Sisäisestä motivaatiosta polttoainetta liikkeellelähtöön
Mitä motivaatio on?
Kun kysyy motivaatiosta Wikipedialta, se kertoo näin:
“Motivaatiosta voidaan sanoa sen olevan toiminnan voima. Se suuntaa ja virittää suoritukseen, joka onnistuu ihmisen valmiuksista riippuen.
Motivaatiotaso vaihtelee eri tilanteissa ja eri aikoina hyvin paljon. Motivaatio on käyttäytymistä virittävien ja ohjaavien tekijöiden järjestelmä. Se on psyykkinen tila, millä vireydellä, aktiivisuudella ja ahkeruudella yksilö tietyssä tilanteessa toimii saavuttaaksen tavoitteensa.
Motivaatiosta riippuu, millä halulla ihminen käyttää omia resurssejaan työn suorittamiseksi.”
Tästä tiedosta ei kuitenkaan ole apua, kun ei nappaisi lähteä lenkille tai työpäivän jälkeen nuutunut olemuksesi rojahtaa sohvalle jäädäkseen sinne loppuillaksi.
Millä tavoilla treenimotivaatio syntyy?
Meitä johdatellaan ulkoapäin voimakkaasti mm. sosiaalisen median ja median ylipäänsä välityksellä. Fyysinen harjoittelu edustaa tietynlaista elämäntapaa tai peräti statusta.
Urheilullinen ihminen nähdään menestyvänä, aktiivisena ja suosittuna. Vahva, terve ja nuori keho onkin markkinoijalle tapa viestiä tuotteen tai palvelun tavoitellusta lopputuloksesta.
Tällaista motivaation lähdettä voidaan myös kutsua sen omalla nimellä.
Ulkoinen motivaatio
Joidenkin kohdalla innostus liikkua syntyy juuri yllä kuvatulla tavalla. Sosiaalista mediaa selatessa syntyy halu muokata vartaloa tietynlaiseksi tai tavoitella tiettyä statusta ulkonäön avulla.
Kun toimit ulkoisesta motivaatiosta käsin, on tie suora ja nopea, mutta todennäköisesti hyvin lyhyt.
Ulkoapäin tullut palaute, kehut, arvosanat, todistukset, palkka jne. toimivat oman aikansa, mutta eivät johda välttämättä pysyvään innostukseen tai peräti elämäntapamuutokseen.
Harjoittelu ulkoapäin annettujen päämäärien mukaisesti ei myöskään edesauta löytämään omia vaikuttimia tai arvoja.
“Kinkunsulatus”, “kesäkunto” ja “lomakilojen karistaminen” ovat varmoja merkkejä ulkoisen motivaation läsnäolosta. Ulkoisessa motivaatiossahan ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta mitä sitten tehdään kun kinkut on sulatettu?
Ennen pitkää tulee jälleen uusi Joulu ja sen mukana uudet kinkut.
Pettymys voi olla karvas, mikäli tavoitteesi jääkin täyttymättä. Osallistuit tiukalle dieetille, mutta kun arki koitti kilot tulivatkin takaisin korkojen kanssa. Tai olet onnellinen vain palkkapäivänä, muutoin kärvistelet päivästä toiseen kurjassa työpaikassa.
Kuten mainittua, ulkoisen motivaation lähde on liikkumisen aloittamisessa hyvä asia. Mikäli löydät itsesi kuitenkin jatkuvasti uudelta kuntokuurilta/dieetiltä tai käyt salilla lähinnä vain tammi- ja elokuussa, on ehkä syytä pysähtyä katsomaan tarkemmin oman motivaation lähdettä.
On nimittäin täysin mahdollista löytää itsestään myös syvempi eteenpäin ajava voima, joka syntyy syvemmällä ja on täsmällisempi, varmempi sekä kestävämpi kuin inspiraatio sosiaalisesta mediasta.
Sisäistä motivaatiota ei voi ostaa pillerinä, eikä se ole tavara tai tuote.

Ulkoisesta sisäiseen
Anna kun kerron sinulle, mistä sisäisen motivaation voi helposti löytää.
Oletko koskaan tehnyt jotakin niin intensiivisesti, että olet unohtanut ajan kulun täysin? Entä oletko koskaan tehnyt jotakin joka on imaissut sinut tekemiseen täysillä ja vaivoja säästelemättä, ollut innoissasi pelkästään tekemisestä?
Kun saat lopputuloksen käsiisi, tunne ei ole kaikkien toiveiden täyttymys etkä tunne tyydytystä pelkästään aikaansaannoksestasi. Matka on ollut paras kohta, vaikka palkinto oliskin mieluinen.
Jos olet ollut tällaisessa mukana, olet ollut sisäisen motivaation kanssa kosketuksissa.
Sisäinen motivaatio on kuin polttoainetta tekemiselle. Se kumpuaa etsimisestä, tutkimisesta ja haasteista. Se on uteliaisuutta sitä kohtaan, kuinka tekemistä voi jalostaa matkalla.
Kun olet valmis, oletkin jo saanut tuntea suurimman ilon ja lopputulos ei enää olekaan päätepiste, vaan vain yksi pysähdys huikealla matkalla.
Tämä motivaation lähde on ihmiselle siksi tärkeä, että se on yhdeydessä arvoihin ja itsensä toteuttamiseen. Kun motivaatio tulee omista arvoista ja ihmisen perustarpeista käsin, se kestää myös satunnaiset takaiskut.
Et tule “repsahtamaan”, kun sinua ajaa eteenpäin nämä perustarpeet. Et enää joudu miettimään huvittaako sinua lähteä kävelylle, kun löydät itsestäsi sisäisen motivaation.
Mikä saa sinut liikkeelle?
Tavoitteletko litteämpää vatsaa tai solakampia reisiä tai “kesäkuntoa”?
Haluatko rangaista itseäsi ja kuluttaa juuri syömiesi herkkujen verran kaloreita?
Tavoitteletko maratonia tai muuta urheilusuoritusta?
Entä haluatko viettää täysipainoista ja tervettä elämää rakkaimpiesi kanssa?
Haluatko lisätä elämääsi iloa?
Haluatko tuntea itsesi virkeämmäksi ja aikaansaavaksi?
Säteillä itsevarmuutta ja tervettä itsetuntoa?
Mikä tahansa tavoite lisää mahdollisuuksiasi saavuttaa haluamasi. Se, mitä tavoittelet voi olla joko to-do -listalla mitattavaa pakkopullaa tai sitten aivan huikaisevan upea matka.
Motivaatiota vartissa?
Anna Saivosalmen äänikirjassa pohditaan, syntyykö sellaisessa ajassa muutoksia. Onko vartin jumpasta hyötyä ja miten ylipäänsä päästä alkuun. Anna Saivosalmen “Vartti riittää” voikin olla juuri sinulle, joka mietit, mikä on riittävää silloin, kun elämä on muutoin kiireistä.
Anna Saivosalmi on suomalainen on suomalainen opettaja, bloggaaja, vaikuttaja ja personal trainer. Saivosalmi aloitti bloggaamisen vuonna 2016, kun hänen Instagram-tilillään jakamansa jumppavideot saivat suurta suosiota. Samoihin aikoihin hän kouluttautui opettajan työn ohessa personal traineriksi. Saivosalmi on julkaissut kotitreenikirjat Treenaa kotona – 10, 20 tai 30 minuuttia vuonna 2018 ja Vartti riittää vuonna 2020.
Saivosalmi on myös psykologian, terveystiedon, uskonnon ja liikunnan opettaja. Tällä hetkellä hän opettaa psykologiaa ja liikuntaa Turun Kerttulin lukiossa. (Lähde: Wikipedia)
Täältä näet lisää suosittelemiamme kirjoja >>
