Gua Sha, itsehoidon monitoimityökalu

|| Tämän postauksen lopusta löydät affiliate -linkin verkkokauppaan, josta halutessasi voit hankkia gua sha -kiven omaan käyttöösi. Klikkaamalla linkkiä Zenana saa ostoksestasi pienen komission. ||

On vaikea sanoa yhtä yksittäistä asiaa, mikä sai minut alun perin kiinnostumaan gua sha:sta, vaan kuten elämässä yleensäkin monet asiat liittyvät toisiinsa jotenkin.

Näin muutama vuosi sitten mainoksia gua sha-rullista, joilla mainospätkissä rullailtiin kasvojen ihoa ja muistan ehkä tuhahdelleeni tälle ja miettiväni ”mitä hyötyä tuosta voi olla…”.

No, nyt kun olen asiaan perehtynyt, sekä tietoni ovat myös kouluttautumisen kautta lisääntyneet, sekä olen itse kokeillut, voin lämpimästi suositella gua shaamista. Gua sha on ikivanha erityisesti Kiinassa käytetty itsehoitomuoto, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä.

Fascia ja gua sha

Opiskellessani koulutetuksi hierojaksi, opin fasciakäsittelyä. Tiesithän, että fasciakalvot kulkevat koko kehossasi jalkapohjista päälaelle, ihon alla ikään kuin ”toisena ihona”, joka peittää, ympäröi ja yhdistää kudokset, lihakset, luut, hermot ja verisuonet.

Tuo tiivis fascia pitää kaiken kasassa, yhdistäen lihakset toimintaketjuiksi. 

Jos lihasta ympäröivä kalvo on jumissa, lihas ei pääse toimimaan kunnolla ja seurauksena on erilaisia särkyjä, kiputiloja tai jumeja.

Jos nämä lihaskalvot ovat hyvin kireät, aineenvaihdunta, verenkierto ja nestekierto, jumittuvat ja sitä kautta lihakset kipeytyvät ja kuonainen neste aiheuttaa turvotusta, kun se ei pääse normaalisti liikkeelle. 

Kenelle gua sha sopii?

Lähes jokainen toimistotyöläinen tietää, mitä niska-ja hartiaseudun jumit ja säryt ovat. Kun istut näytön edessä työpäiväsi ajan, on työasentosi staattinen ja eteenpäin suuntautuva.

Kyynärvarren lihakset saattavat kipeytyä, varsinkin hiirikädestä. Entä tunnistatko ”some-niskan” ? Jatkuva puhelimen äärellä olo on niska-hartiaseudun lihaksistolle kuormittavaa, kun katse suuntautuu alaspäin puhelimen näyttöön. Myös silmät sekä niiden ja kaulan lihakset rasittuvat.

Somen ja uutisten selaaminen sekä viestien näpyttely kuormittaa myös ranteita ja peukaloita.

Suurin osa omista hieronta-asiakkaistani tulee hierontaan niska-hartiaseudun kipujen ja jumien takia. Eri hierontatekniikoiden ja passiivisten venytysten lisäksi, käytän usein gua sha -lastaa apuna (tai fasciaveistä), jolla ”rapsutan” niskan, lapojen, lapaväliä, rintalihasten yläosaa sekä käsivarresta hartialihasta.

Käsittelyssä avataan lihaskalvoja, jolloin kalvo vapautuu ja kipu/jumi helpottaa.

Kun kysyn hieronta-asiakkailtani, kuinka he itse huoltavat kehoaan, on aika usein vastaus ”kyllä mä tiedän, pitäis venytellä enemmän…tai ylipäänsä pitäisi venytellä”.

“Pitäisi varmaan venytellä, mutta..”

Huomaan yleisen ajatuksen olevan, että kun hartiat ja yläselkä ovat jumissa, tarvitsee yläselkää venytellä. Tosiasiassa, etulinjasi kaipaa venytystä; lonkankoukistajat ja rintalihaksesi, sekä vastaavasti yläselkäsi kaipaa lihaksia vahvistavia liikkeitä.

Usein suosittelenkin asiakkailleni lihaskuntoliikkeiden lisäksi aktiivisia, dynaamisia venyttelyliikkeitä. Suositteluista huolimatta nämä jäävät usein kuitenkin tekemättä, tai asiakas ei enää kotona muista mitä se hieroja suosittelikaan.

Itselläni löytyy myös aika-ajoin todella kireä hartialinja, kallonpohjaa myöden, olen ottanut tavakseni gua shata hierontakäyntien välissä itseltäni  ylävartalon kiristykset pois: niskan, kallonpohjan, purentalihakset, hartiat, käsivarret, kyynärvarret ja kämmenet.

Tämä on ihana pika-apu kiristäviin jumeihin, jännitykset lihaksissa ja faskioissa vapautuvat, ja lihasten verenkierto, sekä aineenvaihdunta paranee.

Käyntiä hierojalla tällä ei tietenkään korvata, mutta hyvänä ennaltaehkäisijänä gua sha toimii. Koska kivi/ lasta on myös pieni, eikä vie työpöydältä yhtään tilaa, on se helppo pitää käden ulottuvilla joka päivä.

Lisäksi sinun ei tarvitse erikseen ottaa aikaa gua shaamiselle. 5-10 gua sha lastalla vetoa riittää käsiteltävälle kohdalle.

Mistä voit aloittaa?

Mikäli kärsit päänsäryistä, saattaa kalvo päänahan alla olla jumissa. Kokeile sormilla liikkuuko päänahka päälaella ja mikäli se tuntuu jäykältä, hiero sitä rytmikkäästi vähän aikaa, kunnes veri alkaa taas kiertää.

Gua sha:lla voi käydä läpi myös hiusrajan aluetta, sekä päänahkaa. Orastavan pääsäryn saan myös kuriin gua shaamalla ohimoiden ja purentalihasten aluetta.

Voit kokeilla gua shaamista tällä opastusvideolla:

Palatakseni vielä alkuun, kasvojen gua shaamiseen….

Gua sha -kampaa/ kiveä voidaan siis käyttää myös kasvojen kosmeettiseen hoitamiseen. Kiveä käytetään ”kaapimalla” sillä puhdistettua ja kosteutettua, mielellään öljyttyä ihoa.

Oikea paine ja kulma sekä sivelysuunnat ovat tärkeitä. Yksinkertaistetusti sanottuna sillä kaavitaan naaman keskeltä ulospäin ja kumpikin puoli erikseen.

Gua sha:lla sively saa ihon punoittamaan kevyesti, mikä on merkki mikroverenkierron parantumisesta, joka puolestaan tehostaa ihon toimintoja. Uskon siis Gua Shan olevan myös loistava keino kasvoilla ikääntymisen merkkien ennaltaehkäisyssä.

Kosmeettinen gua sha parantaa ihon verenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, jolloin iho uudistuu paremmin, sillä ravinnon- ja hapensaanti kudoksissa paranee.

Gua shan vaikutus tuntuu ja näkyy iholla

Kuinka usein sitä oikeasti tulee panostettua kasvojen ihoon (ja lihaksiin!) muuten kuin nopeasti sutaisemalla kasvovoidetta pesun jälkeen? Minä ainakin tunnustan.

Kasvoissa on myös lukuisia lihaksia, ja kasvoja saattaa koristaa ilmerypyt, jotka tulevat usein toistuvien ilmeiden seurauksena, nauraminen, silmien siristeleminen tietokoneruudun edessä…yms. Iän myötä sidekudoksen elastiinin määrä vähenee ja ihon kimmoisuus heikkenee.

Ikärypyt ovat verkkomaisia ja pääasiassa matalia. Väsymys, stressi ja valvominen näkyvät ihossa sameana värinä. Samaa aiheuttaa myös ihon kuivuus, jolloin iho saattaa tuntua kireältä ja karhealta, sekä näyttää elottomalta. 

Nyt yli nelikymppisenä mietinkin, olisiko kasvojen ihosta voinut pitää parempaa huolta…ehkäpä! Sillä samoin kuin muualle kehoon, gua sha toimii parhaiten ennaltaehkäisevänä.

Oma ihoni on hankala sekaiho, joka reagoi helposti. Jos syön huonosti, puskee näppyjä esiin, T-alue on helposti rasvoittuva ja muuten pintakuiva.

Vasta viime vuonna ymmärsin, kuinka paljon kosteutusta ihoni kaipaakin ja aloin käyttää jojobaöljyä kasvojen kosteutukseen. Tämän rutiinin myötä aloin opetella kasvojen gua sha:sta.

Huomaan ihon värin parantuneen huomattavasti ja pintakuivuus on hävinnyt. Alkuun, muutaman viikon verran, otsarajaani nousi pientä punaista näppyä, mikä kertoi puhdistumisesta, kuonat tulivat niin sanotusti ulos. Tämän jälkeen puhdistuminen rauhoittui.

Kasvojen gua shan voi tehdä muutamalla vedolla joka ilta, kun haluaa imeyttää kasvoseerumin tai öljyn paremmin kasvoille ja dekoltee alueelle. Pidemmän kasvojen hieronnan lastalla voi tehdä muutaman kerran viikossa.

“Vuole” kasvonpiirteet esiin gua shalla

Tiedätkö vanhemmiten tunteen, kun aamulla tyynyn kuva poskella ei siliäkään muutamassa minuutissa, minä tiedän sen! Varsinkin yön jäljiltä gua sha on mukavan tuntuista, turvotus väistyy ja kasvoista tulee freesimmät.

Kasvojen turvotus, varsinkin minulla silmäpussit pienenevät, iho näyttää kirkkaammalta, väsymyksen merkit häipyvät ja kasvojen piirteet ovat paremmin esillä.

Sekä loppujen lopuksi, gua shaaminen tuntuu kivalta ja siitä tulee hyvä mieli.

Onko gua sha sitten välttämätön? Ei toki! Kasvohierontaa voi tehdä vaikka käsin ja kehon kalvoja ja lihaksia voit edelleen rullailla foam rollerilla, jos sinulla sellainen on. Isoin vaikutus on sillä, että teet oman hyvinvointisi eteen jotain.

Mitäpä jos TO DO-listasi ensimmäinen kohta olisikin ”minä”, on se sitten jooga, päiväunet, kehonhuolto, kasvojen gua sha tai meditointi?

/Laura


|| mainos ||

Löydät kasvojen ja muunkin kehon käsittelyyn sopivia gua sha -kampoja mm. tältä sivustolta. Klikkaamalla tästä ja tekemällä ostoksen, Zenana saa pienen komission palkkioksi suosittelusta.


Kasvojen gua sha? Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit