Yrittäjän päivä

Yrittäjän päivää juhlistetaan jälleen 5.9. Omalle kohdalle päivä osuu jo seitsemättä kertaa.

Hurraa!

Se antaa tilaisuuden pysähtyä hetkeksi ja pohtia, mikä on ollut matkani kulmakivi. Oliko se hulluus vai rohkeus?

Näen yrittäjyyden kuin rakennuksena tai talona: muoto, materiaalit ja käyttötarkoitus muodostavat yrityksen. Hyvin rakennettu talo kestää aikaa ja katastrofejakin. Pienet vauriot voi korjata omin voimin, isompiin tarvitaan ulkopuolista apua.

Yhtä kaikki, yritystä täytyy hoitaa ja vaalia.

Perusta

Yrittäminen alkaa ennen kaikkea uskosta itseesi, omiin kykyihisi ja liikeideaan. Tämä usko kantaa sinua läpi vaikeiden aikojen, kun suunnitelmat eivät mene niin kuin olet toivonut. Se kantaa myös silloin, kun teet virheitä tai kun joudut kohtaamaan odottamattomia esteitä, kuten valtiojohdon antamat rajoitukset.

Usko on yrittämisen peruspilari, ja ilman sitä yrittäjyydellä ei ole juuria. Ilman yrittäjiä ei synny uusia työpaikkoja ja ilman työpaikkoja yhteiskuntamme ei voi säilyä sellaisena kuin sen tunnemme.

Kadehtijat tehköön perässä, paremmin tai painukoon kuuseen.

Yrittäjällä on usein matikka nelonen ja uskonto kymppi

Kim Väisänen (yrittäjä, startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, tietokirjailija, hallitusamatööri)

Tiilet ja laasti

Yrittäminen on omien taitojen hyödyntämistä ja niiden jatkuvaa kehittämistä. Nämä taidot ovat yrityksen tiilet, jotka rakentavat sen seinät ja tekevät yrityksestä ainutlaatuisen. Yhden tiilen varaan ei kannata eikä voikaan rakentaa, sillä yritys jää näin heikoksi ja hauraaksi.

Yrittäjyyteen liittyy myös nöyryyttä; sinun on osattava tunnistaa omat kehityskohteesi ja oltava avoin oppimaan. Toisaalta sinun on myös osattava sulkea korvasi niiltä kriitikoilta, jotka eivät anna rakentavaa palautetta vaan yrittävät lannistaa sinut.

Nöyryys ja joustavuus ovat avainasemassa, kun kohdalle tulee myrskyjä.

Yrittämisen laasti on luovuus. Usein valmiita ratkaisuja ei ole, ja sinun on saatettava yhteen erilaisia elementtejä ja luotava omia polkuja. Luovuus yhdistää tiilet toisiinsa ja antaa yritykselle sen erityislaatuisen luonteen.

Katto

Yrittäminen on parhaimmillaan ja pahimmillaan riskinottoa. Katon muodostaakin resurssit: kassavirran ja liikevaihdon lisäksi myös henkiset resurssit. Jaksaminen. Omien voimavarojen vaaliminen.

Toisille katto tulee vastaan jo ensimmäisessä kerroksessa, toiset rakentavat pilvenpiirtäjän. Olipa katto missä korkeudessa hyvänsä, sen merkitys on hyvä tiedostaa.

Luottamus siihen, että lopulta kaikki järjestyy on ollut itselläkin koetuksella monta kertaa. Synkimpinä hetkinä muistan Saku Tuomista, jonka kirja “Kaikki on hyvin” opastaa pitämään jalat lujasti maassa, vaikka pää olisikin pilvissä. Lue lisää>>

Kaikki on hyvin, vaikka lopputulos ei olisikaan odotetun lainen

Saku Tuominen

Talon avaimet

Yritys olisi hyvin yksinäinen ilman sielua, eli sen sisällä olevaa porukkaa.

Se olet sinä, asiakkaamme.

Tänään ja huomenna

Yrittäminen on suurimmalta osin inspiroivaa, mukavaa ja hauskaakin. Olen vastuussa itselleni ja voin järjestää työt parhaaksi katsomallani tavalla.

Parhaimmillaan yrittäminen on tätä ihan joka päivä, myös huomenna.

Hyvää Yrittäjänpäivää!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Tiedätkö muuten, kuinka Yrittäjän päivä on saanut alkunsa? Se liittyy jollakin tavalla 90-luvun lamaan. Lue tarina Yrittäjän päivän taustalla >>

Samankaltaiset artikkelit