zenanan aikataulu

7 syytä, miksi juuri ryhmäliikunta on hyvä valinta

Ryhmäliikunta on mukava ja hyödyllinen harrastus. Jumppaaminen sopiikin monelle ikään, sukupuoleen tai taitotasoon katsomatta!

Kokosin sinulle hyötyjä, joilla on oma osuutensa sinun hyvinvointiasi ajatellen. Jumppaamisessa on yllättäviäkin hyötyjä, joita et ehkä ole tullut ajatelleksikaan. Kommentoi postausta, mikäli unohdin jotain nimenomaan sinulle tärkeää!

Miksi ryhmäliikunta sopisi sinulle paremmin kuin mikä tahansa muu liikuntamuoto? Aloitetaan siitä vaikeimmasta, eli..

1. Motivaation säilyttäminen

Ryhmäliikkujat ovat useimmiten samanhenkisiä ihmisiä. Yhtenä yhdistävänä tekijänä on sosiaalisuus tai yksinkertaisesti halu että kuulua johonkin, vaikka haluaisikin treenata itsekseen ilman kontaktia muihin.

Kun liikut samanhenkisten ihmisten ympäröimänä, se todennäköisesti innostaa sinua antamaan itsestäsi treeniin vähän enemmän kuin yksin harjoitellessasi.

Ihmiset saavat sinut myös sitoutumaan harjoitteluun lujemmin ja tämä korostuu entisestään sallivassa ja miellyttävässä treeniporukassa.

2. Saat käyttöösi ammattilaisen suunnitteleman ja ohjaaman kokonaisuuden

Ryhmäliikuntatunnilla ohjaaja on koulutettu ammattilainen. Ohjaajan koulutus on perusta kaikille itseään kunnioittaville liikuntakeskuksille ja liikuntastudioille.

Vain koulutettu ohjaaja voi antaa sinun käyttöösi osaamisensa, johon kuuluu mm. fysiologian ja anatomian tuntemus, rasitusfysiologia ja järkevän tuntikokonaisuuden rakentaminen ja riskiteijöiden hallinta.

Sinä voit siis luottaa siihen, että ohjaaja tuntee käytettävät tekniikat, osaa ohjata ne suullisesti ja/tai itse näyttäen sekä antaa sinulle vaihtoehtoisen tavan tehdä kutakin liikettä.

Näin voit olla varma, että teet tunnilla turvallisesti, tarkoituksenmukaisesti, minimoiden harjoittelun riskit (kyllä, harjoittelussa on riskejä aivan kuin sohvalla makaamisessakin!) sekä tietenkin maksimoit harjoitusvaikutuksen.

Tuntisisällöt kertovat sinulle Zenanassa, mitä voit tunniltasi odottaa, lue lisää>>

3. Vaihtelun tuoma ilo

Zenana ja sen kaltaiset ryhmäliikuntaan erikoistuneet liikuntastudiot sekä liikuntakeskukset tarjoavat koko joukon erilaisia tunteja, kuten Zumba, Spinning, Jooga, Farkkupeppu, (Body)Pump, Step ja niin edelleen. Ryhmäliikunnan tuntikirjo on valtava!

Vaihtelemalla tunteja pidät mielenkiintosi yllä myös silloin, kun treeni ei oikein muuten meinaa napata. Kokeilemalla jotakin uutta tuntia tai poikkeamalla hieman omasta rutiinista, saatat löytää aivan uudenlaisia voimavaroja ja taitoja itsestäsi!

Ryhmäliikkujalle kyllästyminen voi olla tämän vuoksi oikein tervetullut asia. Pitkään harjoitelleella vaihtelu ennaltaehkäisee motivaation lopahtamisen lisäksi myös yksipuolisen harjoittelun myötä syntyvien rasitusvammojen muodostumista.

4. Vuorovaikutus

Ihmisten välisen vuorovaikutuksen siirryttyä yhä enemmän sosiaalisen median alustoille, on arjessa yhä vähemmän sosiaalisia kontakteja.

Ryhmässä, vaikkakin ihan pienessä, on osallisena muitakin ihmisiä. Ryhmäliikkujat ovat usein lähtöisin hyvin erilaisista taustoista: tunnilla voi treenata yhtäaikaisesti sekä kirurgi että kirjanpitäjä tai siivooja ja yrityksen toimitusjohtaja. Sulassa sovussa!

