fbpx
Kotitreeni, Ryhmäliikunta

Upea ryhti ja pyöreämmät pakaralihakset Barren avulla

pink petaled flowers closeup photo

Olet varmasti jo huomannut, kuinka balettiharjoittelu on tullut jäädäkseen ryhmäliikuntatunneille. Mielessäsi saattaa nyt käydä ajatus, että baletti ei sinänsä ole ihan sinun juttusi. Olenko väärässä?

Baletinomainen treeni on kuitenkin kaukana aivan oikeasta balettiharjoittelusta, joten tähän postaukseen keräsin hyötyjä sinulle, joka haluat kuulla, miten tavallinen kuntoilija voisi hyötyä baletinomaisesta harjoittelusta.

Baletin inspiroimalla treenillä tavoitellaan sekä voimaa että sulavuutta

Omasta mielestäni ei ole mikään ihme, että baletinomaisella ryhmäliikunnalla on kova noste, onhan tanssijalla kuntoilun kannalta paljonkin tavoittelemisen arvoisia ominaisuuksia: vahvuus yhdistettynä liikkuvuuteen, upeaan vartalon hallintaan ja ryhtiin sekä keveään ja sulavaan liikkumiseen. Ilman lisäpainoja tehtävä harjoitus vahvistaa, mutta ei jumita lihaksia.

Kaikki yllämainitut ovat ominaisuuksia, jotka ovat aivan tavallisenkin kuntoilijan mahdollista saavuttaa.

Saatat myös ehkä hieman yllättäen huomata, kuinka kehossasi on lihaksia, jotka eivät ole pitkiin aikoihin kuulleetkaan työnteosta. Yksi näistä lihasryhmistä on pakaralihakset. Käsi pystyyn, kenelle sopisi varmasti oikeaan paikkaan osuva ja laiskottelevia pakaralihaksia toimintaan ravisteleva treeni?

Entäpä jo kesällä haluaisitkin liikkua sulavasti ja näyttää hyvältä korkokenkien kanssa? Barren avulla nilkkasi vahvistuvat, niiden liikkuvuus kohenee ja pystyt keikkumaan myös korkokengillä ilman ongelmia!

Jotain vanhaa, jotain uutta

Balettia harrastuksekseen tai ammatikseen tanssivan olemus ja ryhti on pitkän harjoittelun ja lukuisten, pienten yksityiskohtien hiomisen tulosta. “Oikeat” tanssitunnit koostuvatkin pitkälti samoja teemoja toistaen: tunti alkaa “barrelta” eli tangolta, jonka avulla tanssija työstää asentoaan, keskivartalon ja jalkojen voimaa ja linjauksia sekä nilkkatyöskentelyä.

Barren jälkeen siirrytään keskilattialle kehittelemään samoja teemoja pidemmälle, nyt ilman barren tarjoamaa tukea. Näiden tekniikkaharjoitusten jälkeen tunti etenee ilmaisullisempaan suuntaan ja suurempiin liikkeisiin, piruetteihin ja pieniin tai suuriin hyppyihin: 

“saut de chat”

changement”

assemble” 

eivätkö pelkät nimet kuulostakin kiehtovilta?

Millä tavoilla hyödyt balettiharjoittelusta?

Barre -tunnilla hyödynnetään pääosin kahta ensimmäistä, edellämainittua teemaa. Näitä teemoja muokataankin tanssituntiin verratuuna varsin reippaasti dynaamiseksi ja kuntoilijalle sopivaksi. Tunti alkaa useimmiten plié- tai relevée -liikkeillä, jotka lempeästi herättää oikeita lihaksia kannattelemaan kehoa. Lue lisää nimistä:

Alun tekniikkaosuus sisältää juuri niitä yksityiskohtia, jotka avaavat lonkkia hellästi omaan aukikiertoon, ojentavat nilkkoja kauniisti ja eriyttävät jalkojen pienten lihasten toimintaa. Keskivartalo saa uskomattoman paljon harjoitusta pelkästään asentoa ylläpitämällä ja tiivistää coren lihaksia.

En pointe. Barre-tunnilla tyydymme demi-pointe eli päkiöille nousuihin

Oma kokemukseni kertoo, että monen osallistujan haasteet löytyvätkin juuri liikkuvuudesta ja tasapainon hallinnasta. Lisäksi liikehallinta eli se, kuinka polvien linjaaminen tapahtuukin lonkkien aukikierron kautta. Kun lonkkien aukikierto alkaa löytyä, yllättäen polvien hallinta alkaakin hahmottua selkeämmin.

Hiki nousee pintaan, kun liikkeet tehdään aluksi pienillä, mutta oikeiden lihasten löydyttyä, myös napakammilla hypyillä. 

Tutumpaa harjoitusta tuovat toiminnallisen osuuden liikkeet, kuten esim. askelkyykyt, keskivartalon hallintaan liittyvät liikkeet sekä joogamaiset elementit tunnin loppupuolella.

Ihana hiki joka kerralla!

Barre -tunti ei siis ole aivan tavallinen jumppatunti. Se on upea ja voimaannuttava kokonaisuus jossa liikkeitä yhdistetään tyylikkääseen musiikkiin klassisemman pianon sijaan.

Sinulla ei tarvitse olla hyvää koordinaatiokykyä eikä tunnilla tehdä vaikeita askelsarjoja. “Ihana hiki!” kuvailevat myös asiakkaamme.

Tervetuloa kokeilemaan Barrea livenä!
/Elina

Hetkinen.. etkö pääse osallistumaan tunneillemme, mutta haluat näyttää hyvältä korkokenkien kanssa?

Tilaa itsellesi omat Barretunnit suoraan sähköpostiin! Saat liittymislahjaksesi yhden Barretreenin, jota voit harjoitella niin usein kuin haluat. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta tanssista, harjoitus tehdään paljain jaloin ja ilman välineitä.

pyöreät pakaralihakset, barre, kokeile kotonasi
Haluaisitko kokeilla? Tilaa tästä ilmainen kokeilukerta!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: