Lentoemännän tarkistuslista, osa 1.

Lentämisen maailma on täynnä sääntöjä ja tarkistuslistoja, joita seuraamalla voidaan tehdä toiminnoista rutiininomaisia. Tällä tavoin suoriudutaan työpäivästä sutjakkaasti ja toisaalta taas vältetään ei-toivottujen tilanteiden kehittyminen.

Pahin mahdollinen, onnettomuus, ei oikeastaan koskaan ole yhden tekijän aiheuttama, vaan tilanne on päässyt kehittymään salakavalasti, riittävän monen asian jäädessä vähemmälle huomiolle tai kokonaan huomiotta.

Koska lentokoneeseen astuva matkustaja ostaa lipussaan muutakin kuin pelkän matkan paikasta a paikkaan b, on kaiken toiminnan perustuttava siihen, että tämä matka tapahtuu ensisijaisesti turvallisesti.

Siksi lennot välillä myöhästelevät: mekaanikko kutsutaan paikalle maailman ääristä ruuvaamaan yksi pieni, löystynyt mutteri, odotellaan sään selkiytymistä tai kaivetaan ruumaan menneistä matkatavaroista esiin juuri se yksi, jonka omistaja ei saapunutkaan lennolle

Kaikkien maailman lentoyhtiöiden arvoihin on kirjattu kultaisin kirjaimin: turvallisuus. Tämä arvo tehdään selväksi kaikille työntekijöille aina siivoojista lentokapteeneihin. Sen on oltava mukana kaikessa toiminnassa: turvallisuus.

Joskus herää ihmetys, että kuinka juuri tämä käsilläoleva tilanne mitenkään voisi liittyä turvallisuuteen. Näin ajattelee varsinkin silloin, kun sääntö tuottaa vähän hankaluuksia toteuttaa tai se viivästyttää omaa toimintaa.

Vai mitä mieltä olet siitä säännöstä, että lentokoneen ohjaamossa tulee aina olla kaksi. Toisin sanoen: kun pilotille tulee pissahätä, keskeyttää yksi matkustamohenkilökunnasta työnsä ja menee ohjaamoon tämän tilalle.

Kuulostaako huvittavalta? Konettahan voi lentää myös autopilotti eikä matkustamohenkilökunnalla ole edes taitoa lentää konetta.

Tässä uutisessa on kuitenkin avattuna syy

Arvot hyödyttävät myös sinua

Miten tämä lentoyhtiöiden kirkkain arvo hyödyttää sinua? Oletko koskaan pohtinut sitä, mikä on sinun arvoistasi se kirkkain, jonka nimiin et tee kompromisseja?

“Arvo on jotain, mikä jää jäljelle silloin, kun olet autiolla saarella yksin”

Näin selvensi arvojen merkitystä (muistaakseni) itse J.Sarasvuo. Arvot on sinun ohjenuorasi ja elämän suuntaviitta. Sen vuoksi niiden hahmottamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa.

Arvot neuvovat nimittäin oikean ratkaisun silloin, kun eteesi tulee haasteita. Toisaalta arvot ohitettuasi tunnet tehneesi jotain pieleen, vaikka et ihan pääsisikään kiinni siihen, mikä varsinaisesti meni vikaan.

Arvot paitsi säästävät aikaasi ja vaivojasi, ne myös helpottavat elämääsi hurjan paljon! Ne auttavat sinua päätöksenteossa, vaikka ihan pikkiriikkisissäkin. Ne pienet päätökset ovat tapahtumaketju, jota kutsutaan toisella nimellä: elämä!

Kun tunnet sinua eteenpäin ajavan arvosi, alat myös tehdä päätöksiä, jotka johtavat elämää juuri sinunnäköiseesi suuntaan.

Kun tiedät omat arvosi, osaat myös olla tekemättä asioita, jotka vievät sinua kauemmas tuosta arvosta. Itse asiassa kun tunnet ja tunnistat arvosi, on sinun mahdotonta toimia enää niitä vastaan.

Tunnista arvot

Olet varmasti päivittäin tilanteessa, jossa täytyy valita jotain:

  • hampurilaisateria vai lautasmallin mukainen ateria
  • Netflix tai kävelylenkki
  • sokerimunkki vai hedelmä
  • hikijumppa vai rauhallinen kehonhuolto
  • lähteä vai jäädä kotiin
  • jatka itse, lista on loputon

Osa valinnoista tehdäänkin “autopilotilla” eli totutun kaavan mukaisesti. Kun tunnistat arvosi, olkoonpa se vaikka terveys, pystyt tekemään valinnat vaivattomammin, nopeammin ja varmemmin.

Toimimalla arvojesi mukaisesti elämäsi helpottuu, päätöksenteko yksinkertaistuu ja mahdollisuutesi elää hyvää, omannäköistäsi elämää kasvaa yksi pieni päätös kerrallaan. Vältyt suuronnettomuudelta, vaikka läheltä piti -tilanteita sattuisikin matkasi varrelle.

Toimimalla arvojasi vastoin, aiheutat aluksi pientä kitkaa ja vastakarvaa, sitten alkaa asioita tapahtua yhä hallitsemattomammin. Lopulta yrität pitää elämääsi kasassa, vaikka muttereita irtoaa ja koko runko natisee liitoksissaan.

Arvo-jumppa

Mikäli olet lukenut tänne saakka, onnittelen! Tiivistäminen ei taida olla arvoni 🙂

Yksi arvoistani on yksinkertaisuus. Haluaisitko tietää omasi? Arvot ovat nimittäin yhteiset ihmiskunnalle. Niitä on 24 ja ne esiintyvät meissä enemmän tai vähemmän vahvoina. Siksi on hyvä tehdä tämä testi useamminkin kuin vain yhden kerran, nimittäin arvojärjestys muuttuu ajan myötä.

Testi on ilmainen, klikkaa vain oikeassa yläkulmassa olevaa “take the free survey”

Samankaltaiset artikkelit