Sisäpyöräilyn huumaa
Sisäpyöräily eli Spinning on laji, joka vie helposti mukanaan. Muutaman kokeilukerran jälkeen endorfiinikoukku pitää otteessaan ja mikäpä olisikaan mieluisampi tapa koukuttua liikuntaan kuin mielihyvähormonit.
Termi Spinning on itse asiassa rekisteröity tavaramerkki, joten käytän tässä postauksessa siksi mieluummin termiä Sisäpyöräily tai Spin. Aiktauluissamme sisäpyöräilytunnit on merkitty nimikkeellä Spin tai Spinbody.
Mennäänpä termien tarkennuksesta itse asiaan eli sisältöön ja miksi väitän vakavasti koukuttumisvaaran olevan tässä lajissa todellinen.
1. Sisäpyöräily sopii treenimuodoksi monentasoiselle liikkkujalle
Sisäpyöräilyä voi suositella hyvin monenlaiselle liikkujalle. Se soveltuu kunnon kohottamiseen ja hapenottokyvyn kehittämiseen, olitpa sitten vasta aloittanut liikkumisen tai peräti kilpaurheilija. Lajin viehätys perustuu siihen, että sen avulla voit kehittää kunnon eri osa-alueita, kuten vauhti- ja peruskestävyyttä, monipuolisesti.
Polkiessasi muokkaat ja vahvistat myös tehokkaasti suuria lihasryhmiä, kuten reisi- ja pakaralihaksia sekä kuin huomaamatta keskivartalon syviä tukilihaksia.
Spinningpyörä poikkeaa hieman tavallisesta kuntopyörästä siinä, että polkiessa pyöritetään vauhtipyörää. Vauhtipyörän liikettä vastustamalla saavutetaan haluttu polkunopeus (rpm eli pyörähdystä per minuutti) ja tällä tavoin vaikutetaan tunnin tehoon. Zenanan pyöriin voi yhdistää oman älylaitteen ja alkaa seurata kunnon kohoamista BodyBiken oman sovelluksen avulla.
Vastusta säädetään itse harjoituksen edetessä ja tästä syystä harjoituksen teho on säädettävissä jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisesti. Se, mikä ratkaisee tunnin tehokkuuden, on tuntisisältö (sekä tietenkin se, kuinka seuraat ohjaajan suunnittelemaa reittiä).
2. Sisäpyöräily on yksinkertainen treeni
Ryhmäliikuntatunnilla voi tuntua turhauttavalta, mikäli aivot menevät umpisolmuun koreograftista askelsarjaa tehtäessä. Mikäli grapewine ja mambochassee eivät jostain syystä ole sinun mukavuusalueellasi, voit löytää sellaisen Sisäpyöräilystä. Spinnaaminen on myös nivelystävällistä, eikä polkeminen rasita niveliä samalla tavalla kuin hölkkä, jumppatunnin askelsarja tai tärähtelevä askellus ylipäänsä. Tästä syystä Sisäpyöräilyä voi harrastaa, vaikka olisikin sen verran ylipainoinen tai liikuntarajoitteinen, että kävely tai juokseminen on hankalaa tai peräti kivuliasta.
Sisäpyöräily on kerrssaan erinomainen laji, mikäli tähtäimessäsi on aloittaa uusi harrastus, josta on sekä iloa että hyötyä!
3. Vinkkejä onnistuneeseen Sisäpyöräilytuntiin
Saavu paikalle hyvissä ajoin. Olethan paikalla ajoissa, jotta ehdit säätää pyörän juuri sinulle sopiville asetuksille. Ensimmäiselle tunnille saapuessasi, mainitse asiasta ohjaajalle, jotta ehditte käydä säädöt henkilökohtaisesti läpi.
Varaudu kunnon hikitreeniiin. Ota mukaasi vesipullo ja hikipyyhe, sillä molemmille on varmasti tarvetta!
Varustaudu oikein. Spinning- eli klossikengät tekevät polkutekniikasta helpommin omaksuttavan Hyviä pyöräilykenkiä saa urheiluliikkeistä ja niitä voi käyttää myös ulkona pyöräillessä.
Seuraa ohjaajan ohjeita. Ohjaaja on suunnitellut tunnin rakenteen etukäteen. Ohjeita kannattaa siis seurata, jotta treeni hyödyttää sinua parhaiten. Myös palautteluvaihe on osa tuntia, sitä ei kannata skipata tehojen kiilto silmissä. Kun syke nousee ja laskee vuorotellen intervalleissa, jaksat paremmin eikä huono olo yllätä kesken treenin.
Älä arastele vastuksen käyttöä. Vastuksen avulla sovitat tekniikan, musiikin ja polkutahdin yhteen.
Desinfoi. Pyörä pyyhitään tunnin jälkeen desinfioivalla huuhteella, jotta seuraavan osallistujan on miellyttävää ottaa pyörä käyttöönsä. Pyyhkimällä hikipisarat pyörä pysyy paremmin kunnossa ja eivätkä pöpöt pesiydy niihin.
Muistan hyvin ensimmäisen kertani spinnignpyörän päällä. Silloin elettiin vuotta 1998 ja ohjaajana toimi Janne Pakarinen. Terkkuja!
Rohkeasti siis kokeilemaan!
/Elina
Ps. Vieläkö muistat ensimmäisen spinning-kokemuksesi? Vai onko se kenties vielä edessä?