Asanaklinikalla Kurki, Bakasana

Bakasa (sanskr. बकासन) on asana, jonka nimi muodostuu kahdesta sanskriitin sanasta: baka, kurki sekä asana, asento. Se on käsitasapainoasana johon tutustut todennäköisesti ainakin Astanga vinyasa joogassa harjoituksen loppupuolella tai Rocketissa heti Aurinkotervehdyksien jälkeen.

Bakasana saattaa näyttää saavuttamattomalta ja onkin sitä niin pitkään, kun annat itsesi uskoa näin.

elina laine, bakasana, kurki, jooga

Bakasanaan nouseminen edellyttää kehon ja mielen välistä yhteyttä. Ensimmäinen askel tähän käsitasapainoon onkin uteliaisuus sitä kohtaan. Kun annat periksi pelolle ja rohkeus voittaa, olet jo päässyt harppauksen eteenpäin.

Bakasana onkin enemmän sisäinen kokemus kuin voimaliike tai temppu sillä vahvan hengityksen, hiljaisen mielen ja rennon kehon yhteistyöllä siirryt asanaan ja pois kevyesti ilman puskemista. 

Kun olet asanassa huomaat sen voimaannuttavan ja hiljentävän vaikutuksen.. vai onko se sittenkin näiden tuntemusten seurausta?

Bakasana hyödyttää muutenkin, sen hyödyt ovat myös fyysisiä. Se muun muassa:

– vahvistaa käsivarsia, ranteita selkää ja corea
– edistää selän liikkuvuutta pyöristyssuuntaan
– pehmentää tukkoista ja ylikireää yläselkää
– kytkee keskikehon lihakset toimintaan

Bakasana askel askelelta

1. Aloita, jalat noin lantion levyisessä asennossa, laskeutumalla alas syväkyykkyyn. Mikäli kyykkyasennossa kantapäät jäävät irti alustasta, voit laittaa niiden alle korokkeen, kuten blokin, huovan jne. Avaa nyt polvet niin, että pääset asettautumaan sisäreisien väliin, kurottamalla käsivarsia eteenpäin ja laske sitten kämmenet lattialle hartioiden leveydelle. 


2. Tuo polvet kainaloihin, ojentajien tai kyynärpäiden päälle nostamalla lantiota ylös ja siirrä painoa päkiöiden varaan. Pidä katse edessä, yläselkä aktiivisena ja pyöristä selkää nostamalla vatsaa ylöspäin ja aktivoiden Uddiyana bandha. Säilytät lapatuen, kun kierrät olkapäistä ulkokiertoon ja kyynärpäät pysyvät kehon “alla”, eivätkä leviä sivuille.

3. Siirrä nyt kehon painopistettä eteenpäin ja tunnet, kuinka polvet painautuvat kyynärpäitä tai olkavarsia kohti. Työnnä kämmenillä samanaikaisesti lattiaa “poispäin”. Jalat nousevat irti alustasta, kun painopiste on riittävän edessä.

Ta-daa! Tunne on ennemminkin ylöspäin kohoava ja vakaa kuin raskas.

Bakasana harjoituksessa

Bakasanaan pääsee montaa reittiä. Harjoituksessa siihen voidaan päästä Alaspäinkatsovasta koirasta hyppäämällä, päälläseisonnasta laskeutumalla tai nousten esim. syvästä kyykkyasennosta. Se voi olla tunnilla ohimenevä transitio ja energiabuustaaja tai koko tunnin huippukohta. Yhtä kaikki, sen läsnäolo nostaa harjoituksen energiatasoa ja syventää keho-mieliyhteyttä. 

Sitä voi myös varioida, kuten tässä Yoga Fire&Soul -ohjelmassa sivukurki, Parsva Bakasana

Elixia SATS Zenana kurki yoga jooga
Sivukurki, Parsva Bakasana

Kurkeen on olemassa lukuisia keinoja päästä myös propsien avulla: vyö, blokit ja huovat ovat apuvälineitä, joilla asanaa voi lähteä avaamaan. Opettajallasi on varmasti juuri sinulle sopivia neuvoja 🙂 

Etsin Bakasanan nimen syntyyn liittyvää tarinaa, mutta laihoin tuloksin. Kyse voi olla siitä, että se on yksi asanoista, joka on nimetty luonnon inpiroimana ulkomuotonsa mukaan.

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit