sport fitness workout resolution

9x Uudenvuodenlupaus

Onko sinulla tapana vetää vanha vuosi yhteen ja katsoa, missä olet onnistunut ja mitä taas oppinut? Entä muistatko vielä, mikä viime vuoden uudenvuodenlupauksesi oli? Kirjoititko sen ylös ja riittikö 365 päivää sen toteuttamiseen?

Koska uusi vuosi tuo mukanaan aina mahdollisuuden, on myös kannattavaa suunnitella mitä haluaisi olla vuoden päästä tästä hetkestä.

Päätöksen ei tarvitse olla suuri, mutta kun se heijastelee sinun syvimpiä arvojasi, on se helpompi pitää.

Esim. laihduttaminen tavoitteena ei motivoi kovin kauaa, mikäli et pidä arvossa terveyttä tai inhoat liikuntaa. Mikäli joudut jatkuvasti ylittämään epämukavuusrajasi, sinun täytyy ehkä tarkistaa todellinen tavoitteesi.

Kun löydät sinua aidosti eteenpäin ajavan voiman, voi laihtuminenkin tulla sen sivutuotteena.

Mitkä ovat sinun arvosi?

1. Liikun enemmän

Liikunta on kiistattomasti terveyden kannalta paras ja kauaskantoisin päätös, minkä voin tehdä.

Liikunnan on todettu vähentävän syöpäriskiä, se kohentaa mielialaa, auttaa painonhallinnassa (mikä taas vähentää 2-tyypin diabetesriskiä), alentaa verenpainetta, noin niinkuin vain muutamia hyötyjä mainitakseni.

Nykyiset liikuntasuositukset ohjeistavat meitä lisäksi laskemaan kaiken liikkumisen liikunnaksi. Myös sen, että nousee (etä)työpisteeltä hetkeksi ylös jaloittelemaan.

2. Lopetan tupakoimisen

Tupakoinnin lopettaminen avaa aisteille täysin uudenlaisen maailman: maut ja hajut palaavat ja huomaan, mistä kaikesta tupakoitsijana jään paitsi.

Huomaan myös ehkä sen, että tupakoitsija haisee.. no, tupakalle ja lopettamisen huomaavat myös ihmiset ympärilläni.

Mikäli lopettaminen tuntuu ylivoimaiselta, kokeilen nikotiinipurkkaa tai -laastaria.

Tupakoinnin lopettamispäätöksellä teen itselleni ja myös ympärilläni oleville, passiivisille tupakoitsijoille terveellisemmän valinnan.

Lopeta tähän.

3. Lopetan resurssieni tuhlaamisen

Suomalaisen elämäntyylin ylläpitäminen vaatisi kaksi maapallollista luonnonvaroja pystyäkseen jatkumaan.

Nyt on hyvä aika pohtia, tarvitsenko kaikkia niitä uusia vaatteita? Miten voisin ottaa huomioon ympäristön kuormittumisen ostoksillani? Voisinko vaihtaa auton ja pyöräillä tai kävellä lyhyet matkat?

Resursseja on rahan ja tavaran lisäksi myös aika. Haluanko edelleen tuhlata aikaani ikävien ihmisten lähellä?

4. Vietän enemmän aikaa läheisieni kanssa

Oman perheen ja ystävien kanssa vietetty aika vahvistaa itsetuntoani ja palkitsee meitä molempia monin tavoin. Lisäksi hyvä olo, jonka heijastan muihin ympärilläni, palaa takaisin hyvänä olona myös minulle.

Läheisiäni voivat olla joko oma perhe, ystävä tai jopa lemmikkieläimeni.

Opettelen samassa yhteydessä myös kunnioittamaan oman yksityisyyteni rajoja.

Näin vedät rajat lempeästi, mutta jämäkästi. Juttu on kirjoitettu naisille, mutta toimii myös miehillä, jotka haluavat pitää henkilökohtaisesta alueestaan kiinni.

5. Pudotan ylipainoa

Lihavuudesta ei ole terveyden kannalta hyötyä, mutta se lisää merkittävästi esim. kakkostyypin diabeteksen, sydäninfarktin, aivohalvauksen ja uniapnean kehittymisen riskiä.

Jo pienikin painonpudotus riittää vähentämään riskiä merkittävästi, vaikka en saavuttaisikaan ihannepainoani.

6. Lopetan alkoholinkäytön

Tai edes vähennän. Alkoholinkäyttö vaikuttaa sekä toimintakykyyni että palautumiseeni yllättävillä tavoilla.

Millainen päivä sinulla on huomenna?

7. Opettelen nauttimaan elämästä

Suorituskeskeisen yhteiskunnan ongelma numero 1 on ylikuormitus. Stressinhallinnan mahdollisuudet löytyvätkin hetkeen pysähtymisestä, läsnäolosta ja pintaan pyrkivien asioiden tiedostamisesta ja hyväksymisestä.

Huomaan, kuinka seisahtumalla hetkeksi ja avaamalla aistit, havainnoin ympäristöäni täysin uudella tavalla? Tunnen ihollani tämän hetken. Näen, kuulen, haistan ja maistankin halutessani kaiken, mitä tällä hetkellä on.

Tämä lupaus on tärkeä askel kohti merkityksellistä ja onnellista elämää.

8. Autan muita

Epäitsekäs lupaus, mutta yllättävän helppo toteuttaa. Aloitan vaikkapa karsimalla kodistani tavarat, joita en itse enää tarvitse. Jatkan näiden tavaroiden elämää antamalla ne kierrätykseen, ensi- ja turvakotiin, neuvolaan tai sairaalaan, eläinsuojeluun jne.

Ojennan käteni sille, joka tarvitsee apua. Kysyn siltä, joka ei apua pyydä, voisinko olla avuksi. Auttamisesta tulee hyvä mieli ja vapaaehtoistoiminnassakin tarvitaan uusia tekijöitä.

Aikaa voin lahjoittaa, vaikka materiaa ei olisikaan. Kyse on näkökulmasta: työssänikin voin ottaa muita auttavan näkökulman.

9. Opettelen jotain uutta

Opettelen jonkin uuden taidon; ilmoittaudun japanin kielen kurssille, vaihdan työpaikkaa tai peräti uraa, opettelen neulomaan villasukan.

Uuden opetteleminen haastaa aina vanhat, totutut kaavani ja kehitän tätä kautta ongelmanratkaisukykyäni ja tunnetta siitä, että olen oman elämäni ohjaksissa.

Mikä näistä on sinun lupauksesi?

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit