fbpx
Yleinen

Tabata: tuloksia alle tunnin treenillä

Näin saat elimistön hyrisemään koko päiväksi!

Kiireinen ihminen miettii, miten saada soviteltua työ, arjen rutiinit, treeni ja hyvinvointi yhteen jotta vielä aikaa jäisi perheelle tai ystävillekin. Liikunnan osalta ratkaisu voi löytyä HIIT-tyyppisestä harjoittelusta, jota esim. 30-45 minuutin mittainen treenimuoto Tabata edustaa.

Mitä on Tabata?

Tabatan historia juontuu Japanista asti, jossa Izumi Tabata tutki kuuden viikon ajan kahden eri menetelmän vaikutusta urheilijoiden maksimaaliseen hapenottokykyyn. Maksimaalinen hapenottokykyhän on yhtä lailla meillä tavallisilla kuntoilijoilla yksi kestävyyskunnon mittareista.

Tutkimusryhmiä oli kaksi: toinen harjoitteli 60 min harjoituksia, 5 kertaa viikossa keskikovalla, tasaisella sykkeellä, toinen ryhmä taas 6 viikon ajan, viidesti viikossa ja Tabata-harjoituksina 20s kovaa työtä/ 10s lepoa 8 settiä/päivä.

Tulokset osoittivat, että ensimmäinen ryhmä kasvatti maks. hapenottokykyään, mutta anaerobiseen kapasiteettiin harjoittelu ei vaikuttanut. Tabata-ryhmä kasvatti sen sijaan maks. hapenottokykyään jo 4 viikon harjoittelun jälkeen ja harjoittelu kasvatti myös anaerobista kapasiteettia.
Lue lisää >> Journal of Physiological Science

Miksi Tabata sopii sekä aloittelevalle että kovakuntoiselle?

Zenanan aikataulussa on ollut Tabatatunteja jo hyvän aikaa, onhan tuo tutkimuskin tehty jo 90-luvulla. Tabata on treenimuoto joka sopii monenlaiselle treenaajalle, siksi se onkin yksi suosituimmista tunneistamme!

Vaikka itse tutkimus tehtiinkin nuorilla urheilijamiehillä, on treeni helposti toteutettavissa myös sekä tavalliselle kuntoilijalle että aloittavalle, perusterveelle liikkujalle.

Aikaa vastaan treenaaminen lyhyillä intervalleilla takaa sen, ettei harjoittelusta muodostu liian raju. Intensiivisen puristuksen jälkeen seuraa aina lepo. Työvaihe kestää 20s ja lepo10s.


20 sekuntia työtä, jota seuraa 10s lepoa. Toistetaan 8 kertaa.

Mikä tahansa moninivelliike sopii; punnerrus, haara-perus, burpee, jalkakyykyt, heilautukset kahvakuulalla jne. Tabata on tädyellinen koti- ja ulkotreeni mutta tunteja löytyy myös meidän aikataulustamme.

Mikä parasta: tämän treenin toteuttamiseen ei vaadita välineitä, myös kehonpainoharjoitus toimii loistavasti. Tervetuloa kokeilemaan!
/Elina


Tai kokeile tästä vartin Tabataa heti:

Kirjoittajasta

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Jatka lukemista

%d bloggaajaa tykkää tästä: