Miten 50+ treenaa?

Viisikymppinen alkaa tuntea ja nähdä elämäntapojensa vaikutukset. Mikäli elämäntapasi ovat olleet kuta kuinkin kestävät, erotut jo selvästi heistä, jotka ovat laiminlyöneet erityisesti ravinnon ja liikunnan arjessaan.

Kehon ikääntyminen alkaa edetä vauhdilla lihasmassan vähenemisen ja nivelten liikkuvuuden rajoittumisen myötä mikäli tavoitteellinen ja monipuolinen liikunta ei kuulu elämäntapoihin.

Tähän saakka vauhti on ehkä korjannut virheet, nuorena pystyi, jaksoi ja kykeni. Nyt alkaa oikeasti olla aika pysähtyä miettimään, millaiseen tulevaisuuteen tämänhetkiset elämäntavat ovat sinua johtamassa.

Hyviä uutisia: viisikymppisen harjoittelu on rentoa kun tiedät, mihin kannattaa keskittyä.

Monipuolinen liikunta auttaa säilyttämään toimintakyvyn terävänä

Liikuntaa suositellaan aikuiselle ihmiselle 2,5 tuntia viikossa. Liikunnan monipuolisuudella on yhä suurempi merkitys toimintakyvyn kannalta, sillä nyt tarvitaan monipuolisesti sekä lihasvoimaa että -kestävyyttä ja liikkuvuutta.

Pelkkä hyötyliikunta ei siis enää riitä, mikäli mielit säilyttää toimintakykysi. Haravointi ja imuroiminen ovat hauskaa ja hyödyllistä puuhastelua, mutta lihaskuntoa ja liikkuvuutta ne eivät lisää.

Lihaskunto on a ja o

Vaikka halonhakkuu käykin liikunnasta, ei sen hyöty ole kuin hetkellinen ilman säännöllisyyttä. Lumenluonti saattaa aiheuttaa jopa sydämen liikarasitusta, kun riuhtaisee kolalla myrskyn aikana sataneen kinoksen pois auton tieltä.

Ilman lihaskunnon ylläpitoa paikat jumittuvat yhtäkkisestä repäisevästä suorituksesta. Pidä siis säännöllisesti huoli lihaskuntotreenistä.

Kokeile: kuntosalitreeniä tai Pumppia

Lämmittelyn merkitys korostuu kaikessa

50-vuotiaalla keskiöön nousee viimeistään fiksun, liikunnallisen elämäntavan löytäminen. Harjoittelun avulla ikääntymisen vaikutuksia voi hidastaa ja näin ylläpitää toimintakykyä vaikka satunnaisia kremppoja ilmaantuisikin.

Tasapainoharjoittelu ja lihashuollon merkitys kasvavat niin ikään, sillä elimistö ei enää korjaa itseään yhtä nopeasti kuin nuorempana. Lisääntyneen vammariskin vuoksi kannattaa lämmitellä ja palautella huolella ja sallia itselleen myös lepopäiviä.

Ulkona liikkuminen on myös mielekkäämpää kun refleksit ja tasapainoilu ovat saaneet harjoitusta.

Näin ollen epätasaisella alustalla ja liukkaallakin kelillä liikkuminen on varmempaa, tasapainoisempaa ja sulavampaa.

Kokeile: joogaa, Pilatesta ja Barrea

Nivelet saattavat kipeytyä helpommin joten suosi nivelystävällisiä liikuntamuotoja. Kävely ja juoksu ovat hyviä lajeja, mutta eivät suinkaan ainoita jos nivelet ärsyyntyvät esim. juoksulenkin aikana.

Nivelien liikeradat alkavat pienenentyä, mikäli laiminlyöt liikkuvuusharjoittelun. Käytännössä ainoa keino säilyttää laajat liikeradat on pitää liikettä yllä tasaisesti koko kehossa.

Omin päin tämä onnistuu hienosti, mutta liikkuvuuden ylläpitoon ja lisäämiseeen on kehitelty myös liikuntamuotoja.

Kokeile: FasciaMethodia

Aivotkin hyötyvät liikunnasta

Liikunnan harrastaminen pitää yllä myös aivoterveyttä. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa myös aivoissa ja kiihdyttää uusien aivosolujen syntyä, kehittää ongelmanratkaisukykyä ja parantaa muistia.

|| Lue aiheesta lisää Aivoliiton sivuilta: Liikuta aivojasi ||

Aivojen toimintakyvyn säilyttäminen palkitsee myös myöhemmissä elämänvaiheissa: keski-ikäisellä, vähintään kaksi kertaa viikossa liikuntaa harrastavalla on todettu vanhemmalla iällä olevan joa 50% pienempi riski sairastua dementiaan.

Aivoja aktivoiva liikunta on monipuolista, happea kuluttavaa ja hengästyttävää: aivothan ovat elimistömme hapen suurkuluttajat!

Kokeile: Zumbaa ja tanssia, maastokävelyä sekä erilaisia pelejä

Liikunnasta elämäntapa

Liikunnan ujuttaminen arkielämään ei ole vaikeaa. Tavoitteen asettaminen toimii erinomaisesti kun halutaan pysyviä muutoksia ja säilyttää motivaatio myös niinä päivinä kun tekisi mieli luovuttaa.

Viisikymppisellä on useimmiten enemmän aikaa itselleen kuin nuoremmilla, joten kannattaa aloittaa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen viimeistään nyt. Liikkua ei voi varastoon, mutta nyt on hyvä aika luoda itselleen edellytykset toimintakyvyn ylläpitoon myös vanhemmalla iällä.

Petaamme nyt valmiiksi hyvää ikääntymistä, niillä keinoilla mitä meillä on käytettävissämme.

Jos liikunta ei ole aiemmin kuulunut elämäntapoihisi, ei ole vielä liian myöhäistä.

NYT on hyvä hetki aloittaa liikuntaharrastus. Mikäli olet epävarma, kysy meiltä tai lähisaliltasi neuvoa.

Tavoitteellinen liikunta on palkitsevaa monin eri tavoin, lisäksi olemme kuulleet, että uusi harrastus on tuonut myös uusia ystäviä.

Onko liikuntaharrastuksesta vierähtänyt jo aikaa? Järjestämme kesäkuusta lähtien Startti-kurssin, joka saattaisi olla sopiva juuri sinulle!

Nähdään Zenanassa!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

 1. Se on just näin; pedatkaa hyvään ikääntymiseen

  1. Juuri näin. Kaksikymppisenä ei tule ajatelleeksi, millaisena itsensä näkee sitten vanhempana. Nyt, kun ikää karttuu itsellekin, alkaa se kiinnostaa jo ihan työkyvynkin kannalta. 🙂

 2. Ajankohtaista omalla kohdalla kun ikää ihan just se 50 v ja hyvinvointi tärkeässä roolissa kun vaihdevuodet meneillään 😊

  1. Hyvinvoinnin merkitys alkaakin korostua, kun mittariin tulee lisää kilometrejä.

   Nuoremmilla vauhti vielä voi korjata virheitä, vaikka ei hyvinvoinnin ja liikunnan ilon löytäminen olekaan kiinni iästä.

   Toivotamme onnea arvontaan ja kiitämme kommentistasi!

Kommentit on suljettu.