikä on ihan huippua!”

Käyt siis enimmäkseen harmailla, ns. kehon ja mielen tunneilla. Ne eivät sinun kokemuksesi mukaan ole kuitenkaan välttämättä kevyitä, vaan ennemminkin itsetuntemusta lisääviä tunteja. Mitkä sitten ovat ne hyödyt joita koet saavasi käymällä näillä tunneilla?

”Mun mielestäni kaikki liikunta lisää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja on ihan tutkittu juttu, että liikunta lisää mm. mielihyvää.

Tässä elämäntilanteessa nämä tunnit on olleet minulle ne oikeat valinnat, jotka vievät minua kohti tavoitettani.

Ryhmäliikunnasta saatu hyvä olo heijastuu myös arkeen. Vaikka sitä luulee tuntevansa oman kehonsa niin kappas kummaa, tutustuttuani uusiin lajeihin tutustuu myös itseensä aivan uudella tavalla. Mulle on myös tärkeää huomata kuinka mielen ja kehon tasapaino auttaa ja tukee arjen ja elämän vuoristoradalla.”

“Se mitä saan, on hyvä mieli, hyvää oloa kehoon, energiaa ja jaksamista kotiin sekä omaan työhön, keho jaksaa fyysisen työn haasteet. Näiden lisäksi pitää muistaa, ettemme ole ikuisesti vain tässä hetkessä, vaan kasvamme ja ikäännymme koko ajan.

Haluan olla valmiina myös elämän tulevillekin haasteille. Terveys on minulle ja pitäisi olla ihan kaikille tärkeä asia! Minä ja kehoni pitää olla balanssissa vielä 5, 10 ja 50 vuoden päästä.”

Millaisia terveisiä lähettäsit niille ihmisille, jotka odottavat lisää aikaa, lisää resursseja tai odottavat vaikkapa ensi maanantaita aloittaakseen?

”Haluan jakaa ilosanoman kaikille ihmisille: Mun mielestäni liikkuminen kuuluu kaikille, vauvasta vaariin. Se on elämän perusedellytys! On ihanaa käydä juuri Zenanassa sen takia, että se on pieni paikka. Tunnelma oli todella lämmin ja vastaanottava heti alussa. Tule itse testaamaan, niin tiedät mitä tarkoitan!

Heitän sulle kysymyksen: Onko terveys sinulle tärkeää vai se tärkein juttu? Kun sinä voit hyvin, niin ympäristösi voi hyvin!”

Se mitä saan, on hyvä mieli, hyvää oloa kehoon, energiaa ja jaksamista kotiin sekä omaan työhön, keho jaksaa fyysisen työn haasteet.

“Joku voi luulla, että tietyntyyppiset paikat ovat vain tietyntyyppisille ihmisille. Täällä käyvät ovat eri ikäisiä, näköisiä, kokoisia, muotoisia ja hyvin eri elämäntilanteista tulevia. Zenanassa käy aivan tavallisia ihmisiä, oman elämänsä supersankareita. He haluavat nauttia positiivisesta energiasta ja ohjauksesta, joka on taattua täällä.”

“Mun mielestäni Zenana on yritys, joka seisoo omilla jaloillaan ja luo oman viikkokalenterinsa asiakkaan tarpeisiin vastaten. On mahtavaa, että ryhmäliikuntatunnin aikana voi kokea saavansa myös henkilökohtaista ohjausta, mikä on aivan uskomatonta sillä jokainen asiakashan tulee omista tarpeistaan ja lähtökohdistaan, omaa itseään varten tunnille.

Vaikka minun lisäkseni tunnilla on 15 muutakin osallistujaa, jotka tulevat kukin omista lähtökohdistaan. Se on tunne, jota ei joka paikasta saa, mutta Zenanasta saa!”

No mistä sitten tietää, että ryhmäliikunta on sun juttu?

”Siitä, että sinne palaa aina uudelleen. Vaikka välillä on arjen motivaatiomonttuja mutta kun on kerran kokenut hyödyt niin on aina helpompaa lähteä uudelleen. Zenanaan on helppo tulla: sinulla ei tarvitse olla mitään hienoja vaatteita tms, jotain joustavaa ja mukavaa päälle ja lähdet katsomaan.

Jo muutaman kerran jälkeen voi arvioida hyödyt ja sopivuus itselle. Zenanasta löytyy monia eri tunteja, joista on helppoa aloittaa. Musta on myös ihana tavata ihmisiä, jotka ovat kertoneet oman uskomattoman tarinansa sohvaperunasta henkilöksi, joka tykkää ja nauttii liikkumisesta.

Hyödyn myös näkee jo muutaman kuukauden jälkeen!”

 ”Mikään ei muutu,  jos mitään ei tietoisesti muuta!”

“Ensimmäinen kerta jotain uutta on aina mukavuusalueen ulkopuolella, mutta sieltä juuri löytyy kasvu! Mun oma tavoitteeni nyt aloittaessa oli, että kesällä haluan kokea olevani enemmän tasapainossa fyysisesti ja henkisesti, haluan, että olo on kokonaisvaltaisesti hyvä ja energinen.

Henkinen stressi aiheuttaa myös fyysistä kireyttä ja pahoinvoinnin oravanpyörää. Sitä vastaan me kai kaikki tasitelemme. Oman hyvinvoinnin eteen on tehtävä töitä.”

Oravanpyörästä olen kuullut itsekin mainittavan. Oravanpyörästä voi kuitenkin päästä eroon muutenkin kuin riuhtaisemalla irti. Pienikin hyvä valinta tänään hidastaa pyörän liikettä ja ohjaa kohti parempaa.

Kiitos Tanja haastattelusta, oli oikein mukavaa saada kuulla näkemyksiäsi treenaamisesta, Zenanasta ja omista tavoitteistasi!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit