Alavatsan lukko, Uddiyana bandha

Uddiyana bandha eli alavatsan lukko on yksi kehon energialukoista Mula bandhan lisäksi. Sen aktivoiminen asanaharjoittelussa tapahtuu nostamalla alavatsaa kevyesti sisään- ja ylöspäin, jolloin mm. syvät vatsalihakset aktivoituvat.

Siinä, missä Mula bandha on alaspäin suuntautuva ja tasapainottava, Uddiyana bandha suuntautuu ylöspäin, keventää ja lisäksi tukee sisäelimiä ja selkärankaa.

Oletko joskus katsellut lumoutuneena joogia, joka liikkuminen vaikuttaa olevan täysin riippumaton maan vetovoimasta ja hän ikäänkuin leijuu kevyesti asanasta toiseen?

Tämän näkyvän vaikutelman saa aikaan Uddiyana bandha.

Jos et ole vielä löytänyt leijuvaa joogia, niin kurkkaahan tätä Dylan Wernerin Vinyasa Flow -videota.

Muuten, Dylan joogaa ja kiipeilee, mutta ei esim. nostele painoja pitääkseen kehonsa vahvana. Huikeaa bandhojen tukea ja tasapainoisen kehon liikettä vai mitä?

Näin testaat ja harjoitat Uddiyana bandhaa

Voit kokeilla tämän lentävän bandhan olemassaoloa myös itse. Harjoittelu vaatii vain hieman tutustumista kehoon.

Löydettyäsi oikean tuntuman, bandhan tuen ulottaminen harjoitteluun kuorii asanaharjoittelusta esiin kokonaan uudenlaisen kerroksen.

1. Asetu seisomaan polvet hieman koukussa ja aseta kämmenet reisien päälle tueksi. Olet nyt hieman etukenossa.

2. Hengitä aluksi muutaman kerran normaalisti nenän kautta. Kiinnitä uloshengityksellä huomio alavatsallesi ja nosta sitä keyesti ylöspäin “auttaaksesi” uloshengitystä. Sisäänhengityksellä laske vatsa taas rennoksi. Löydätkö tuntuman?  Siinä tapauksessa voimme jatkaa eteenpäin.

3. Hengitä nyt voimakkaasti ulospäin, aivan kuin puhaltaisit ilmapalloon ilmaa. Tunnet, miten vatsa kohoaa ylöspäin. Hengityksen päätteeksi tuo leukaa lähelle kaulaa ja pysäytä hengitys nostamalla kurkunpäätä samalla kevyesti ylöspäin. Rentouta samaan aikaan vatsalihakset. Oletko vielä mukana?

4. Tee nyt sisäänhengitysliike (ilman, että ilmaa virtaa nenästä sisään), jolloin tunnet, kuinka vatsapeite ikäänkuin imeytyy sisään- ja ylöspäin rintakehään aivan, kuin keskikehoasi pakattaisiin vakuumiin. Tämä alipaineen aiheuttama imu kohottaa sisäelimiä ylöspäin, jolloin myös pallealihas venyy. Omituiseen tunteeseen tottuu ja  Uddiyana bandhasi vahvistuu.

5. Vapauta kurkunpää ja puhalla ensin ilmaa hieman ulospäin, jolloin vatsaontelon alipaine helpottaa sekä sisäelimet laskeutuvat takaisin paikoilleen alas ja eteenpäin kohti vatsan seinämää.

Haluat ehkä aluksi kokeilla vain yhden tai pari kertaa, jonka jälkeen voit pitää tauon. Bandhakontrolli on lapselle luontaista, mutta aikuinen saattaa joutua tutustumaan kehoonsa uudelleen, anna siis itsellesi aikaa ja säilytä kärsivällisyytesi, vaikka aina harjoittelu ei sujuisikaan.

Mikäli olet raskaana, ei kannata aloittaa Uddiyana bandha -harjoittelua täysin uutena harjoituksena.

Täältä voit lukea lisää Uddiyana bandha -harjoituksesta

Löytyikö? Harjoittele kaikessa rauhassa ensin ilman asanaharjoittelua. Löydettyäsi tuntuman, voit liittä bandhojen tuen mukaan ensin muutamaan asanaan.

Esim. Padangustasana bandhojen tuella on kokemuksena erilainen ja hengityskin tuntuu kulkevan mukavasti, kun taas ilman bandhatukea koko keskikeho tuntuu pyrkivän eteentaivutuksessa  kurkkua kohti ja tuntuu estävän virtaavan hengityksen.

Tämän postauksen ei ole tarkoitus olla tyhjentävä opas bandhojen maailmaan, sillä niiden tunnistaminen ja harjoittaminen ulottuu syvälle joogaharjoitukseen muillakin kuin fyysisellä tavalla.

Paras tapa tutustua bandhoihin on liittää ne mukaan harjoitteluun.

Kysy lisää bandhoista opettajaltasi ja mikä tärkeintä: harjoittele, harjoittele ja harjoittele.

Jos kaipaat lisäohjeita tai henkilökohtaisempaa opastusta, haluamme auttaa sinua eteenpäin kohti turvallista ja kehotietoista harjoitusta.

Namaste,

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit