miehille ja naisille

Myytinmurtajaiset osa 1: “Ryhmäliikunta ei sovi miehille”

Myytinmurtajaiset on postaussarja, jossa todetaan liikuntaan liittyviä myyttejä oikeiksi tai bustataan ne yksitellen.

Kun puhutaan ryhmäliikunnasta, mielikuva on mitä todennäköisimmin suuri ryhmä naisia liikkumassa tismalleen oikeatahtisesti käsittämättömältä kuulostavien ohjeiden mukaan. Tähän kuvaan voi olla vaikeaa liittää itseään hyppimässä shortseissa ja sisäpelikengissä. 

Millaisia myyttejä sitten jumppaamisesta tai ryhmäliikunnasta kulkee ja miksi sinunkin kannattaisi harkita juuri ryhmäliikuntatunteja?

Nostan nyt esille muutaman väitteen, johon olemme ohjaajauramme aikana törmänneet, Toivoisin pystyväni vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joten jutun lopussa voit myös osallistua kommentoimalla tätä postausta.

Myytti nro 1.

“Ei todellakaan oo mun juttu, koska olen fudis/lätkä/säbäihminen.”

Hienoa! Olet siis joukkueihminen ja tykkäät siitä, että hyvässä porukassa tai joukkueessa on mukavaa liikkua? Motiivisi liikkua löytyy yhdessä tekemisestä, yhdessä voittamisesta ja yhdessä häviämisestä?

Kun mukana olevat kaverit kannustavat, tulee itsekin välillä ylitettyä omat kykynsä.

Sama toimii toisinpäin, eli kun itse on luomassa hyvää joukkuehenkeä, on liikkuminen luontevaa ja mukavaa. Kun joukkue odottaa sinun ilmestymistäsi paikalle, on sinulla myös hieman korkeampi kynnys jäädä sohvalle makoilemaan ja katsomaan televisiota. 

Ryhmäliikunta toimii hyvin pitkälle samalla mekaniikalla kuin joukkue: kun porukan yhteishenki on hyvä, on treenaaminen odotettu ja mieluisa osa päivää. Väliaikaisessa motivaatiopulassa tulee kuitenkin lähdettyä liikkeelle ja jälkikäteen voit taputtaa itseäsi olalle: hienosti suoriuduttu!

Tällainen säännöllinen, mielekäs harjoittelu kantaa tuloksia pitkälle ja solahtaa luontevaksi osaksi elämää. 

Myytti nro 2. 

“Olen kankea, en pysy perässä ja se on noloa.”

Isoimmat ennakkoluulot nimenomaan ryhmäliikunnan suhteen liittyvät juuri omiin fyysisiin ominaisuuksiin. Jäykkyys, jähmeys ja koordinaation puute eivät kuitenkaan ole miehen yksityisoikeuksia. Myös naisilla on samanlaisia haasteita, mm. yksipuolisten työasentojen seurauksena. 

Tämä on otettu huomioon nykyaikaisessa liikuntastudiossa siten, että tarjontamme ja tuntisisältömme elävät tätä aikaa. Kun nykyihmisen haasteet ovat paikallaanolon aiheuttamat kireydet ja heikkoudet, on tarjontaan luonnollisesti lisätty näihin ongelmakohtiin pureutuvia tunteja.

Kehonhallintamenetelmistä Pilates ja FasciaMethod sopivat lähes kaikille aikuisille ja tunneista on hyötyä sekä yksipuolisista työasennoista jähmeille että luonnostaan yliliikkuville kehoille. 

Kiireiselle ja stressaantuneelle ihmiselle taas hengityksen ja mielen hallintaan tähtäävä jooga sopii paremmin kuin hyvin. Kannattaa tulla kokeilemaan vaikkapa Yinjoogaa, jossa pehmukkeiden ja tyynyjen avulla etsitään rentoutta asentoihin.

Toisaalta Astanga Vinyasa ja Rocket ovat sporttisuuden ja liikkeen kautta meditatiivista tilaa etsiville.

Kankeus ja jähmeys vähenevät, olo kevenee ja mieli rauhoittuu näillä kehon ja mielen tunneilla ikäänkuin sivuvaikutuksena.

Myytti nro 3.

“Olen käynyt kerran jumpassa enkä toiste mene!”

Jep. 90-luvulla saatoit käydä tunnilla, jossa grapewine sekä kantapakaraan ja näpy piruetilla aiheuttivat kyllä hyvän treenin, mutta lähinnä siksi, ettet pystynyt lopettamaan nauramista! Meillä on sinua varten hyviä uutisia: mambochaseeta tehdään vielä tänäkin päivänä, mutta ei ihan kaikilla tunneilla.

Parhaiten selviydyt oikealle tunnille tsekkaamalla tuntisisällön etukäteen. Pumppitunnilla ei tehdä askeltamista ollenkaan vaan tartutaan levytankoon ja väännetään koko tunti sillä.

Kuulostaako vaikealta?

Ei se olekaan. Siksi Pumppi on yksi suosituimimsta tunneistamme! 

Eli ei greippiä ja askelpolvea, vaan tiukkaa vääntämistä. Kuntonyrkkeilyssä taas hanskat ja pistarit käytössä, jolloin someniska saa kyytiä ja juuri oikeanlaista treeniä.

..josta pääsemmekin kätevästi seuraavaan myyttiin:

Myytti nro 4.

“Tykkään vääntää kunnolla rautaa. Kuntosali sen olla pitää!”

Tunnistan kyllä ihmistyypin, joka tykkää ennemmin käydä kuntosalilla ja me emme lähtökohtaisesti olekaan olemassa korvaamassa kuntosaliharjoittelua. Mutta nyt kysyn sinulta: miten on lihashuoltosi laita?

Olet varmasti kuullut puhuttavan, miten kuntosaliharjoittelun ohessa kannattaa pitää myös huoli liikkuvuudesta?

Entä miten tämä käytännössä hoituu? Muutaman minuutin verryttely ja lantionpyöräytys sekä pikavenyttelyt treenin jälkeen eivät korvaa lihashuoltoa. Ennen pitkää huomaat, miten kuntosaliharjoittelun tulokset alkavat hiipua ja motivaatio uhkaa hävitä tulosten antaessa odottaa itseään.

Fiksuun ja tavoitteelliseen kuntosalitreeniin kuuluu myös olennaisena osana liikkuvuus- ja liikehallintaharjoittelu.

Mikäli omat tiedot ja taidot eivät ulotu tälle saralle, me olemme juuri oikea valinta tämän tavoitteen saavuttamiseen!

Myytti nro 4.

“Ei ole aikaa/rahaa!”

Okei. Pysähdy nyt hetkeksi. Kuukauden treenimaksulla saat mm.

  • Grillibuffetin yhdelle Lahtelaisessa ravintolassa
  • toinen 50€ lisää ja edellisen lisäksi yhden pullollisen Rieslingiä
  • puolet vastaanottokäynnistä erikoislääkärillä
  • puoli tankillista polttoainetta
  • Elokuvia näyttävää striimauspalvelua 3kk
  • Neljä lounasta paikallisessa lounasravintolassa

Entäs sitten aika? Jos ei kerta kaikkiaan vaan ole aikaa?

“Jos sinulla ei ole aikaa hoitaa terveyttäsi nyt,
sinulla on oltava aikaa sairastaa myöhemmin”

Näin on tuntematonta suurmiestä siteerannut mm. Joni Jaakkola. hän on muuten kirjoittanut loistavan postauksen, miksi tuloksia ei vaan synny vaikka mitä tekisi. Sen voit lukea alla olevasta linkistä.

Kannattaa muuten laittaa hänet seurantaan myös Twitterissä, hyvää ja tutkimukseen perustuvaa asiaa kuulee hyvinvointialalla liian harvoin. Jonin postaukset ovat täyttä timanttia.

Joni Jaakkola: 5 vinkkiä joilla treenisi alkaa tuottaa tuloksia

Ja mikä tärkeintä: nähdään studiolla! Tsekkaa Tutustumispassimme ja ilmoittaudu mukaan.

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit