zenana kategoria zenana

Vuonna kakskytkakskyt

Minulla on ollut tapana vuoden päätteeksi vetää yhteen onnistumiset ja opin paikat sekä niiden pohjalta suunnitella tulevaa. Koska tämä vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, kannattaa ottaa rento asento ennenkuin jatkat eteenpäin. Tulossa on pitkä teksti.

Varoitan siitä, että tämä teksti tulee käsittelemään korona-aikaa ja sisältää myös ikäviä asioita. Kannattaa tehdä jotakin mukavampaa, mikäli aihe on sinulle liikaa.

Kannattaa kuitenkin lukea loppuun saakka, mikäli haluat laajentaa ymmärrystäsi siitä, millä tavoin poikkeukselliset olot voivat ihmistä koskettaa. Tämä postaus on hyvin henkilökohtainen ja mietin pitkään, aionko sitä edes julkaista. Mikäli siis pääset lukemaan tätä, olen muuttanut mieleni ja kurkkaaat astetta syvemmälle yritykseen.

Suunnitelma

Vuosi on pitkä aika ihmiselle, mutta yritykselle se on aikajana, tilikausi ja eräänlainen ikkuna. Tälle aikajanalle tai ikkunalle voi sovitella tavoitteita, jota kohti asetellaan askelmia. Ilman näitä tavoitteita on vaikeaa tai jopa mahdotonta ottaa askeleita oikeaan suuntaan.

Zenanan tavoitteena oli kasvattaa vuonna 2020 liikevaihtoa siten, että se antaa työtä kahdelle täysipäiväiselle työntekijälle sekä kaudesta riippuen tietylle määrälle tuntityöntekijöitä. Tämä tavoite oli vielä tammikuussa 2020 täysin realistinen.

Tähän suunnitelman oli jo otettu uusi askel: laajentuminen. Syksyllä 2019 olimme tilanteessa, jossa asiakkaat olivat löytäneet Zenanan Hollolassa ja halusimme kokeilla, toimisiko sama konsepti myös muualla. Syksyllä 2019 avasimmekin Zenana Kärkölän ovet ja laajensimme toimintaamme yhteistyökumppanimme Podium Gym Solutions Oy:n kanssa.

Toiminta pyörähti käyntiin ja näyttikin pienen alkukangertelun jälkeen siltä, että pikku hiljaa asiakkaat löytäisivät Zenanan myös Kärkölässä.

Muitakin suunnitelmia oli, askeleita kaiken kaikkiaan kymmenen. Näistä suunnitelmista otettiin käyttöön Sisäpiiri, asiakaskirje, joka ilmestyisi viikoittain. Asiakkaamme saivat myös tiloihimme napakkaotteisen hierojan, Hannan. Myös kotisivut kaipasivat kipeästi uudistamista ja siksi ne otettiin listalle mukaan.

Asiakaskyselyssä toivottiin takaisin spinningpyöriä, jotka sitten päätettiin alkuvuodesta tilata Zenanaan. Olo oli mitä mahtavin, kun saimme kertoa asiakkaillemme aikovamme toteuttaa sen ainoan toteuttamattoman toiveen: spinningpyörät.

Pyörät saapuivatkin maaliskuun puolivälissä studiolle. Tarkalleen ottaen kaksi päivää ennenkuin Suomen hallitus ilmoitti koronatilanteen vaativan valmiuslain käyttöönottoa. Valmiuslain käyttöönoton seuraukset me kaikki nyt tunnemme ja tiedämme myös, että kyseessä oli vasta koronan ensimmäinen aalto.

Suunnitelman toteutus Peli poikki

Maaliskuussa seisoimme yhdessä silloisen yhtiökumppanini kanssa tyhjässä studiossa ja mietimme seuraavaa siirtoa. Emme totta tosiaan olleet varautuneet sellaiseen vaihtoehtoon, että yhtäkkiä koko maailma pysähtyy odottamaan.

Liikevaihto, tuo yrityksen verenkierto, tyrehtyi kokonaan. Myynti pysähtyi huhtikuussa käytännöllisesti katsoen täysin. Nopea vilkaisu tilille paljasti sen, että aikaa oli vain rajattu määrä, sen jälkeen alkaa toiminnan jatkamisen edellytykset heiketä ratkaisevasti.

Seurasi nopea päätös niillä tiedoilla, joita meillä silloin oli käytettävissämme. Suljimme Zenanan ovet täysin tietoisena siitä, että tilanteen ollessa niin epävakaa, emme voi millään olla varmoja koska pystyisimme jälleen ne avaamaan. Emme kuitenkaan halunneet ottaa silloin riskiä, että meidän studiomme olisi paikallinen “viruslinko”, emmehän tienneet vielä kunnolla, miten virus tarttui.

Kahdelle täysipäiväiselle yrittäjälle tämä oli.. no, totaalinen shokki. Sen lisäksi, että liikevaihto tyrehtyi täysin, myös oma palkanmaksu meni kokonaan jäihin. Talousostastomme Mia soitteli ja järjesteli laskuja yhteisyökumppaneillemme. Otti selvää ja pystyteli kärryillä hallituksen päätöksistä tukea yrityksiä.

Kirjanpitäjämme tiedotti meille, millaisia tuki-instrumentteja meille oli tarjolla. Kysyi, kuinka me voimme.

Jäimme aluksi käytännössä täysin tyhjän päälle, sillä tilanteeseen ei meidän lisäksemme ollut myöskään valmistautunut yhteiskuntamme varajärjestelmät.

Kaiken organisointi-, kassakriisi-, epätietoisuussekamelskan keskellä me pyöritimme myös perhe-elämää etäkouluineen.

Yrittäjän riski oli konkretisoitunut toden teolla, äärimmäisen kurjalla tavalla.

Silloin tuntui erityisen pahalta lukea uutisista lähes mitä tahansa. Uutisten kommenttiosiot piti jättää lukematta kokonaan. Tukia saaneet yritykset saivat osakseen paljon ikävää julkisuutta ja jotkut jopa tappouhkauksia.

Pienyrittäjän silmissä someraivo näytti yhtäältä hämmentävältä, toisaalta ymmärrettävältä tavalta purkaa ahdistusta ja tilannetta, joka kosketti jokaista jollakin tavalla.

Pelotti ja ahdisti.

Onneksemme olimme tehty hieman kovemmasta puusta ja viikon mittaisen sisäänhengityksen jälkeen meillä olikin uusi suunnitelma: online -tunnit.

Lähes kaikki muut suunnitelmat heitettiin olan ylitse ja keskityimme täysillä siihen, että pysymme kaikesta huolimatta toimintakykyisenä ja alamme tuottaa asiakkaillemme, jotka olivat niinikään joutuneet kukin omissa työpaikoissaan sopeutumaan, online -tunteja.

Näin ravistettiin hihasta Zenana Online, Zenana Zoomin edeltäjä.

Kotisivuprojekti, joka alun perin suunniteltiin toteutettavaksi ulkopuolisen toimesta, alkoikin yhtäkkiä näyttää budjetissa turhan suurelta investoinnilta. Niinpä fysioterapeutti/lentoemäntä/ryhmäliikuntaohjaaja/yrittäjä saikin ottaa vastaan täysin uudenlaisen oppimishaasteen.

Tällä hetkellä luet tämän uuden oppimishaasteen tulosta 🙂 Aloin ymmärtää, miksi sanotaan “aika on rahaa”. Työtunteja en laskenut ja välillä oppi tuli kantapään kautta, mutta nyt on valmista!

Meidät pelasti siis kyky sopeutua ennakoimattomaan muutokseen. Kyky, joka on nyt kirjoitettuna kultaisin kirjaimin omaan cv:heni.

Hinta

Korona-ajan hintaa on nyt maksettu eri tavoilla. Zenana ei sortunut ottamaan yrityslainaa selvitäkseen, joten toimintaedellytykset ovat edelleen olemassa.

Yrittäjinä jouduimme myös testaamaan oman henkilökohtaisen taloudenhallinnan pahimman skenaarion: kun palkkaa ei voikaan nostaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ohjaajamme ovat palkkansa ansainneet ja ilman heidän ammattitaitoaan ja sitoutuneisuuttaan emme olisi Zenana.

Tästä syystä tingimmekin omasta palkastamme ja nostimme korona-aikana pienintä palkkaa. Tämä on ollut valinta, josta olen varma ja joka tuntui ja tuntuu edelleen oikealta.

Jos ei joudu maksamaan mitään arvoistaan, ihmisellä ei ole arvoja, vaan tilanteeseen sopivia mielipiteitä, joilla kalastetaan halpaa suosiota.

