Laihduta hengittämällä

Tiesitkö, että hengittämisellä ja rasvanpoltolla on toisiinsa yhteys?

Hengittäminen on toki luonnollinen ja itsestäänselvä asia. Oletko kuitenkaan milloinkaan ajatellut tarkemmin, kuinka tärkeää hengittäminen loppujen lopuksi on?

Ajattelet ehkä hieman vähättelevästi, että lapsikin osaa hengittää. Oletkin siinä aivan oikeassa. Lapsi osaa hengittää oikein, syvään ja koko kapasiteetillaan, mutta me aikuiset unohdamme tai kadotamme yhteyden hyvään hengitykseen jossain vaiheessa elämäämme.

Kysytäänpä ensimmäisenä liikunnan ammattilaisilta

Painonhallinnan yhteydessä tutustumme ilmiöön “rasvanpoltto”. Rasvan palamisella ja laihduttamisella on selvä yhteys. Kun katsotaan tarkemmin, miten rasvan palaminen tapahtuu, alkaa hengityksen merkitys selvitä.

Kysyttäessä liikunnan ammattilaisilta, miten rasvanpoltto tapahtuu, yllättävän monen kohdalla vastaus oli joko virheellinen tai kysymykseen ei osattu vastata.

Koska rasvan palaminen on monelle laihduttajalle ja painonhallintaan pysyvästi tähtäävälle oleellinen tavoite, meillä on syytä tietää mihin rasva katoaa.

Energia, joka varastoituu elimistöömme rasvakudokseksi, on osa elimistömme varajärjestelmä ja siksi tärkeä osa henkiinjäämistä. Varastoitunut rasva vapautuu käyttöömme mutkikkaan prosessin kautta.

Nämä prosessit ovat sinänsä hyvin mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen aihe, mutta niistä ei sen enempää tällä kertaa. Voit tutustua rasvanpolton mekanismiin vaikkapa tässä Lihastohtorin postauksessa, jossa aihetta käsitellään laajemmin ja perustellusti.

Fysikan oppitunneilla olemme oppineet, että energia ei kuitenkaan palaessaan katoa minnekään, vaan muuttaa muotoaan. Kyseessä on aineen häviämättömyyden laki (ja kyllä, jouduin googlaamaan tämän, sillä fysiikka ei ole vahvuuteni!).

Aivan samalla tavalla käyttäytyy myös elimistön varaenergia: poistuakseen elimistöstä se muuttaa ensin muotoaan.

Kun rasva palaa, se hajoaa osiksi: hiilidioksidiksi ja vedeksi. Ylimääräinen neste poistuu elimistöstä mm. virtsan, ulosteen ja hien muodossa. Hiilidioksidi puolestaan poistuu keuhkojen kautta ja edelleen hengitysilman mukana ulos elimistöstämme.

Tämä ei ole marginaalinen poistumistie, vaan jopa yli 80% rasvasta, jonka ihminen polttaa, poistuu hengityksen mukana. Eli mitä syvemmin ja tiheämmin ihminen joutuu hengittämään, sitä enemmän myös palamistuotosta poistuu elimistöstä.

Joko nyt viimeistään olet vakuuttunut syvän hengittämisen tärkeydestä?

Seuraavan kerran liikkuessasi läähätykseen asti, voit mielikuvissasi antaa jokaisen hikipisaran ja uloshengityksen poistaa elimistöstäsi epätoivottua rasvaa. Mitä hengästyttävämpää liikuntaa tai mitä syvempää hengitystä, sitä runsaammin aineenvaihdunnan tuotokset poistuvat.

Tai ota vaihteeksi hyvä asento, sulje silmäsi ja tunne sisäänhengityksen virta. Uloshengityksen myötä voit harjoittaa mielikuvaa, kuinka elimistöstäsi poistuu kaikki se, mitä et enää tarvitse, mikä ei palvele tarkoitustaan enää ja josta on aika päästää irti.

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit