Näin pääset eroon morkkiksesta

Uusi vuosi kuvastaa uutta alkua, vaikka ero viime vuoteen ja alkavaan vuoteen tänään, 1.1. on tasan yksi päivä.

Symbolinen merkitys on silti iso. Siksi tämä uudenvuodenlupaus -postaus syntyi.

Uuden vuoden alussa voi tehdä lupauksia, jota sitten tammikuun loppuun mennessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä unohdettu. Lupaamalla pyhästi jotakin yhtenä päivänä mahdollistat näin kunnon morkkiksen toisena päivänä.

Aika harvalla meistä on loppujen lopuksi sellaista tahdonvoimaa, joka kantaa yli tuon morkkiksen. Haluan auttaa sinua nyt sekä tekemään sellaisen lupauksen tai ennemminkin tavoitteen itsellesi, että pystyt pitämään siitä kiinni ja lisäksi nousemaan morkkispäivän yläpuolelle.

Lupaus johtaa mokaan.. ja se on just hyvä!

Ajattele tilannetta, kun ensimmäinen korona-aalto iskeytyi sinun arkielämääsi. Silloin et vielä tiennyt, että tilanne tulee jatkumaan kahden vuoden ajan. Olisiko tällä tiedolla ollut vaikutusta siihen, mitä silloin ajattelit tai miten toimit?

Tietämättömyys tulevasta voi olla armollista, kuten nyt, kaksi vuotta jälkeenpäin voimme yhdessä todeta.

Toivotko, että ensi vuonna asiat ovat palanneet takaisin normaaliin? Että vuosi 2022 olisi jotenkin “parempi” kuin 2021? Lupaukset, joita tänään teet, voivat olla täysin irrelevantteja vuoden päästä.

Vai mitä mieltä olet siitä, että oma tavoitteeni vuodelle 2020 oli tämä (kuvassa oli Zenanan kevätaikataulu vuodelle 2020)

Pahimmat mokat olivat kuitenkin vasta edessäpäin ja ihan nurkan takana myös ensimmäinen koronasulku. Onneksi en tiennyt etukäteen, kuinka monella tavalla voi mokata, sillä muuten olisin varmasti musertunut vastoinkäymisten alle silloin, kun ne tulivat kohdalle.

Toivomisessa, tavoitteen asettelussa ja mokaamisessa ei ole mitään pahaa. Päinvastoin! Onnistumiseen ei tarvita 100% tavoitteen täyttymistä, vaan kykyä mukautua ja tarpeen tullen sopeutua vallitseviin olosuhteisiin.

Miksi ihmeessä terveellinen elämä olisi tässä suhteessa poikkeus?

Tarvitsetko oikeasti kuntokuuria vai pitäisikö sittenkin panostaa siihen, että elämä olisi tasapainossa liikkumisen, syömisen ja levon välillä? Lakkaisit vaatimasta itseltäsi täyttä panosta ja kunnon elämäntapamuutosta ja alkaisitkin tehdä valintoja peilaten nykyhetkeä ja sen suomia mahdollisuuksia ja, erikoisia aikoja kun elämme, rajoituksia.

Toisin sanoen, alkaisitkin asettaa tavoitteitasi tukemaan sitä, millainen ihminen olet. Onnistumisen aikajana venyy silloin pidemmäksi ajaksi kuin pelkästään tammikuuksi, nimittäin koko elämän mittaiseksi.

Ei enää totaalista epäonnistumista, ei retkahdusta eikä morkkista!

Hetkeen tarttumisessa on myös lupaus tulevaisuudesta

Ajatus parempien aikojen odottamisesta on tänään monella mielessä. Mikäli kuulut näihin tulevaisuudessa siintävää normaalia odottaviin, haluaisin haastaa sinut kysymällä: mitä voit tehdä jo tänään?

Miksi odottaa huomiseen, ensi maanantaihin, rajoitusten poistumiseen, palaamista normaaliin?

Mikäli olet aloittanut odottamisen maaliskuussa 2020, odotat vieläkin. Siitä on pian kaksi vuotta!

*** sisältää asiaa hieman aiheen vierestä ***

Yhden ihmisen tavoitteen puuttuminen ei ehkä näy tarkasti. Kun laajennetaan linssiä ja katsotaan isompaa kuvaa, fokuksen puute näkyy dramaattisesti.

Minun mielestäni tämän kahden vuoden aikana ollaan, ihan yhteiskunnallisellakin tasolla, menty ennaltaehkäisyn sijaan enemmän ja enemmän reagoimisen sekä jälkien korjaamisen puolelle.

Näin käy silloin, kun yhteinen fokus on hämärän peitossa tai hukassa.

Kun ei tiedetä, mikä on tavoittelemisen arvoista, tehdään helposti toimenpiteitä vasta sitten, kun ongelmat osuvat kohdalle. Kiireessä tai nopealla reagoinnilla saadaan harvemmin aikaan hyviä tai oikeita toimenpiteitä. Tehdään jotain.

Tällaisesta muka-toimenpiteestä on mielestäni hyvä esimerkki liikuntapaikkojen sulkemiseen johtanut päätös. Toivon totta tosiaan, että tämä päätös on juuri se oikea, jotta koronatartunnat saadaan kuriin.

Tästä toimenpiteestä seuraa kuitenkin väistämättä se, että kokonaisen ennaltaehkäisevää terveysliikuntaa tuottavan, kansanterveyden kannalta äärimmäisen tärkeän, isoja ihmismääriä liikuttavan alan toimintaa on entistäkin vaikeampaa tuottaa fiksusti. Arvostus.. mitä se on? Ei ole näkynyt.

Entä mihin tämä johtaa, kun liikkumattomuudesta aiheutuvat sairaudet alkavat konkretisoitua tulevaisuudessa?

Haluan tässä yhteydessä korostaa nimenomaan ennaltaehkäisyn merkitystä, sillä kuntokeskukset, Zenanan kaltaiset liikuntastudiot ja muut alamme lukuisat pienet ja suuret toimijat ovat lujasti terveyteen, liikunnalliseen elämäntapaan ja matalan kynnyksen toimintaan sitoutuneita. Erään suuren kuntokeskuksen toiminta-ajatus tiivistyy visiossa: “Haluamme tehdä ihmisistä terveempiä ja onnellisempia”

Ennaltaehkäisy on lisäksi halpa ja, aikamme trendin mukaisesti, yksityisten toimijoiden tuottama palvelu. Siksi tuntuukin kerrassaan ihmeelliseltä suunnata rajoitustoimenpiteet juuri näihin toimijoihin.

Kyllä, ainahan sitä voi lenkkeillä ja kuntoilla omatoimisestikin, mutta toisaalta.. vaikka osaan ainakin omasta mielestäni tehdä ihan okei ruokaa, silti minusta on mukavaa istahtaa kivaan ravintolaan ja tilata itselleni kokin valmistama, herkullinen luomus.

Myös asiakkaat kertovat kuntoilun ja ryhmässä liikkumisen olevan henkireikä ja sosiaalisen elämän keskus tässä ajassa. Ryhmähenkeä ja yhteisöllisyyttä ei voi kotitietokoneelta seuraten tuntea samalla tavalla kuin paikanpäällä liikuntastudiossa, muiden kanssa yhdessä liikkuen ja liikkeestä nauttien.

*** aiheen vierestä pajatus loppuu ***

Halpa henkivakuutus

Puhuttaisiinko siis uudenvuodenlupausten sijaan terveellisistä elämäntavoista?

Arjesta on tullut poikkeusolojen ja rajoitustoimenpiteiden vuoksi uudenlaista ja ajoittain kuormitus on tästä syystä ollut varmasti ihan omaa luokkaansa.

Terveyden vaaliminen liikunnan ja palautumisen tasapainoilulla sekä yhdistämällä näihin terveyttä edistävää ravintoa alkaen nyt on sinun paras henkivakuutuksesi – nyt ja tulevaisuudessa.

Pitämällä huolta ensin itsestäsi, jaksat myös pitää huolta läheisistäsi. Kun sinä voit hyvin, jaksat paremmin myös työssäsi.

Mikäli omat voimavarasi uhkaavat olla vähissä, tulemme mielellämme avuksesi.

Kerrataanpa:

  • jos olet aikeissa tehdä uudenvuodenlupauksia, tee niistä omia arvojasi myötäileviä. Mikäli pidät arvossa terveyttä, sitoudut todennäköisemmin siihen liittyvään tavoitteeseen.
  • mikäli joskus koet tavoitteessasi takapakkia, se kuuluu asiaan. Epäonnistuminen muutoksessa ei ole epäonnistuminen koko tavoitteessa. Lakkaa siis pelkäämästä mokaamista!
  • ole valmiina muuttamaan tapoja saavuttaaksesi tavoitteesi. Elämässä tapahtuu välillä odottamattomia asioita, jotka voivat lannistaa silloin, kun tavoite hämärtyy. Tavoitteen avulla pidät katseen horisontissa etkä kaadu pieniin vastoinkäymisiin. Et tiedä kaikkea mitä tuleman pitää, onneksi!
  • mikäli valitset odottamisen, varaudu odottamaan pitkään ja siltikin jäämään ilman
  • mikäli omat voimavarat eivät riitä tavoitteen toteuttamiseen, sitä varten on olemassa matalan kynnyksen ammattilaisia. Hyvinvointialan ihmisille ei tarvita lähetettä lääkäriltä. (Tosiammattilainen osaa tottakai tarpeen tullen nostaa kädet pystyyn ja ohjata sinut vaikkapa juuri lääkäriin.)

Hyvää alkanutta vuotta!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit