Mitä hyötyä on pysähtymisestä?
Tuntuuko, että arjessasi on liikaa pienien tulipalojen sammuttamista? Pystytkö irtautumaan työpäivän jälkeen tehtävistäsi vai pyörivätkö kesken jääneet tai tekemättä jääneet työt mielessä? Tuntuuko, että pitäisi saada aikaan enemmän, mutta aika ei ole sinun puolellasi?
Mitäpä, jos kokeilisit hetkeen pysähtymisen ihmeellistä voimaa? Pysähtyminen voi tuntua ajatuksena ensin oudolta, epämotivoivalta ja jopa ahdistavalta, kun takaraivossasi tikittävä kello saa lisää kuuluvuutta.
Älä anna ensivaikutelman kuitenkaan johtaa sinua harhaan, sillä hengitys- ja meditointiharjoitukset tuovat stressaavan elämän keskelle hengähdystaukoja, jotka luovat mieleemme lisää tilaa ja mahdollisuuksia.
Välillä jarrua, ei pelkkää kaasua
Pysähtyminen ja hengityksen kuuntelu, meditaatio tai joogatuokio tuo päiväämme ihanan dilemman: pysähtymällä ja antamalla ajatusten lipua ohi niihin tarttumatta, aikakin tuntuu hidastuvan. Saamme enemmän aikaan kun emme yritä solmia kiinni kaikkia langanpäitä yhtä aikaa, kun opimme erottamaan joukosta ne tärkeimmät.
Siinä, missä lyhytkestoinen stressi auttaa meitä tekemään parhaamme tiukassa paikassa, pitkään jatkunut stressitila taas alkaa toimia jatkuessaan tehokkuuttamme vastaan. Aivomme tarvitsevat taukoa ja hetkiä, joina niiden ei tarvitse ottaa vastaan hyökyaallon tavoin vyöryvää informaatiotulvaa.
Pysähtymällä hetkeksi ja antamalla ajatusten virralle mahdollisuus loitontua, annamme myös kehollemme mahdollisuuden laskea stressihormonitasoa. Kehomme kaipaa aktiivisuuden lisäksi myös rentoutta: Yangin lisäksi Yiniä ja ennenkaikkea tasapainoa näiden kahden voiman välillä.
Pitkittynyt stressi alkaa toimia päinvastoin kuin haluaisimme: tehot vähenevät kun kuormitus pysyy pitkään suurena
Mitä jos kokeilisit tavoitella hyvää oloa, läsnäolon taitoa ja stressinhallintaa aloittaen harjoittelemalla yhden kerran viikossa? Aloita vaikka kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset:
Mitä haluan lisää elämääni?
Kuinka monta kertaa viikossa pystyn realistisesti sitoutumaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi? Kerran? Viisi kertaa?
Millainen ihminen olen saavutettuani tavoitteeni?

Varoittaisin sinua kuitenkin yhdestä asiasta: se, mihin suuntaat tavoitteesi, ajatuksesi ja energiasi, voimistuu. Aiemmin mainitsemani ihana dilemma piilee juuri tässä! Pysähdy paikallesi. Anna häiritsevien ja liikkeellepanevien ajatusten ja suorittamiseen käskevien ajatusten tulla. Anna niille hetki aikaa, etäännytä itsesi häiritsevistä ajatuksista hengittämällä syvään. Ala sitten ohjata harhailevaa fokusta takaisin tavoitteesi ympärille. Tavoitteesi saa näin jälleen enemmän huomiota.
Toista niin usein kuin löydät itsesi murehtimasta kaikkea sitä, mikä ei palvele tavoitettasi. Harjoittelun myötä opit huomaamaan tilanteet ja tuntemukset, jotka aiheuttavat tavoitteen sumenemisen. Havainnoi mitä tapahtuu, kun vahvistat huomiotasi hyvään ja eteenpäin vievään.
Havainnoi myös mitä tapahtuu, kun lakkaat kiinnittämästä huomiotasi siihen, mikä pitelee sinua paikoillaan, menneessä tai ylipäänsä siinä, mikä häiritsee tavoitteen saavuttamista. Juuri tänään, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
