Vieraskynä: Zenana ja minä

Olen Hanna, hieman päälle nelikymppinen viisivuotiaan pojanvesselin äiti. Olen käynyt Zenana Hollolassa nyt parisen vuotta: sain toissa jouluna mieheltäni lahjaksi liikuntalahjakortin, kun valitin, että “Tartteis tehdä jotakin, kun maha kasvaa ja paino nousee”.

Poikamme syntymän jälkeen olin jäänyt iltaisin makaamaan vain sohvalle: teen korkean stressitason työtä ja siksi annoin itselleni luvan olla tekemättä mitään.

Halusin kuitenkin voida sekä henkisesti että fyysisesti paremmin ja näyttää lapselleni esimerkkiä siitä, että liikunta kuuluu luontevasti elämään. 

Olen huono liikkumaan yksin. Sitä on liian helppo lopettaa treeni kesken, päästää itsensä helpolla tai olla yksinkertaisesti tekemättä mitään. Tämän vuoksi ryhmäliikuntatunnit sopivat minulle enemmän kuin mainosti.

Mieheni patisti minut kokeilemaan joogaa, koska siinä sekä rauhoitutaan että myös opetellaan keskikehon hallintaa. Puolisentoista vuotta sitten Elina aloitti juuri sopivasti joogatuntien pitämisen Zenana Hollolassa sunnuntaisin, joten menin tunneille ihan katsomaan.

Olin joskus opiskeluaikoina kokeillut kansalaisopistossa joogaa, mutta se meni silloin lähinnä nauramiseksi. Rocket jooga on minulle mieluista, koska samassa asanassa (asennossa) ei olla kauan ja ei haittaa vaikka jotakin tiettyä asanaa ei saa tehtyä kokonaan.

Esimerkiksi käsilläseisonta ei minulla vieläkään onnistu, mutta pikkuhiljaa esimerkiksi kyynärpäilläseisonta (Pincha Mayurasana) ja taaksetaivutukset ovat alkaneet onnistumaan (Tähän meni 1,5vuotta). Nyt ne tuntuvat jo kovinkin helpoilta, mutta aluksi ajattelin, etten ikinä onnistu.

Elina kuitenkin lempeästi joka kerta muistuttaa, ettei se asana itsessään ole tavoite vaan matka siihen asanaan.

Joogassa  vaikeammissa asennoissa mm. keskikehonhallinta toki myös on todella tärkeää, toki myös se pitää päivittäistä ryhtiämme kasassa. Tämän vuoksi olen yrittänyt parantaa omaa “corea”. Apuna minulla on ollut Zenana Hollolan ohjaaja ja personal trainer Sari Berggren.

Sarin kanssa olemme tehneet Zenanassa ja ulkona yhteisiä treenejä. Sari katsoo, että teen treeneissä liikkeet oikeassa asennossa ja riittävän suurilla painoilla. Treenit ovat hyvin monipuolisia. Lisäksi hän suosittelee, minkälaisia ryhmäliikuntatunteja minun kannattaa muuten tehdä ja antaa palautetta jos venyttelyt tai kehonhuoltotunnit ovat jääneet vähemmälle.

Zenana Hollolassa olen käynyt mm. Totalbodyssä, jossa hiki lentää, mutta samalla koko keho saa monipuolisesti kyytiä, kun uskaltaa käyttää riittävän suuria painoja.

 Samoin Tabata-tunnit, Crossfit-, Pumppi- ja Step-tunnit ovat tehokkaita sekä lihaskunnon kasvattamisessa että cardiotreeninä.

Nyt syksyllä olen vielä kokeillut barre movea, jossa ryhdin hallinta on tärkeää. Vaikka tässä apuvälineenä on vain tanko, niin tunnilla tulee kova hiki ja ihan huomaamatta seuraavana päivänä jalkojen lihakset ovat olleet kipeät.

Olen monipuolisesti kokeillut kaikenlaisia tunteja, koska aina ei muun elämän takia pääse lempitunneille ja jotkut viikot ovat kiireisempiä kuin toiset.

Olen pitänyt mielessä, että kaikki liikunta on parempi kuin ei mitään.

Toki esimerkiksi laihduttamisessa on ruokavalio kaikkein tärkein (80%) ja usko siihen, että pienillä muutoksilla saa aikaan pysyviä tuloksia. Liikunta tekee sen 20% laihduttamisesta, kun aineenvaihdunta lähtee liikkeelle ja lihakset kasvavat.

Liikunta antaa kuitenkin todella paljon paljon hyvää mieltä, sekä kotona että töissä olo on energisempi ja pikkuhiljaa huomaa myös oman kehityksen. Tämän lisäksi tunneilla tutustuu uusiin ihmisiin, joten tekosyyt olla tekemättä mitään ovat kovin vähäisiä.

Nähdään Zenanassa!
Hanna

Samankaltaiset artikkelit