Juurruttava Mula bandha

Mula bandha (मूल बंध)

Joogatunnilla kuulet puhuttavan “bandhoista”. Bandhat ovat kehon energialukkoja jotka herätellään heti alkukeskittymisen aikana ja joiden pitoa voi harjoitella ensin pienissä pätkissä, myöhemmin ulottaen niiden tuen koko harjoituksen mittaiseksi. Bandhat sijaitsevat anatomisesti hyvin tiiviisti fyysisen kehomme maamerkkien tuntumassa.

Näiden lukkojen avulla voit ohjailla ja kontrolloida kehossa kulkevaa energiaa. Tämän postauksen jälkeen tunnet ja tunnistat ensimmäisen lukon, Mula bandhan. Harjoituksessa pääset tämän lukon tuntumaan varsinkin tasapainoa vaativissa asanoissa.

Postauksen luettuasi tiedät, mikä on juurilukko ja kuinka sen voi löytää.

Aivan postauksen lopussa on myös kokonainen joogaharjoitus, jonka voit tehdä milloin tahansa, kun tarvitset hengähdystaukoa arjesta.

Keskikehon trampoliini, lantionpohja 

Se, mitä itse ajattelen bandhoista tuntuu muuttuvan ajan ja kokemuksen myötä. Aloittaessani harjoittelun, ajattelin esim. Mula bandhan olevan sama asia kuin lantionpohja. Yhdistäessäni käsitteen konkreettiseen lihakseen, oli minun helpompi ymmärtää kuinka minun tulee toimia kun aktivoin tämän bandhan.

Luulisin, että tämä tie on monelle tuttu, sillä lantionpohjan lihasten tunnistaminen, aktivointi, pito ja tietenkin rentoutus on monelle riittävän suuri haaste.

Lantionpohjan lihakset ovat lihasryhmä, joka muodostavaa keskikehollemme pohjan tai “lattian”. Ne ovat tahdonalaisia lihaksia ja niiden tehtävänä on sekä kannatella sisäelimiä että säädellä virtsan/ulosteen tuloa. Ne toimivat myös yhteistyössä muiden lantion alueen lihasten kanssa asentoa hallitsevana lihasryhmänä.

Napakka lantionpohja tukee siis koko keskivartaloa ja on siis yksi keskikehoa (=core) ja ryhtiä ylläpitävistä lihaksista. Lisää trampoliinin toiminnasta ja toimintahäiriöistä voit lukea täältä.

pelvic floor
Lähde: medicalartlibrary.com

Lantionpohjan lihakset laiskistuvat mikäli niitä ei tietoisesti harjoita, sen vuoksi tunnistaminen voi olla aluksi haastavaa. Lisäksi yhtä tärkeää kuin lihasten harjoittaminen, on niiden tahdonalainen rentouttaminen. Kun opit löytämään lantionpohjasi, olet myös lähellä Mula bandhaa.

Kehomme on huikean monimutkainen kompleksi ja sen harjoittaminen pelkästään kehollisella tasolla on monelle ainoa tapa harjoitella. Olemme kuitenkin enemmän kuin pelkkä kuori. Kehomme toimii ja vastaa ajatuksiimme myös muilla tasoilla. Emme ole pelkästään luita ja lihaksia, tunteita, energiaa tai ajatuksia vaan kaikkia näitä yhdessä ja yhtäaikaa. Siksi kehomme ilmentää sitä missä olemme vahvoja ja missä heikkoja.

Eikö olekin upea ajatus, että suuntaamalla ajatuksiamme, energiaamme haluttuun suuntaan voimme muuttaa myös kehomme vastetta.

Voit kokeilla itse:
Seiso suorana rauhallisessa paikassa ja luo katseesi maahan. Sano sitten ääneen:

“Tänään on hieno päivä!”

Mitä tapahtuu? Onko voittajafiilis? Seiso nyt ihan samassa paikassa, mutta luo katseesi horisonttiin ja sano ääneen:

“Tänään on hieno päivä!”

Huomaatko eron? Olemme muutakin kuin fyysinen keho ja ääneen lausutut sanat. Olemme myös energiaa. Joogaharjoitus perustuu ajatukselle, että ajatuksemme suuntaavat energiaamme. Tätä ajatusta voi käyttää tietoisesti: suuntaamalla ajatukset haluamaamme suuntaan, alkaa energiamme virrata sinne: voit valita katsotko maahan tai horisonttiin.

Suuntaamalla ajatuksiamme ja energiaamme halutamaamme suuntaan, voimme muuttaa myös kehomme vastetta.

Voit siis valita, katsotko harjoituksen aikana viereiselle matolle tai opettajaan vai käännätkö katsettasi sisäänpäin, omaan kehoon ja hengitykseen. Samalla ohjaat energiaasi itseäsi kohti, häivyttäen ulkopuolisen ja häiritsevän. Kun siirrät huomiosi omaan kehoon ja sen tuntemuksiin, lisäät läsnäoloa käsillä olevaan hetkeen.

Kokeile itse

Istuudu mukavaan asentoon, jossa voit tuntea selän pitkänä ja lonkat rentoina. Risti-istunta käy hyvin tähän harjoitukseen. Kuljeta huomiotasi istuinluihin ja huomioi, miltä ne tuntuvat lattiaa vasten. Siirrä nyt painoa istuinluiden taakse, jolloin myös lantiosi kallistuu hieman taakse (posteriorinen tiltti).

Siirrä painoa nyt istuinluiden eteen, joloin lantiosi kallistuu nyt toiseen suuntaan, eteenpäin. Tee muutaman kerran kallistus taakse/eteen ja havainnoi, miten lantion asento vaikuttaa alaselkään, alavatsaan ja lonkkiin.

Istuinluiden välissä sijaitsee myös lantionpohja. Löydä tasapaino nyt istuinluiden päältä ja kuvittele tuovasi istuinluita yhteen. Tunne on nyt lantionpohjassa, joka kohoaa ylöspäin. Havainnoi samalla, kuinka tämä liike vaikuttaa alaselkääsi.

Liitä mukaan hengitys: hengitä sisään ja samalla tuo istuinluita yhteen ja kohota näin lantionpohjaa ylöspän. Kun vapautat hengityksen ulospäin, anna samalla lantionpohjan rentoutua ja istuinluiden tuntua painavammilta. Huomaatko?

Toista muutaman kerran ja pyri säilyttämään hartiat, reidet ja varsinkin pakarat rentoina. Aluksi tämä voi tuntua haastavalta, mutta harjoituksen myötä onnistut rentouttamaan ne lihakset, joita et tarvitse aktivoidaksesi lantionpohjaa.

Mula bandha –harjoitus englanniksi. Kesto n. 5min

Yhdistä harjoitukseen 

Mula bandha, läheisessä yhteydessä lantionpohjaan, on myös energiamme pohja, keskus ja lähde. Siksi Mula bandhan löytäminen ja ujuttaminen muuttaa koko joogaharjoituksen. Se toimii paitsi energiavirran pohjana, se myös estää energian virtaamisen ulos kehosta. Näin energiasi ei valu hukkaan harjoituksen aikana vaan säilytät, lisäät ja ohjailet sitä hengityksen mukana.

Nähdään pian taas joogamatolla
/Elina

Tämän postauksen lähteinä käytin:
David Keil: Functional anatomy of yoga
Yoga Journal: the Root Bond
It´s Yoga teacher training RYT200: omat muistiinpanot
Käypä hoito: Virtsankarkailu

Kokeile mula bandhan vaikutusta vaikka heti:

Samankaltaiset artikkelit