Kolme vinkkiä joulunajan herkuttelua varten

Joulun aika on perinteisesti yhdessäolon ja antamisen, mutta myös herkuttelun aikaa. Todellinen jouluihminen voi suunnitella ja valmistella jouluruokia monta kuukautta aikaisemmin. Ruokakaupan ruuhkaisuus ja tarjonta kielii siitä, että joulu on meille hyvin ruokakeskeinen juhla. Ei siis ihme, että vuosi toisensa jälkeen stressataan etukäteen, kuinka tästä ajasta selviytyy kunnialla.

1. Pidä Joulun aika erityisenä

Joulu on kaikin puolin poikkeuksellista aikaa, joten ensimmäinen selviytymisvinkki liittyykin siksi juuri pituuteen. Mikäli joulu alkaa jo marraskuun puolella ja käsittää useammat pikkujoulut sekä aaton läpi aina Uudenvuoden juhliin, on juhla-aika melkoisen pitkä.

Liittyykö jokaiseen juhlaan syöminen ja/tai alkoholin käyttö?

Tarkastele myös, onko sinun ruokavaliosi sellainen, mikä kestää satunnaisen herkuttelun? Vaikka sinusta tuntuisikin siltä, että jumalaisen luumurahkan tai herkulisten suklaakonvehtien maisteleminen on yhtäkuin täydellinen repsahdus hyvin alkaneeseen terveysremontiin, ei pieni määrä herkkuja romuta totaalisesti hyvää ja monipuolista ruokavaliota.

Mikäli et ole treenaamassa bikinifitness-kisoihin ja olet perusterve, on täysin mahdollista syödä myös rasvaista, sokerista ja epäterveellistä.

Jos ruokavaliosi on suurimmalta osaltaan kunnossa, ei pienet poikkeamat sitä pysty kaatamaan

Mietittäväksi 5/5 sääntö:

Jos se ei ole merkityksellistä 5 vuoden päästä, älä käytä viittä minuuttia pidempää aikaa sen miettimiseen.

2. Tee herkutteluhetkestä merkityksellinen

Joulun aika on mitä suurimmassa määrin aistien juhlaa. Kuusen tuoksu, ulkona oleva hämärä ja pimeä kontrastina kynttilöiden himmeä valo ja lämpö, iloiset tai haikeat joulusävelmät.. aistimme asioita jotka vievät menneisiin jouluihin ja jopa lapsuuden muistoihin saakka.

Siksi joulun aikana voit hyvin helliä myös makuaistia.

Tee siis herkkuhetkestä arvoisensa, meditatiivinen kokemus. Seuraavan kerran, kun olet suklaarasian äärellä ja sinulla on muutama minuutti aikaa, testaa suklaameditaatiota.

Näin teet suklaameditaation

Hengitä syvään muutaman kerran niin, että tunnet ajatusten rauhoittuvan. Tähän voi tilanteesta riippuen käyttää aikaa 1-5min. Ihmisen normaali hengitystahti on n. 12 hengitystä/minuutti

Valitse konvehti, joka kutsuu sinua ulkonäöllään. Kiinnitä huomiotasi suklaan väriin, kuviointiin ja kokoon, valitse häpeämättä kaunein ja intuitiotasi käyttäen kutsuvin konvehti.

Tässä ei voi menne pieleen, luota siis itseesi!

Sulje silmäsi ja aseta konvehti suuhun mutta älä puraise vielä

Herätä makuaistisi. Pidä konvehtia suussasi ja tunne sen sulavan. Sulaessa suklaasta vapautuu ensimaku, jota nyt maistat. Anna suklaan sulaa suussa edelleen purematta.

Huomaa nyt ne ajatukset, jotka nousevat esiin vastustaessasi lempeästi puremista. Haluaisitko suklaan tuoman nautinnon välittömästi ja miltä tuntuu tämän impulssin vastustaminen? Hyväksy nämä nousevat ajatukset ja impulssit, ne kuuluvat asiaan ja johdattaisivat normaalisti sinut kohti pikavoittoa. Mutta ei nyt, sillä pysähtymällä, tarkastelemalla ja lempeästi hyväksymällä näiden impulssien olemassaolo voit vaikuttaa reaktioosi. Näin pystyt vaikuttamaan impulssien ohjailuun jatkossakin.

Anna suklaan sulaa kokonaan suussa, aistien sen eri maut. Mitä makuja erotat? Katkeruutta? Makeutta? Suolaisuutta? Pähkinäisyyttä? Marjaisuutta?

Mitä tahansa meditaation aikana tapahtuukin, se on mielesi tuottamusta. Sinulla on nyt kokemus hyväksyvästä läsnäolosta ja rauhoittumisesta. Hyväksyvän läsnäolon harjoittaminen tuo sinulle hyötyä myös arjessa.

Kokeile, voisitko ehkä siirtää samanlaisen kokemuksen myös arkiseen ruokailuhetkeen?

Ajattele, kuinka paljon enemmän saat juhlasta näin irti!

3. Jouluruuan ei tarvitse olla epäterveellistä

Jouluun kuuluu oleellisesti laatikkoruuat, kinkku, kalkkuna, poro ja kala ja salaatit. Mikä tahansa näistä aineksista ovat myös ihan perus arkiruuan perusta: kasvikset, juurekset, kala ja liha.

Syö siis hyvällä omallatunnolla ja opetellen nauttimaan ruuan lisäksi myös seurasta.

Muista myös, että olet oikeutettu kieltäytymään syömästä, mikäli vierailet useammassa paikassa ja tunnet olosi kylläiseksi.

Ihanaa joulun odotusta, nautitaan ja tunnelmoidaan sydämen kyllyydestä!

syödään hyvin

Samankaltaiset artikkelit