Näin käytät Zoomia

Ohje päivitetty 27.11.2020

Pandemia-aika on ollut Zenanassa varsinainen opin paikka. Ryhmäliikuntatunnit jouduttiin laittamaan tauolle keväällä 2020 voimassa olevien rajoitusten vuoksi. Tänä aikana ehdimme suunnitella ja toteuttaa ryhmäliikuntaa koteihin lähinnä Youtube -videoiden ja Facebookin kautta sekä perustimme Zenana Online-ryhmän.

Kokeiltuamme monenlaisia alustoja, päädyimme yhteen alustaan tai oikeammin sovellukseen, joka toimii meidän tarkoitukseemme parhaiten. Meidän käyttötarkoitukseemme valikoitunut sovellus on Zoom.

Sovelluksen käytöstä on tullut niin runsaasti kysymyksiä, että päätimme tehdä siitä kokonaan oman postauksen.

Tämän postauksen avulla sinunkin on mahdollista ottaa käyttöösi tämä sovellus, vaikka et olisi sitä aikaisemmin käyttänytkään.

Tätä ohjetta voit käyttää, kun sinulla on tiedossasi “meeting ID” (9781381082) eli numerosarja, jonka avulla löydät oikeaan kokoukseen.

Tietoa Zoom -sovelluksesta

Zoom on streaming -sovellus, eli toisin sanoen se lähettää sillä hetkellä käynnissä olevaa kuvaa ja ääntä. Sen avulla Zenanan ryhmäliikuntatunteja ei nauhoiteta, vaan tunnille osallistutaan reaaliajassa.

Tarvitset siis sovelluksen lisäksi verkkoyhteyden ja tiedon, mikä on numerosarja (meeting ID) tai linkki haluamallesi tunnille >>

Tunneille pääsevät kaikki asiakkaat, joilla on voimassaoleva kortti Zenanaan. Mikäli sinun korttisi kaipaa lisää virtaa, voit käydä vierailulla verkkokaupassamme.

Zoomin verkkosivuilta löytyy myös vertailutaulukko eri käyttöjärjestelmien ja laitteiden eroista. Sivu on englanniksi, mutta mikäli olet kiinnostunut mm. näytön jakamisesta, kannattaa tutustua!

Mikäli olet jo ladannut sovelluksen ja käyttänyt sitä jonkin verran, voit siirtyä suoraan kohtaan 2.

1. Lataa Zoom -sovellus

Jotta voit käyttää Zoomia, sinun on ensin ladattava sovellus joko Google Playsta (Android) tai AppStoresta (iOS). Sovelluksen voi ladata puhelimelle, tabletille, tietokoneelle tai muulle älylaitteelle.

Sovellus on sinulle käyttäjänä maksuton. Mikäli sinulla on käytössäsi työnantajan laite, kannattaa varmistaa, että sinulla on lupa ladata sovellus puhelimeen.

Kun olet ladannut sovelluksen, voit alkaa käyttää sitä antamalla numerosarjan (meeting ID) tai klikkaamalla saamastasi osallistumislinkistä (Personal link name). Linkistä avautuu selainikkuna, jonka jälkeen pääset avaamaan kokouksen klikkaamalla Open Zoom.

Kun tunti on avattu, pääset sisään odotushuoneeseen. Sieltä ohjaaja (host) hyväksyy sinut tunnille. Tässä kohdassa on syytä muistaa liittyä tunnille ajoissa, jotta me ehdimme nostaa sinut tunnille mukaan. Kun tunti alkaa, voi olla, että ohjaaja ei enää pääse hyväksymään sinua. Huomaathan lisäksi, että meidän tulee nähdä koko nimesi, jotta pystymme tarkistamaan voimassa olevan asiakkuutesi.

2. Ääniasetukset

Päästyäsi sisään, klikkaa vielä alakulmasta Join audio ja avautuvasta ikkunasta Join with computer audio. Melkein valmista!

zoom, ryhmäliikunta
Akin tunti alkamassa 🙂

Unmute: punainen viiva paljastaa, että olet mykistänyt oman äänesi, salissa ei toisin sanoen kuulla sinun ääntäsi.
Start video: punainen viiva tässä kertoo, että sinun oma videosi on pois päältä ja sinun kasvosi/tekemisesi eivät näy muille. Tämä säästää myös ryhmäliikuntatunnilla tilaa ääni-ja kuvaraidalle.
Participants: tälle tunnille osallistujat tulevat tähän näkymään
More: Täältä pääset mm. chat-osioon, johon voi laittaa terveisiä tai kysyä neuvoa. Ennen tunnin alkua ohjaaja näkee chatin, mutta tunnin edetessä ei niinkään.

Tietokoneella näkymä on hieman erilainen

zoom, näyttökuva

Mikrofonin ja videon päälle olevat punaiset viivat tarkoittavat sitä, että sinun äänesi ja videokuvasi ovat pois käytöstä. Mikrofonin vieressä olevasta, pienestä väkäsestä voit valita äänen lähteen: tietokoneen kaiutin tai muu kaiutin, joka on tietokoneeseesi yhteydessä.

Kannattaa huomioida, että tietokoneen kaiuttimen ääni on aina hieman “latteampi” kuin vaikkapa aktiivikaiuttimen.

Airpodit eli langattomat korvanapit sen sijaan toimivat saamamme palautteen mukaan loistavasti tähän tarkoitukseen.

Kun avaat näkymän pienestä väkäsestä, avautuu sinulle äänen säädöt. Aivan näkymän alareunassa on laatikko “Audio settings”, josta pääset testaamaan kuuluvuutta (test speaker). Tämä kannattaa tehdä vaikka odotushuoneessa tunnin alkua odotellessasi.

3. Heijasta TV-ruudulle

Zoomin katsominen kännykästä toimii silloin, kun seuraat tuntia, joka perustuu enemmän kuulon perusteella tehtäviin liikkeisiin (kuten esim. joogatunti).

Pienen näytön kuvan voi kuitenkin heijastaa myös TV-ruudulle. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia laitteita, kuten Chromecast tai Roku (ei kaupallista yhteistyötä!).

Heijastaminen kuuluu vahvasti oman osaamisalueen ulkopuolelle. Onneksi on olemassa tämän alueen osaajia, jotka ovat jakaneet vinkkinsä myös sinun luettavaksesi:

Peaksoft | Näytön peilaaminen

4. Siirrä sohvapöytä syrjään!

Kun asetukset on kohdillaan, on leikin aika. Tee siis itsellesi tilaa ja seuraa tuntia kotoa käsin. Toimii erityisen hyvin silloin, kun et ehdi, jaksa tai pääse tulemaan paikan päälle, olipa syy mikä tahansa.

Yksi asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä, kuten ihan aina treenaamaan ryhdyttäessä: treenaa aina terveenä!

Kipeänä tai puolikuntoisena ei edelleenkään ole terveellistä eikä turvallista harjoitella fyysistä kuntoa.

/Elina

Samankaltaiset artikkelit