Zumba on hauskanpitoa ja treeniä

Zumba on kuulunut ohjausrepertuaariini ja elämääni vuodesta 2010 lähtien, toisin sanoen aivan sieltä hulluimmista alkuvuosista lähtien. Ensimmäiset tunnit tuli pidettyä eräässä suuressa Helsinkiläisessä liikuntakeskuksessa niin, että mukaan otettiin vain 55 ensimmäisenä paikalle tullutta ja loput jäivät pettyneinä ilman.

Silloin tuntui siltä, että vihdoinkin on löytynyt sellainen konsepti, joka todellakin kolahtaa sekä brasilialaiseen että suomalaiseen sieluun. Tänään ajattelen, että musiikin ja liikkumisen yhdistelmä tuottaa sellaista iloa ja riemua, jota on kovin vähän arjessa.

Zenanassa Zumba, Dance ja Lavis ovatkin vakiinnuttaneet oman kävijäkuntansa ja tuovat hauskuutta ja irrottelua muutoin niin kovin rajoitetulle elämälle.

Me emme oikein meinaa malttaa odotella kevään etenemistä, sillä edelliskesien tapaan pääsemme jälleen Messilä Campingin ihanalle hiekkarannalle liikuttamaan Hollolan ja Lahden ihmisiä sekä tietenkin Messilä Campingin asiakkaita. Zumbassahan on erityisen hienoa se, että tunnilla ei anneta sanallisia ohjeita ollenkaan.

Tämä on mahdollistanut edelliskesinä myös vierasmaalaisten osallistumisen Zumba by Zenanan Messilän upealla hiekkarannalla.

Zumba on hyvä esimerkki liikuntatuotteesta jonka suosio perustuu sille, että oikeastaan se ei ole treeni vaan tunnin mittaiset bileet. Osallistumiskynnys on tunnille matala, sillä askelet ovat hyvin yksinkertaisia. Vaikka tunnilla tehdäänkin lyhyitä koreografioita, ne kestävät vain yhden kappalen ja askelet mukailevat musiikin tunnelmaa. 

Musiikki puolestaan on vaihtelevaa: salsaa, merenqueta, cumbiaa, reggaetonia, vatsatanssia.. vain mielikuvitus on rajana, kun ohjaaja valitsee tunnilleen sopivaa musiikkia!

Vaikka Zumban suosio on hurjimmista vuosista jo laantunut, on sille kuitenkin edelleen kysyntää. Uskon, että tuntien lukumäärän on korvannut laatu. Asiakkaat osaavat vaatia ohjaajaltaan enemmän kuin vain paikalle saapumisen. He odottavat fiksusti koostettua tuntia, joka on yhtäaikaisesti hauska, mukaansatempaava, tarjoaa sopivasti haasteita, mutta jossa pysyy itse vielä perässä.

Ohjaaja ja hänen valovoimaisuutensa onkin Zumbatunnin keskiössä, sillä vaatii paljon taitoa ja kokemusta suunnitella tunti joka nostattaa sopivasti fiilistä ilman, että käytät siihen lainkaan sanallista ohjeistusta.

Zumban teho, joka tuntuu hikenä ja hyvänä energiana, perustuu sille että koko keho liikkuu omalla tavallaan. Mitä parempi fiilis musiikista ja ohjaajan kannustuksesta tulee, sitä enemmän heittäydyt mukaan ja näin tehokkuus kasvaa huomaamattasi. Tällainen heittäytyminen voi tuntua aluksi haastavalta varsinkin, jos on tottunut toimimaan ohjeita noudattaen ja kurinalaisesti. 

Heittäytyminen musiikin vietäväksi palkitsee kuitenkin monin verroin epämukavuusalueelle astuvan. Sydän- ja verenkiertoelimistö saa kaipaamaansa rasitusta, kunto nousee ja kalorit palavat. Zumba sopii siis loistavasti sekä keventäjälle että kunnonkohottajalle!

Kenelle Zumba ei sovi?

Mikäli pidät erityisen paljon hiljaisuudesta tai ryhmässä liikkuminen ja rytmien riemu ei ole sinun juttusi, tuskin löydät Zumbastakaan sen tuomaa iloa, hauskuutta, hyvää oloa ja hien roiskuntaa.

Mikäli haluat kuitenkin kokeilla, kokeile vaikkapa tätä 4min mittaista koreografiaa!

Löydät Zumban myös viikkokalenteristamme>>
Zumbaohjaajia löytyy Lahden seudulta jälleen useampia. MIkäli sinulla on tarve tilata työporukalle tai peräti omaan studioon ohjaaja, kannattaa käyttää Zumba -sivuston ohjaajahakua. Kyseisellä listalla on vain laillisesti toimivia Zumba-tuotemerkkiin sitoutuneita ohjaajia.

Zumba.com

Ethän sinäkään tue “Party crashereitä” tai “Kuokkavieraita” eli ilman voimassa olevaa lisenssiä toimivaa ohjaajaa?

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit