Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
Korostan heti alkuun, etten ole ravinto- enkä ravitsemusterapeutti. Olen liikunnan ammattitutkinnon lisäksi suorittanut Personal Trainer-lisenssin ja opiskellut edellä mainitussa tutkinnossa myös ravitsemusta.
Olemme keskustelleet monienkin asiakkaidemme kanssa ravitsemuksesta. Kun meiltä kysytään vinkkejä tai mielipiteitä ravinnosta ja päädymme samaan lauseeseen aina uudelleen ”kyllähän mä tiedän miten pitäisi syödä, mutta..” Kuulostaako tutulta?
Miten meidän tulisi syödä?
Ruokavalion koostamiseen vaikuttavat:
- henkilökohtaiset mieltymykset
- terveydentila, mahdolliset sairaudet
- työn fyysisyys
- liikunnan määrä, teho, kesto
- tavoitteesi, esim. painonpudotus
- budjetti
- ruoanlaitto osaaminen jne
Ravitsemuksen osalta on saatavissa monipuolisesti tietoa erilaisista ruokavaliosta. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan lähteet tai suosittelijan koulutuksen. Mikä tahansa ”näillä vinkeillä minä onnistuin” ei välttämättä ole juuri Sinulle terveellinen ja turvallinen.
Olen itse 40+ liikunnan ammattilainen, pystynkö itse noudattamaan omia neuvojani, joita asiakkailleni annan? Osaan laittaa ruokaa, mutta minulla ei useimmiten ole aikaa, jota siihen käyttää.
En erityisemmin pidä kaupassa käynnistä, enkä kirjoittele kauppalappuja. Usein käyn hätäisesti kaupassa ennen töitä tai töiden jälkeen, nälkäisenä (ja hikisenä 🙂 ).
Ruoka on minulle ensisijaisesti polttoainetta, toki nautin hyvästä ruoasta.
Jos edellä mainituista jokin kohta osuu myös Sinuun, uskon että niin sanottu ”valmisruoka” on usein se helpoin vaihtoehto. Vaikka myös meillä käydään pizzerian tai hampurilaispaikan kautta, valmistan kotona ruokaa melkein päivittäin ja syön terveellisesti.
Kuten jo mainitsin, minulla ruoka on pääasiallisesti polttoainetta, jotta jaksan työssäni. Itselläni ei sen suurempia tavoitteita ole ravitsemuksellisesti, mutta onhan se totta; olet mitä syöt.
Jos syöt paljon rasvaa, sokeria ja lisäaineita näkyy se valitettavasti myös vartaloon kerääntyneenä rasvana, nesteenä ja iho saattaa olla kuiva ja samea.
Mitä voisi aloittaa?
Pyri minimoimaan stressi, maksimoi liikunnan määrä ja optimoi ravitsemus. Seuraavaksi huomaat ehkä miettiväsi, miten tuon kaiken teen ja millä ajalla?
Vierivän lumipallon lailla kaiken tämän pohtiminen johtaa jo itsessään pieneksi stressiksi, ehkä huomaat syöväsi ”lohtuherkkuja” ja vaikka liikut enemmän, huomaat olon olevan vetämätön ja väsynyt.
Kuuntele mieluummin omaa kehoasi.
On tärkeää löytää itselle sopiva ruokarytmi, joka ylläpitää vireystilaa ja helpottaa ruokailurytmiä parhaiten. Ruoka-aine allergioiden ja yliherkkyyksien tunnistamisessa, käänny lääkärin tai ravitsemusterapeutin puoleen.
Muista, että se mikä toimii nyt ei välttämättä toimi ensi vuonna. Jotkut meistä ovat saatteet olla jo reilun vuoden etätöissä ja näin arjen aktiivisuus vähentynyt.
Yllättävän monella on myös vaikeus syödä riittävästi ja riittävän usein. Syömisen perusrunko voi olla myös täysin kunnossa, mutta kärsit jäätävästä sokerikoukusta.
Unen ja ravitsemuksen yhteys
Pienesti sivuan myös unta, sillä tiedäthän että, uni on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömyys, ei pelkästään arjen luksusta.
Unen puutteen vaikutukset ovat itseasiassa suuret;
- se heikentää nälkä-ja kylläisyyssignaaleja
- verensokeriarvojen muutokset
- altistaa ylipainolle ja diabetekselle
- vaikuttaa hormonitoimintaan
- vaikuttaa tunteidensäätelyyn
- treenatessa väsyt nopeammin
- tutkimusten mukaan yhteys masennukseen ja lukuisiin sairauksiin
Olethan jo huomannut Instagramissa julkaisemamme välipalavinkit, kuten esim. tämä kiireisen aamun marjatuorepuuro?
Olisitko kiinnostunut terveellisistä ruokavinkeistä tai resepteistä? Lue lisää>>
/Laura