Pieni barre [baʁ] – suomi – barre -sanasto

BarreMove on ollut Zenanan aikataulussa vakituisesti jo reilun kolmen vuoden ajan. Se on hyvän olon tunti, jossa mukaansatempaava musiikki, baletinomaiset liikkeet sekä joogaosuus muodostavat harmonisen ja toiminnallisen kokonaisuuden, joka sopii lähes kaikille meistä ei-ballerinoistakin.

Olen aivan ihastuksissani Barre Moveen ja sen kehoa hyvällä tavalla aktivoivaan vaikutukseen! Lonkkien aukikierto, pakaroiden aktivointi sekä käsivarsien kannattelu yläselästä lähtien ovat avainasemassa hyvän ja tehokkaan harjoitusvaikutuksen saavuttamiseen. Barressa työstetään suurien lihasryhmien herättelyä ja siksi ensimmäinen kertasi voi tuntua ihmeelliseltä. Tunnillahan ei varsinaisesti tehdä “mitään” rankkaa eikä käytetä lisäpainoja, mutta silti hiki virtaa!

Kysyn ensimmäistä kertaa tunnilla käyneiden tunnelmia aina tunnin jälkeen.

“Yllättävän tehokasta!”
“Harvoin tulee näin hiki!”

..sekä

“Termit ovat hieman vieraita”

 Nyt ajattelinkin avata hieman yleisimpiä termejä. Ehkä huomaat, ettei ranska olekaan niin kovin vaikeaa?

Jalkojen asento

Baletissa työstetään lonkkien aukikiertoa aina jalkojen 180 asteeseen saakka. Meille kuntoilijoille täyden aukikierron saavuttaminen ei ole olennaista eikä suurimmalle osalle mahdollistakaan lonkkien luisten rakenteiden määritellessä liikeratamme. Tämän vuoksi aukikiertoa haetaan vain siihen asti kuin se lonkista käsin on mahdollista. Näin suojelemme myös polvia. Barre Movessa työskennellään sekä aukikierrossa että parallel-asennossa (varpaat eteenpäin). 

Termejä joita ehkä kuulet tunnilla

Plié, taivuttaa, taivutettu: perusliike jolla kehitetään mm. aukikiertoa ja voimaa hyppyjä varten. Demi Plié on pieni jousto, Grand plié taas laskeutuu alas niin, etttä kantapäät irtoavat alustasta. Pliéssä lantio ja ylävartalo on kannateltuna, jotta plié näyttää keveältä ja helpolta. 

Relevé, ylös noussut, kohotettu: noustaan rullaten isovarpaan tyven ja päkiän päälle. Barre Movessa noustaan demi-pointe, eli päkiöille. Au pointe eli varpaille ei nousta tällä tunnilla ollenkaan.
Attitude, asenne: Yhdellä jalalla seisoen toinen jalka ojennettuna taakse suorana tai 90 asteen kulmaan. Tunnilla voidaan tehdä myös attitude eteen. 
Tendu, ojennettu: Jalan liu´utus lattiaa pitkin eteen, sivulle tai taakse.
Développé, kehittynyt: jalan nosto koukistuksen kautta kannatelluksi

Passé, ohittava: jalan koukistaminen liu´uttamalla varpaat tukijalan polven tasolle ja jälleen alas
Rond de jambe, jalan ympyrä: työskentelevän jalka tekee puoliympyrää liu´uttaen en terre eli lattialla. Tukijalka on suorana Barre Movessa, mutta asento voisi olla myös plié.

Cambrée: hallittu taaksetaivutus

Eikö kuulostakin kauniilta? Tervetuloa kokeilemaan Barre Movea ja sen vaikutuksia myös muuhun treeniin. Se sopii aloittelijalle helpon koreografiansa vuoksi sekä pidempään treenanneelle isoja lihaksia ja lihastoimintaketjuja herättelevän vaikutuksensa vuoksi. Jos pidät lisäksi hyvästä musiikista, on sinun ehdottomasti kokeiltava Barrea!

Tervetuloa kokeilemaan Barrea!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Tarvitsetko apua?

Samankaltaiset artikkelit