Jari Sarasvuo

Hintaa on maksettu myös terveydellä.

Lokakuulla 2020 yhtiökumppanini lähti syyslomalle, mutta ei enää palannut töihin: hänen terveydentilansa edellytti ryhmäliikuntaohjaajan työn lopettamista ja yrityksen osuudesta luopumista.

Nyt minulle jäi johdettavakseni yritys, sen kaksi toimipistettä ja omat voimavarat olivat hupenemassa olemattomiin.

Fokuksen terävöittäminen

Zenanan tavoitteena on olla ammattimaisin, laadukkain ja yksinkertaisesti paras ryhmäliikuntapalvelujen tarjoaja. Olin joutunut tilanteeseen, jossa mitattiin kykyäni tunnistaa omat rajat. Onko ammattimaisuutta puskea läpi harmaan kiven tai pitää väkisin kiinni asioista, jotka ovat jaksamisen tuolla puolella? Tuoko vastoinkäymisten vastaanottaminen stoalaisella tyyneydellä lisää laatua?

Entä onko yksinkertaisesti paras toimija se, joka itse kuluu samalla loppuun? Olen kuitenkin vain ihminen. Myös perheeni alkoi olla huolissaan jaksamisestani ja työn määrästä.

Vaihtoehtoja ei jäänyt jäljelle ja Zenana Kärkölän ovet suljettiin syyskauden päätteeksi 20.12.2020. Päätös oli surullinen, mutta ainoa oikea. Kärkölästä vastannut Laura, joka on ollut korvaamattomana tukena, jatkaa näin ollen Hollolassa toisena yrittäjänä ja täysipäiväisenä työntekijänä.

Vuonna 2021

Tehtävälista on siis edelleen olemassa ja loputkin sen kohdat odottavat toteuttamistaan. Vaikka lista onkin todellinen positiivisuuden testiajo, on sen sisältö edelleen täysin tavoiteltavissa.

Vuoden päästä voidaankin sitten tarkastella sen onnistumista uusin silmin ja kokemuksin.

Zenana Zoom on ollut kehittelyn alla ja sen käyttö jatkuu niin pitkään kuin on tarvetta. Voi olla, että virtuaalitunnit ovat sittenkin tulleet jäädäkseen, vaikka tällainen vanhan liiton ryhmäliikuntaohjaaja nauttiikin kaikkein eniten kasvokkain ohjaamisesta.

Zenana Zoom on saanut osakseen kiitosta, onhan monelle poikkeusaikana ollut haastavaa säilyttää harjoittelurutiineja. Tervetuloa siis testaamaan tunteja jälleen kauden alettua.

Erikoistunnit jatkuvat niin ikään. Aikataulun ulkopuolelle jääviä, kertaluonteisia tunteja on toivottu kovasti mm. tanssin, joogan ja spinningin muodossa. Koronan leviämisvaiheen hellitettyä saamme varmasti taas vieraileviakin ohjaajia, kuten Sanna Ahosen tai Auli Kokkosen. Laura puolestaan on pitänyt Gua Sha ja Jooga Nidraa. Vastaanotto oli rohkaiseva!

Pysyttelethän siis mukana myös vuonna 2021?

/Elina

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

 1. Olipa mielenkiintoista kuulla korona vuoden kuulumiset yrittäjän näkökulmasta. Olenkin välillä miettinyt miten menee ja pelännyt että “hyvinvointi kumppanini” sulkee ovensa kokonaan. Onneksi näin ei käynyt ja odotan innolla uuden vuoden jumppia. Kiitos menneestä vuodesta! Valoa kohti mennään jo.
  Tarja

  1. Moikka, Tarja!

   Iso kiitos siitä, että otit hetken omaa aikaasi kommentoidaksesi postausta! Aihe oli hyvin henkilökohtainen ja mietin pitkään, aionko sitä edes julkaista. Sait minut juuri tuntemaan, että tein oikein. Lepo tekee todella terää, en voi sen merkitystä riittävästi tähdentää.

   Meillä odotellaan malttamattomana myös vuoden alkamista. Kunhan lattian pienet epätasaisuudet saadaan hiottua ja uusi päällyste asennettua, on jälleen jumppien aika.

   Hyvää uutta vuotta!

Kommentit on suljettu.