Näillä kolmella askelella lisäät hyvinvointiasi
Jotta kehomme pystyisi suoriutumaan sille päivittäin asetetuista haasteista omatoimisesti mahdollisimman pitkään, on sen toimittava arjen kannalta optimaalisesti ja taloudellisesti.
Tässä postauksessa ei ole aiheena urheilijan suorituskyky, vaan se, mitä sinä ja minä tarvitsemme noustaksemme sängystä, hoitaaksemme päivän askareet, ehkä harrastaaksemme jotain mukavaa ja illasta ollaksemme riittävän väsyneitä nukkuaksemme hyvät yöunet.
Toisin sanoen, hyvinvointi on tavoittelemisen arvoinen juttu, joka on kolmen askelen kokonaisuus.
Suorituskykyä voidaan mitata erilaisin testein jolloin vertaamalla väestöön tai oikeaan viitekehykseen saadaan selville oma kuntotaso. Suorituskykyä voidaan arvioida myös toisesta näkökulmasta: millaisella energiatasolla suoriudumme päivittäisistä toimistamme päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen?
Emme tarvitse kilpaurheilijan suorituskykyä päivittäin, emmekä välttämättä koskaan. Omasta terveydestään kiinnostuneelle, tavalliselle kuntoilijalle riittäisi mainiosti se, että kehomme toimisi optimaalisesti ja pystyisimme vähentämään elintasosairauksien riskiä jokapäiväisillä valinnoillamme.
Syöminen, liikkuminen ja nukkuminen on ihmiskehon pyhä kolminaisuus joista kaksi osa-aluetta kantaa ihan kelvollisesti eteenpäin, vaikka yksi osa-alue toimisikin toisinaan hieman muita heikommin.
1. Hyvinvointi ja ravinnon merkitys
Lautasmallin avulla pääset jo pitkälle ruokavalion koostamisessa. Joskus, ehkä lomalla, terveellinen syöminen voi unohtua kun grilliherkut ja lomareissun ravintolaillalliset tulevat fiksumpien ja terveellisempien vaihtoehtojen tilalle. Tilanne ei ole kuitenkaan menetetty, kun vain jaksat vielä pitää pintasi harjoittelun suhteen ja nukut riittävästi.
On aivan turhaa soimata itseään repsahtamisesta, mikäli suurimmaksi osaksi syöt hyvin ja monipuolisesti. Lasillinen viiniä tai karkkipussillinen silloin tällöin ei tuhoa täysin ruokavaliota, joka on suurimmaksi osaksi koostettu fiksulla tavalla.
Perusterve ihminen ei tarvitse dieettiä, sillä vain pysyvä muutos tuo mukanaan pysyviä tuloksia. Panosta siis mikro- ja makrohifistelyn sijaan laadukkaaseen ruokaan ja säännöllisiin ateria-aikoihin.
2. Säännöllinen liikunta
Liikunta voi olla ja tuleekin olla muuta kuin kolmen viikon tiivis kurinpalautustreeni kesäloman jälkeen tai viikkoa ennen tärkeitä juhlia.
Säännöllisyys toimii perustana, puoli tuntia joka päivä on jopa parempi vaihtoehto kuin muutaman viikon kuntokuuri jossa vedetään fitnessurheilijan kisaanvalmistautumistreeni läpi.
Mikäli pidät useamman viikon tauon säännöllisestä liikuntaharrastuksestasi, mutta pystyt torjumaan suurimmalta osin rasvaa tirisevät makkarat ja sokerissa pyöritellyt herkut ja nukut hyvin, olet vielä ihan hyvällä tiellä.
Kuntoilijan ei siis tarvitse elää ikuisella kuntokuurilla, vaan koostamalla itselle harjoitusohjelma, jossa on otettu huomioon myös muu elämä, jaksat todennäköisesti paremmin arjen lähtiessä taas pyörimään.
Ammattilaiselta saat tietenkin parhaat vinkit, miten tämä onnistuisi juuri sinun kohdallasi parhaiten.
3. Lepo ja riittävä unensaanti
Nyt tulee asia jota et ehkä ensi istumalta ole valmis uskomaan: nukut hyvin suurella todennäköisyydellä liian vähän. Aikuisen ihmisen unentarve on 7-9 tuntia vuorokaudessa. Nuorella, kasvavalla ihmisellä ja lapsella unentarve on vieläkin suurempi. Vaikka unentarve on yksilöllistä, vain harvat terveet aikuiset tarvitsevat sitä vähemmän tai enemmän unta.
Uni on monin tavoin tärkeää, mutta terveiden elämäntapojen yhtenä kulmakivenä se kannattelee silloin, kun joko joudut, syystä tai toisesta, vähentämään harjoittelua tai et pysty hetkellisesti pitämään kiinni perushyvästä ruokavaliosta.
Unentarpeesta ja mm. 90 minuutin säännöstä voit lukea vielä hieman lisää Mielenterveysseuran artikkelista
Näiden kolmen tekijän tasapainosta löytyy hyvinvointi, juuri sinun näköisesi, arjen läpi kantava elämä.
Haluan sinun tietävän, että on aivan sallittua välillä lipsahtaa hyvien valintojen ääreltä kun pääosin elät kehoasi kunnioittaen ja raviten sitä hyvällä ruualla, liikutat mielihyvää tuottavalla tavalla ja sallit itsellesi riittävästi lepoa ja unta.
Armottomuus, ehdottomuus ja ylimitoitetut vaatimukset itseä kohtaan eivät tee sinusta onnellista tai tervettä. Vai Oletko kenties piilotäydellisyydentavoittelija? >>
Moneltako sinun pitäisi laittaa kello soimaan tänä iltana, että nukkuisit riittävät yöunet?
/Elina
Kuinka tärkeänä pidät näitä kolmea kulmakiveä??