fbpx
Barre Kotitreeni

Upea ryhti ja pyöreämmät pakaralihakset Barre -treenillä

Oletko huomannut, kuinka barre -treeni on tullut jäädäkseen ryhmäliikuntatunneille. Mielessäsi saattaa käydä ajatus, että baletti ei sinänsä ole ihan sinun teekupillisesi.

Mikäli näin on, kannattaa lukea eteenpäin. Aion nimittäin kertoa sinulle, miten aivan tavallinen kuntoilija voi hyötyä baletinomaisesta harjoittelusta eli Barresta.

Barre on melko kaukana aivan oikeasta balettiharjoittelusta, jo musiikkivalinnoista lähtien. Barre -tuntia nimittäin siivittää tyylikäs pop.

Mitä Barre -treenillä tavoitellaan?

Omasta mielestäni ei ole mikään ihme, että Barre -tunneilla on kysyntää. Balettitanssijalla on kuntoilun kannalta paljonkin tavoittelemisen arvoisia ominaisuuksia: vahvuus yhdistettynä liikkuvuuteen, upeaan vartalon hallintaan ja ryhtiin sekä keveään ja sulavaan liikkumiseen.

Millaisia hyötyjä Barre -harjoittelusta sitten on?

  • Ilman lisäpainoja tehtävä harjoitus vahvistaa, mutta ei jumita lihaksia. Lihaksista tulee kehonpainolla harjoitellessa pitkät ja solakat.
  • Kehität tunnilla tasapainoa, koordinaatiota ja elastisuutta
  • Opit kannattelemaan kehoa liikkuessasi
  • Avaat lonkkia pehmeästi, vahvistaen ja parantaen niiden liikkuvuutta ja tätä kautta myös ryhtisi kohenee
  • Löydät syvien lihasten tuen lempeästi ja liikkumistasi myötäillen. Tästä voi olla hyötyä etenkin raskauden jälkeen, kun keho voi tuntua vieraalta.
  • Edesautat fiksua painonpudotusta
  • Kohennat kehontuntemusta ja tunnet olosi itsevarmemmaksi

Kaikki mainitsemani ovat ominaisuuksia, joita tavallisen kuntoilijan on mahdollista ja kannattaakin tavoitella. Näiden lisäksi saatat ehkä hieman yllättäen huomata, kuinka kehossasi on lihaksia, joiden olemassaoloa et ole muistanut aikoihin tai jotka eivät ole olleet aktiivisesti mukana liikkuessa.

Yksi näistä laiskottelevista lihasryhmistä on pakaralihakset. Käsi pystyyn, kenelle sopisi varmasti oikeaan paikkaan osuva ja laiskottelevia pakaralihaksia toimintaan ravisteleva treeni?

Tai ehkäpä haluaisitkin liikkua sulavasti ja itsevarmasti myös korkokenkien kanssa? Barren avulla nilkkasi vahvistuvat, niiden liikkuvuus kohenee ja pystyt keikkumaan korkokengillä ilman ongelmia!

Tunnin rakenteessa on jotain lainattua ja jotain uutta

Balettia harrastuksekseen tai ammatikseen tanssivan olemus ja ryhti on pitkän harjoittelun ja lukuisten, pienten yksityiskohtien hiomisen tulosta.

“Oikeat” tanssitunnit koostuvatkin pitkälti samoja teemoja toistaen: tunti alkaa “barrelta” eli tangolta, jonka avulla tanssija työstää asentoaan, keskivartalon ja jalkojen voimaa ja linjauksia sekä nilkkatyöskentelyä.

Barren jälkeen siirrytään keskilattialle kehittelemään samoja teemoja pidemmälle, nyt ilman barren tarjoamaa tukea. Näiden tekniikkaharjoitusten jälkeen tunti etenee ilmaisullisempaan suuntaan ja suurempiin liikkeisiin, piruetteihin ja pieniin tai suuriin hyppyihin: 

“saut de chat”

changement”

assemble” 

eivätkö pelkät nimet kuulostakin kiehtovilta?

Barre -tunnilla hyödynnetään pääosin kahta ensimmäistä, edellämainittua teemaa. Näitä teemoja muokataankin tanssituntiin verrattuna varsin reippaasti dynaamiseksi ja kuntoilijalle sopivaksi.

Tunti alkaa useimmiten plié- tai relevée -liikkeillä, jotka lempeästi herättää oikeita lihaksia kannattelemaan kehoa. Lue lisää termeistä >>

Alun tekniikkaosuus sisältää juuri niitä yksityiskohtia, jotka avaavat lonkkia hellästi omaan aukikiertoon, ojentavat nilkkoja kauniisti ja eriyttävät jalkojen pienten lihasten toimintaa.

Keskivartalo saa uskomattoman paljon harjoitusta pelkästään asentoa ylläpitämällä ja tiivistää näin huomaamattasi, mutta täsmällisesti, myös coren lihaksia.

Oma kokemukseni kertookin, että monen osallistujan haasteet löytyvätkin juuri liikkuvuudesta ja tasapainon hallinnasta. Lisäksi liikehallinta eli esim. se, kuinka polvien linjaaminen tapahtuukin lonkkien aukikierron kautta, on monelle täysin uusi asia.

Kun lonkkien aukikierto alkaa löytyä, yllättäen polvien hallinta alkaakin hahmottua selkeämmin.

Hiki nousee pintaan, kun liikkeet tehdään aluksi pienillä, mutta oikeiden lihasten löydyttyä, myös napakammilla hypyillä. Tutumpaa harjoitusta tuovat toiminnallisen osuuden liikkeet, kuten esim. askelkyykyt, keskivartalon hallintaan liittyvät liikkeet sekä joogamaiset elementit tunnin loppupuolella.

Ihana hiki joka kerralla!

Kenelle Barre ei sovi?

Barre sopii treeninä mielestäni useimmille treenaajille. On kuitenkin olemassa mahdollisuus, että se ei käy aivan kaikille.

Mikäli sinun tavoitteenasi on oppia tanssimaan balettia ja haluat ottaa haltuusi tämän upean, klassisen tanssimuodon, ei Barre sovi sinulle tähän tarkoitukseen ollenkaan.

Oikeaa balettia ja sen vaatimaa tekniikan hiomista löytää vain balettitunnilta. Sanon tämän siksi, että ensinnäkin tiedät, että Barrella ei voi korvata balettituntia.

Toiseksi voit olla varma, että Barressa ei hiota yksityiskohtia, vaan treenataan ryhmäliikunnan lainalaisuuksien alla, oikaisten kaikki mutkat suoriksi ja ottaen irti tämän päivän parhaan fiiliksen.

Balettitanssija testasi Barrea, lue lisää >>

Barre -tunti ei siis ole aivan tavallinen jumppatunti. Se on upea ja voimaannuttava kokonaisuus jossa liikkeitä yhdistetään tyylikkääseen popmusiikkiin.

Sinulla ei tarvitse olla hyvää koordinaatiokykyä eikä tunnilla tehdä vaikeita askelsarjoja. “Ihana hiki!” kuvailevat myös asiakkaamme.

Tervetuloa kokeilemaan Barrea livenä! Käytä Tutustumispassia

..tai kokeile vaikka heti tästä

Kirjoittajasta

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Jatka lukemista

%d bloggaajaa tykkää tästä: