Nesteytys on osa kehon hyvinvointia

Lämpimät ilmat lisäävät tarvetta juoda nestettä. Aikuinen tarvitsee nestettä normaalisti 2-3 litraa päivässä. Noin puolet tästä määrästä tulee ruuan mukana, noin puolet tulee saada juotuna.

Paras janojuoma on vesi, mutta runsas hikoilu mm. treenaamisen yhteydessä ja saunominen saattavat lisätä myös kivennäisaineiden tarvetta.

Nappaa postauksen lopusta vinkit, joilla vältät nestehukan ja voit paremmin.

Miksi nesteytys on tärkeää?

Aikuisena kehossamme on nestettä sitoutuneena noin 50%-70% kehon painosta. Tästä syystä nesteen juominen on nopea tapa korjata nestevajausta. Nestettä tarvitaan mm.

  • säätelemään kehon lämpötilaa
  • edesauttamaan ruuansulatusta
  • kuljettamaan ja imeyttämään ravintoaineita
  • huuhtelemaan aineenvaihduntatuotteita virtsan mukana

Yllä mainittujen lisäksi myös aivot tarvitsevat riittävästi vettä toimiakseen kunnolla. Nestehukka on keholle tila, joka aiheuttaa stressiä ja pahentaa siten jo valmiiksi väsynyttä olotilaa.

Varsinainen stressinhallintakeino ei nesteen nauttiminen kuitenkaan ole, mutta on tärkeä osa sitä.

Mistä tunnistat nestehukan?

Lisäämällä juotavan nesteen määrää pidät nestetasapainoa yllä, sillä nestehukka voi yllättää nopeastikin.

Ensimmäinen nestehukan merkki on tietenkin jano, joten nestettä kannattaa siis nauttia jo ennen varsinaista janontunnetta.

Mikäli janoa ei kuitenkaan sammuteta, oireet alkavat asteittain lisääntyä mm. näillä tavoilla:

  • olosi on heikko
  • päätäsi särkee
  • virtsaamistarve vähenee ja ummettaa
  • virtsan värin muuttuu vaaleankeltaisesta tummankeltaiseen
  • hengityksesi muuttuu pahanhajuiseksi
  • sinulle tulee lihaskramppeja

Nestettä kannattaa siis juoda jo ennen janontunnetta. Tämän vuoksi kannattaa pitää tunneillammekin juomapulloa mukana.

Lämmin sää ja runsas hikoilu yhdessä jouduttavat nestehukkaa ja lisäävät nesteentarvetta reilusti.

Faskia ja neste

Hyvin nesteytynyt keho on joustava, elastinen ja vahva. Faskiahan on kehomme kolmiulotteinen verkko, joka verhoaa yksittäisiä soluja, lihassäikeitä, kokonaisia lihaksia kalvomaisella rakenteella.

Faskiaa on järjestäytyneenä kehossamme mm. nivelsiteissä, lihaksissa ja jopa ihomme ja sen alla sijaitsevan rasvakerroksen alla kolmessa eri kerroksessa. Tämä “kolmas ihokin” sisältää faskiaa useassa eri kerroksessa.

Nauttimamme neste sitoutuu kehon liikkeen aiheuttaman “pesusieni-ilmiön” seurauksena geelimäiseksi aineeksi faskioiden väleihin ja näin edesauttaa niiden liukua. Mikäli geelin nestepitoisuus laskee, tiukat kalvot takertuvat toisiinsa ja näin rajoittavat liikkuvuutta. Lue lisää >>

Mitä enemmän takertumista tapahtuu, sitä vähemmän aineenvaihdunnan synnyttämät kuona-aineet kertyvät tälle alueelle kehossa. Lisäksi takertuvat faskiakalvot tuntuvat kehossa jähmeytenä.

Koko kehon hyvinvointi lähtee siis nesteen nauttimisesta ja sen varmistamisesta, että neste sitoutuu kehoon oikealla tavalla.

Haluatko siis eroon jähmeydestä? Kokeile tätä harjoitusta >>

Näin voit välttää nestehukan syntyä

Nestehukka voi yllättää lämpimillä keleillä tai rasittavan urheilusuorituksen yhteydessä. Kannattaa kuitenkin sisällyttää arkeen sellaisia tapoja, jotka edesauttavat kehon nestetasapainoa ja näin ehkäisevät yllättävän nestehukan syntyä.

  • Pidä vesipulloa mukanasi
  • Pakkaa myös työpaikallesi mukaan vesipullo. Näin vettä tulee juotua pieniä määriä koko päivän ajan.
  • Hyödynnä kahvitauko juomalla saman verran vettä kuin kahvia.
  • Vältä sokeripitoisia juomia: Nesteytyksen ohella lisäät vain turhaa sokerikuormaa, mikäli juot jatkuvasti sokeripitoisia juomia. Mausta vesi sitruunalla, limellä, kurkunviipaleilla tai vaikka mieluisimmalla yrtillä.
  • Tehosta imeytymistä suoloilla: Helpoin tapa korvata kivennäisaineita ja suoloja on nauttia janoon kivennäisvettä.
  • Maustamaton kookosvesi on hyvä valinta silloin, kun haluat tehostaa kehon nesteytystä ennen tai jälkeen rankan urheilusuorituksen. Kookosveden sisältämät elektrolyytit imeytyvät tehokkaasti elimistöön.
  • Nauti nestettä myös ruuan muodossa: Lisää kasvisten ja marjojen määrää ruokavaliossasi, saat nesteen lisäksi myös liudan muita terveyshyötyjä, kuten vitamiineja ja kuituja.

    Hikisiä ja huolettomia treenihetkiä!
kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit