Hengähdä välillä

Jumissa liikenneruuhkassa, kauppaan pitäisi ehtiä ja mitä ihmettä edes tekisin ruuaksi perheelle tänään? Pitäisi nauttia elämästä mutta ei saisi syödä epäterveellisesti, juotaisiinko tänään ruuan kanssa viiniä vai maitoa? Mitä naapuritkin ajattelevat kun en ole ehtinyt kuopsuttaa multaa, raivata tiheikköä ja loihtia pihamaalle kukkaparatiisia? Hengähdä välillä, hyvä ihminen!

Meidän arkielämämme on täynnä hälinää. Aivomme joutuvat päivittäin keskelle valtavaa ärsyketulvaa jota ne eivät ole tottuneet käsittelemään. Hälinä ja tunne siitä, että asiat eivät ole täysin kontrolloitavissamme aiheuttaa meille väsymystä ja stressiä, tunnetta siitä, että asiat eivät ole täysin hallinnassamme.

Hälinän aiheuttaman stressin karkottamiseen on kuitenkin olemassa keinoja. Joillekin liikunta toimii oivallisena stressinpurkukeinona sekä elämäntapana joka vahvistaa kehoa ja näin auttaa hallitsemaan hermoja.

Liikunta purkaa stressiä

Liikunnan avulla on täysin mahdollista purkaa lyhytaikaista stressiä. Liikunnan avulla vahvistat myös omaa stressinsietokykyäsi ja näin vahvistat arjessa selviytymisen mahdollisuuksiasi.

Liikunnan hyödyt ovat lukuisat. Useat tutkimukset osoittavat, että liikunta-aktiivisuus edistää terveyttä ja hyvinvointia. Liikunnallinen ihminen myös nukkuu ja palautuu paremmin työperäisestä stressistä. Tästä aiheesta voit lukea lisää Firstbeatin ja Jyväskylän yliopiston kanssa yhteistyössä tehdystä väitöskirjasta (Tiina Föhr, TtM).

Joskus pelkkä kovatahtinen liikunta harrastusmuotona toimii siis loistavasti. Hyvissä voimissa hikirääkki tuntuu mahtavalta ja sellaselta sen on tarkoituskin tuntua. Mikäli arki on kuitenkin jatkuvasti stressaavaa, aikataulutettua ja täynnä kiirettä, voi liikunnan aiheuttama stressitason nousu olla keholle yksinkertaisesti liikaa. Palautumiseen vaikuttaa fyysisen aktiivisuuden lisäksi myös se janan toinen ääripää. Hengähdä siis välillä.

Ei joko-tai vaan sekä-että

Vaikka liikunta edistää terveyttä ja sen vaikutukset ovat kiistattomat, liikunta voi siis ylikuormittaa jo valmiiksi stressaantunutta kehoa. Jos työ, parisuhde, jatkuva kiire stressaa, masentaa, ahdistaa ja voimat ovat ihan lopussa, ei kunnon fyysinen rääkkitreeni enää toimi terveyttä edistävällä tavalla.

Kehon ja mielen kannalta olisikin tärkeää löytää tasapaino kovan rasituksen ja kevyen, palauttavan liikunnan välillä.

Miellämme levon helposti “turhaksi” ja sen merkitystä ei oikein osata arvostaa hyvän kunnon ja terveyden edistämisessä. Lepo voi olla muutakin kuin nukkumista tai sohvalla makoilua. Mielenhallintamenetelmänä pehmeät lajit, kuten esim. monet itämaiset kamppailulajit sekä jooga ovat nousevassa merkityksessä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Zenanassa tuntivalikoimaan kuuluukin eri tyyppisiä kehoa ja mieltä huoltavia, aloittelevallekin helposti lähestyttäviä tunteja. Olemme huomanneet, että kehon hyvinvoinnin vuoksi on tärkeää tarjota vastapainoa kovalle liikunnalle. Yhä useampi Zenanalainen onkin löytänyt joogan muun harjoittelunsa oheen!

Tuntivalikoimassamme on tällä hetkellä kehonhallintamenetelmä Pilates, joka sopii oikeastaan kaikille. Pilateksen lisäksi pidämme liike- ja kehonhallintaan keskittyvää FasciaMethodia. Näiden lisäksi kehoa ja mieltä huoltavat erilaiset joogatunnit, kuten hyvin pehmeää, lempeää ja restoratiivista liikettä sisältävä Yinjooga. Fyysisempää joogaa edustaa puolestaan Astanga ja JoogaFlow.

Jooga on myös jäykkien juttu

Joogan etuna on sen sopivuus kaikille. Miehet, naiset ikään ja kuntoon katsomatta löytävät samalta tunnilta oman harjoituksensa. Joogalajit ovat keskenään hieman eri tyyppisiä, ne toimivat hieman eri tavoilla, vaikka lopputulos onkin hyvin pitkälle samanlainen: olo on rauhallinen ja rento.

Yinjooga on hyvin rauhalllista, asanoita tehdään tunnin aikana vain muutama ja keskitymme ennemminkin rentouttamaan lihaksemme kuin aktivoimaan niitä. Tältä tunnilta ihmiset lähtevät pois usein kommentoiden “Taivaallista!”

Lue lisää: Yinjooga, hiljainen harjoitus

Tämän joogan hyödyn huomaat heti, sillä se pureutuu olemuksemme ytimeen: sidekudoksiin ja niveliä ympäröiviin nivelsiteisiin venyttäen ja huoltaen niitä. Koska liikkeet tehdään hyvin hitaasti, on tunti kokonaisuudessaan hyvin miellyttävä ja sen aikana on mahdollista tutkia omaa kehoaan ja opetella ymmärtämään sen toimintaa. Itsetuntemus lisää elämään rutkasti laatua ja monesti myös pieniin vaivoihin löytyy syy ja helpotus.

Astanga, Rocket ja Flowjooga puolestaan ovat taas fyysisempiä joogalajeja. Molemmille on yhteistä se, että asanoita tehdään toisiinsa yhdistäen hengitys mukaankin jolloin harjoitus on intensiivisempi. Vaikeaa ne eivät kumpikaan ole: Astangassa liikesarja on rutiini, joka toistuu kerta kerralta osittain samanlaisena. Tämä mahdollistaa sen, että asanat alkavat avautua harjoittelun edetessä ja pikku hiljaa alkavat toimia oman mielen kanssa yhteistyössä.

Lue lisää: Nöyryyden harjoitus, Astanga

Hengityksen mukaan ottaminen tuo joogaan sen meditatiivisen puolen: ajatukset ja mieli rauhoittuu kun matolla hiljentyy kuuntelemaan omaa hengitystään.

Tervetuloa kokeilemaan kehon ja mielen tunteja Zenanaan!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit