Voiko aikaa luoda? Opi hyödyntämään itsekuria ja tavoitteiden asettamista arjen hallinnassa

Mietitkö joskus, miten joillain ihmisillä tuntuu löytyvän aikaa enemmän kuin muilla? Aikaa syödä kotitekoista ja terveellistä ruokaa, pitää koti siistinä ja kauniina, aikaa treenata ja pitää huolta omasta kunnosta ja siinä sivussa vielä käydä töissä.

Onko toisilla tosiaan enemmän voimavaroja, vuorokaudessa enemmän tunteja kuin muilla vai mistä löytyy motivaatio, mahdollisuudet sekä resurssit kaikkeen tähän? Ajatteletko ehkä, ettei tällainen elämä voi mitenkään olla tavoitettavissasi?

Sinullahan on aikaa vain 24 tuntia vuorokaudessa.

Kyse ei ole siitä, että toisilla on käynyt hyvä tuuri tai että he olisivat jatkuvasti innoissaan ja motivoituneita. Heillä ei ole myöskään aikaa enempää kuin sinullakaan.

Vuorokausi on siinä mielessä tasa-arvoinen, että tunteja on kaikilla yhtä paljon: sinulla, minulla ja Rihannalla. Minulla on sinulle motivaatiosta sekä hyviä että huonoja uutisia:

Huono uutinen on se, että motivaatio ei ole läsnä joka päivä. Se ei ole ajamassa meitä oikeaan suuntaan silloin, kun sohva kutsuu työpäivän jälkeen.

Se ei patista meitä kävelylenkille silloin, kun jalat tuntuvat painavilta ja olo on väsähtänyt.

Se ei näpäytä meitä sormille silloin, kun väsynyttä olotilaa haluaisi korjata pikavoitolla eli sokerihumalalla.

Se ei tyynnytä meitä illalla uneen, jotta petaisimme hyvän ja energisen huomisen.

Hyvä uutinen on niin ikään se, että motivaation ei tarvitsekaan olla läsnä joka päivä. Olet ihminen hyvine ja huonoine fiiliksinesi. Sinun ei tarvitse hihkua innosta pystyäksesi tekemään itsellesi hyviä asioita.

Motivaatiosta on hurjasti apua, mutta sinun ei pidä odottaa, että se olisi ainoa tekijä, joka saa sinut tekemään fiksuja valintoja arjessasi.

Ketä varten teet päätöksiä?

Kun “moti menee” tai suklaalevy kutsuu kaupassa houkuttelevasti hedelmän sijaan, on vielä yksi asia, joka saa meidät edelleen pitämään kiinni siitä paremmasta valinnasta. Se yksi asia erottaa myös menestyksekkään ihmisen muista.

Se yksi tärkeä asia on itsekuri.

Kyllä. Motivaation hiipuessa tai väsymyksen ja nälän aiheuttamien houkutusten edessä mitataan oman päätöksen lujuus.

Palveletko “tämän hetken minää” vai “tulevaisuuden minää”, kuten Daniel Goldstein kuvailee

Älä mene lankaan

On helppo ymmärtää, miksi juuri motivaation puutteeseen iskee ovela markkinointi. Sinulle tarjotaan mielikuvaa siitä, miten tämä laite tai tuote auttaa sinua laihtumaan, pysymään elinvoimaisena, vahvistumaan, pitämään kotisi kauniina tai jaksamaan enemmän, ilman vaivannäköä, helposti ja pian.

Tarvitaan vain tuo laite, verkkokurssi tai pilleri. Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Vähän liiankin hyvältä, ollakseen totta.

Tarjoukseen on vaikeaa olla tarttumatta, sillä kokonainen armeija käyttäytymispsykologeja ja markkinointi-ihmisiä ovat suunnitelleet tarjouksen houkuttelevaksi.

Lopputulos on kuitenkin usein se, ettet saanut aikaa, tahdonvoimaa tai pysyvää lopputulosta, vaan lompakkosi on kevyempi kantaa. Taikatempulla et saa pysyvää muutosta aikaan, vaan vaikutus loppuu kun lopetat kapseleiden käytön tai nahkankiristys-supertreenin.

Nahkankiristyskuuria ei voi jatkaa koko loppuelämää, ei edes fitnessurheilijat.

Itsekuri vaatiikin sinulta jotain, mitä ei voi ostaa valmiina. Itsekuri ei ole pilleri vaan päätös, jonka takana seisot varsinkin heikkona hetkenäsi. Se ei ole myöskään Personal Trainer jonka odotat tekevän ikävän työn puolestasi, vaan se juttu, joka saa sinut taas kerran harjoittelemaan treenarin ohjeiden mukaisesti.

Itsekuria ei voi myydä eikä muuttaa myytäväksi tavaraksi, joten se on markkinointimielessä myös hyvin epäseksikästä.

Itsekuri ei kuitenkaan ole sama asia kuin itseruoskinta. Armottomuus ja itsekuri eivät välttämättä kuulu samaan lauseeseen.

Kokeile näitä yhtä näistä viidestä ohjenuorasta. Olethan tätä postausta lukiessasi jo erittäin hyvällä alulla.

1. Ota tavaksi

Uuden tavan luominen voi tuntua vähemmän työläältä kuin kokonaisen dieetin tai arkirytmin mullistavan treeniohjelman noudattaminen.

Ota siis tavaksesi vaikka vaihtaa hissi portaisiin, kävellä tai pyöräillä työmatkat kerran viikossa tai lukea kirjaa joka päivä. Uuden tavan luomisella on mahtava vaikutus itsetuntoon ja uusien tapojen integroimiseen elämäntapoihin pikku hiljaa, pysyvästi ja kestävästi.

Pohdi siis, mitä elämästäsi puuttuu ja ala tehdä sitä pienin askelin. Liikunnallinen elämäntapa on rutiini, joka ei aina etukäteen motivoi, mutta kiität jälkikäteen varmasti!

Liikkuminen voi olla myös hauskaa, kuten vaikka Zumbaaminen Messilän kesäisellä hiekkarannalla

2. Aloita heti aamulla

Laita kello soimaan aikaisemmin aamulla. Kokeile tehdä uutta rutiiniasi heti herättyäsi. Aamulla, kun on hiljaista ja aivot ovat levänneet, on myös luovuus usein parhaimmillaan.

Käy lenkillä, joogaa, lue tai mikä onkaan uusi ja toivottu tapasi, tee se aamun hiljaisina tunteina.

3. Nuku aikaisemmin

Edelliseen ohjenuoraan viitaten: käy nukkumaan aikaisemmin. Tarvitset unta palautumiseen ja vireystilasi nollaamiseen. Väsyneenä ja huonosti nukkuneena houkutuksille on helpompaa antaa periksi.

Pyri siis eroon selviytymismoodista ja ota vaikka päikkärit yöunien lisäksi. Tee siis hyvä päätös ja, jos vain mahdollista, käy nukkumaan säännöllisesti samaan aikaan.

Tulet huomaamaan säännöllisen unen suotuisat vaikutukset vireystilaasi, heijastuen sitä kautta työpaikallesi täysin uudenlaisena tehokkuutena.

Epäsäännöllisen työn tekijä: kannattaa kokeilla säännöllistä nukkumaanmenoa loman aikana. Tulet hämmästymään sen vaikutuksesta!

4. Syö säännöllisesti

Sen sijaan, että mullistaisit syömistottumuksesi täysin, kokeile alkaa syödä säännöllisesti joka päivä samaan aikaan. Pidä kiinni rytmistä, vaikka sinulla ei olisi juurikaan nälkä. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.

Kuulostaako ennakoitavalta? Kehosi rakastaa ennakoitavuutta! Samalla vapautat energiaa muuhun kuin asian turhaan vatvomiseen.

Keskity enemmän ruuan tuomaan hyvään kuin soimaamaan itseäsi kaloreista tai hiilareista.

Syö hyvässä seurassa, salli itsesi nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta.

5. Aloita pienestä

Tee hyvä päätös nyt heti. Mikä olisi asia jonka haluaisit olevan totta vaikkapa kuukauden päästä?

Mikä olisi tavoittelemisen arvoista sinulle?

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit