fbpx
Myytinmurtajaiset Ryhmäliikunta

Myytinmurtajaiset osa 1: Jumppaavat miehet

“Ryhmäliikunta ei sovi miehille”

Myytinmurtajaiset on postaussarja, jossa todetaan liikuntaan liittyviä myyttejä oikeiksi tai bustataan ne yksitellen.

Kun puhutaan ryhmäliikunnasta, mielikuva on mitä todennäköisimmin suuri ryhmä naisia liikkumassa tismalleen oikeatahtisesti käsittämättömältä kuulostavien ohjeiden mukaan. Tähän kuvaan voi olla vaikeaa liittää itseään hyppimässä shortseissa ja sisäpelikengissä. 

Millaisia myyttejä sitten jumppaamisesta tai ryhmäliikunnasta kulkee? Miksi sinunkin kannattaisi harkita juuri ryhmäliikuntatunteja?

Nostamme nyt esille muutaman väitteen, johon olemme ohjaajauramme aikana törmänneet, Toivoisimme pystyvämme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joten jutun lopussa voit myös osallistua kommentoimalla tätä postausta.

Myytti nro1.

“Ei todellakaan oo mun juttu, koska olen fudis/jäkis/säbäihminen.”

Hienoa! Olet siis joukkueihminen ja tykkäät siitä, että hyvässä porukassa tai joukkueessa on mukavaa liikkua? Motiivisi liikkua löytyy yhdessä tekemisestä, yhdessä voittamisesta ja yhdessä häviämisestä? Mukana olevat kaverit kannustavat, tulee itsekin välillä ylitettyä omat kykynsä.

Sama toimii toisinpäin, eli kun itse on luomassa hyvää joukkuehenkeä, on liikkuminen luontevaa ja mukavaa. Kun joukkue odottaa sinun ilmestymistäsi paikalle, on sinulla myös hieman korkeampi kynnys jäädä sohvalle makoilemaan ja katsomaan televisiota. 

Ryhmäliikunta toimii hyvin pitkälle samalla mekaniikalla kuin joukkue: kun porukan yhteishenki on hyvä, on treenaaminen odotettu ja mieluisa osa päivää. Väliaikaisessa motivaatiopulassa tulee kuitenkin lähdettyä liikkeelle ja jälkikäteen voit taputtaa itseäsi olalle: hienosti suoriuduttu!

Tällainen säännöllinen, mielekäs harjoittelu kantaa tuloksia pitkälle ja solahtaa luontevaksi osaksi elämää. 

Myytti nro 2. 

“Olen kankea, en pysy perässä ja se nolottaa.”

Isoimmat ennakkoluulot nimenomaan ryhmäliikunnan suhteen liittyvät juuri omiin fyysisiin ominaisuuksiin. Jäykkyys, jähmeys ja koordinaation puute eivät kuitenkaan ole miehen yksityisoikeuksia. Myös naisilla on samanlaisia haasteita, mm. yksipuolisten työasentojen seurauksena. 

Tämä on otettu huomioon nykyaikaisessa liikuntastudiossa siten, että tarjontamme ja tuntisisältömme elävät tätä aikaa. Kun nykyihmisen haasteet ovat paikallaanolon aiheuttamat kireydet ja heikkoudet, on tarjontaan luonnollisesti lisätty näihin ongelmakohtiin pureutuvia tunteja.

Kehonhallintamenetelmistä Pilates ja FasciaMethod sopivat lähes kaikille aikuisille ja tunneista on hyötyä sekä yksipuolisista työasennoista jähmeille että luonnostaan yliliikkuville kehoille. 

Kiireiselle ja stressaantuneelle ihmiselle taas hengityksen ja mielen hallintaan tähtäävä jooga sopii paremmin kuin hyvin. Kannattaa tulla kokeilemaan vaikkapa Yinjoogaa, jossa pehmukkeiden ja tyynyjen avulla etsitään rentoutta asentoihin.

Toisaalta Astanga Vinyasa ja Rocket ovat sporttisuuden ja liikkeen kautta meditatiivista tilaa etsiville.

Kankeus ja jähmeys vähenevät, olo kevenee ja mieli rauhoittuu näillä kehon ja mielen tunneilla ikäänkuin sivuvaikutuksena.

Myytti nro 3.

“Olen käynyt kerran 90-luvulla jumpassa enkä toiste mene!”

Jep. 90-luvulla saatoit käydä tunnilla, jossa grapewine sekä kantapakara ja näpy piruetilla aiheuttivat kyllä hyvän treenin, mutta lähinnä siksi, ettet pystynyt lopettamaan nauramista! Meillä on sinua varten hyviä uutisia: mambochaseeta tehdään vielä tänäkin päivänä, mutta ei ihan kaikilla tunneilla.

Parhaiten selviydyt oikealle tunnille tsekkaamalla tuntisisällön etukäteen. Pumppitunnilla ei tehdä askeltamista ollenkaan vaan tartutaan levytankoon ja väännetään koko tunti sillä.

Kuulostaako vaikealta?

Liikkuvuustreenin vastapainona kehonhuolto
Voimaa treenaavan kannattaa panostaa myös liikkuvuuteen

Siksi Pumppi on yksi suosituimimsta tunneistamme! 

Eli ei greippiä ja askelpolvea, vaan tiukkaa vääntämistä. Kuntonyrkkeilyssä taas hanskat ja pistarit käytössä, jolloin someniska saa kyytiä ja juuri oikeanlaista treeniä.

..josta pääsemmekin kätevästi seuraavaan myyttiin:

Myytti nro 4.

“Tykkään vääntää kunnolla rautaa. Kuntosali sen olla pitää!”

Tunnistamme kyllä ihmistyypin, joka tykkää ennemmin käydä kuntosalilla ja me emme lähtökohtaisesti olekaan olemassa korvaamassa kuntosaliharjoittelua. Mutta nyt kysymme sinulta: miten on lihashuoltosi laita? Olet varmasti kuullut puhuttavan, miten kuntosaliharjoittelun ohessa kannattaa pitää myös huoli liikkuvuudesta?

Entä miten tämä käytännössä hoituu? Muutaman minuutin verryttely ja lantionpyöräytys sekä pikavenyttelyt treenin jälkeen eivät korvaa lihashuoltoa. Ennen pitkää huomaat, miten kuntosaliharjoittelun tulokset alkavat hiipua ja motivaatio uhkaa hävitä tulosten antaessa odottaa itseään.

Fiksuun ja tavoitteelliseen kuntosalitreeniin kuuluu myös olennaisena osana liikkuvuus- ja liikehallintaharjoittelu.

Mikäli omat tiedot ja taidot eivät ulotu tälle saralle, me olemme juuri oikea valinta tämän tavoitteen saavuttamiseen!

Myytti nro 4.

“Ei ole aikaa/rahaa!”

Okei. Pysähdy nyt hetkeksi. 10 kerran ryhmäliikuntakortilla saat mm.

  • päivällisen kahdelle Lahtelaisessa ravintolassa ilman jälkiruokaa
  • ..samassa paikassa lisäksi yhden pullollisen hyvää Ripassoa
  • yhden vastaanottokäynnin yleislääkärillä
  • yhden tankillisen polttoainetta

Entäs sitten aika? Jos ei kerta kaikkiaan vaan ole aikaa?

“Jos sinulla ei ole aikaa hoitaa terveyttäsi nyt,
sinulla on oltava aikaa sairastaa myöhemmin”

Näin on tuntematonta suurmiestä siteerannut mm. Joni Jaakkola. hän on muuten kirjoittanut loistavan postauksen, miksi tuloksia ei vaan synny vaikka mitä tekisi. Sen voit lukea alla olevasta linkistä.

Kannattaa muuten laittaa hänet seurantaan myös Twitterissä, hyvää ja tutkimukseen perustuvaa asiaa kuulee hyvinvointialalla liian harvoin. Jonin postaukset ovat täyttä timanttia.

Joni Jaakkola: 5 vinkkiä joilla treenisi alkaa tuottaa tuloksia

Ja mikä tärkeintä: nähdään studiolla! Tsekkaa Tutustumispassimme ja ilmoittaudu mukaan.


/Elina

Rating: 1 out of 5.

Samantapaisia artikkeleja