Kun tulet ryhmäliikuntatunnille, heitetään tittelit jo ovella ja heittäydytään täysillä tunnille mukaan. Näin sinun sosiaalinen ympyräsi laajenee, tapaat uudenlaisia ihmisiä ja tapoja ajatella. Voit näin myös ystävystyä sellaisten ihmisten kanssa, joihin et muuten olisi yhteydessä, mutta jotka nauttivat esim. samanlaisesta musiikista ja sen tahdissa liikkumisesta.

Liikkuminen kavereiden kanssa, vaikka hänen nimeään ei oikeastaan edes tiedä, voi olla voimaannuttava kokemus “Jes, me jaksettiin loppuun saakka!”

5. Rutiini

Aikataulussa olevat ryhmäliikuntatunnit pidetään samoina aikataulukausittain. Zenanan aikataulu vaihtuu neljästi vuodessa, joten tiedät hyvissä ajoin etukäteen, milloin sinun kannattaa tehdä omaan kalenteriisi tilaa.

Kun teet treenaamisesta rutiinin, joka solahtaa arkeesi luontevasti, sitoudut todennäköisesti lujemmin harjoitteluun ja näin ollen mahdolliseen tavoitteeseesi. Tavoitetta kannattaa välillä pysähtyä oikeasti funtsimaan: mikä on tavoittelemisen arvoista >>

Jälleen kerran, ohjaajasi on koulutettu myös pallottelemaan tavoitettasi, sen järkevyyttä ja realistisuutta. Kysy rohkeasti, olemme nähneet ihan kaiken ja osaamme kyllä ohjata sinut toiselle ammattilaiselle, mikäli omat taidot eivät riitä käsillä olevaan asiaan.

6. Loistava hinta-hyötysuhde

Väheksymättä tippaakaan PT-palveluja, ryhmäliikunta on erinomainen tapa saada lähes sama palvelu kuin personal trainerin asiakkaanakin. Personal trainerille kannattaakin suunnata silloin, kun tarvitset henkilökohtaista ja valmentavaa otetta harjoitteluun. PT myös liikkuu kanssasi treenaamaan myös vaikka luonnonhelmaan, mikäli se sopii sinun tavoitteeseesi.

Ryhmässä yksittäisen harjoittelijan tavoite ei ehkä nouse keskiöön, vaan tunnille tullaan tunnin sisällön ja harjoitusvaikutuksen, musiikin jne. vuoksi.

Nämä osatekijät yhdessä ja yhteisesti ovat kaikkien osallistujien tavoitteena. Tällainen voi olla aivan yhtä tärkeää tavoitteen onnistumisen kannalta. Onnistuminen riippuu juuri siitä tavoitteesta!

Personal training ja ryhmäliikunta ovat saman asian eri toteuttamistapoja.

7. Kannustus

Ryhmäliikkujan motivaatio kumpuaa usein musiikista ja yhdessä tekemisen ja onnistumisen tunteesta. Muista treenaajista saatat löytää myös haasteen: jaksat haastavissa kohdissa paremmin kun näet, kuinka ympärilläsi olevat kamppailevat saman haasteen kanssa.

Saatat näin huomata sinussa olevan voimavaroja, joiden olemassaolosta et tiennyt. Tällainen itsensä ylittäminen on omiaan vahvistamaan itsetuntoa ja -luottamusta sekä kykyä selviytyä elämän eteesi heittämistä haasteista.

Työntämällä mukavuusrajojasi hieman etäämmäs, voit kokea elämänlaadussasi yllättävän käänteen!

Löytämällä tavoitteeseesi sopivan tunnin, sinunkin on mahdollista tavoittaa nämä hyödyt. Ohjaajasi on sinua varten. Kysy siis rohkeasti neuvoa, me autamme sinua mielellämme!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

 1. Kiitos hienosta listauksesta. Kaikki kohdat pitävät paikkansa. Itselleni on tärkeää olla samanhenkisten kanssa ja myös se, että ohjaaja on asiansa osaava ammattilainen. Onneksi laadukasta ryhmäliikuntaa löytyy nykään lähes joka paikkakunnalta.

  1. Moi Pirkko!

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla, että osui!

   Ja olet ihan oikeassa, ryhmän liikuttaminen vaatii todellakin ammattilaisen ohjaamaan. Silloin asiakas on hyvissä käsissä ja hän voi luottaa harjoittelun laatuun. Ihanaa kuulla, että sinä pidät sitä arvossa!

   Me ohjaajat olemme kyllä välillä ihan liian vaatimattomia juuri tässä asiassa ja monesti piilotamme sen huikean ammattitaidon ja kokemuksen, mitä olemme vuosien tai vuosikymmenien aikana keränneet.

 2. Moi, sellainen tarkennus, että ryhmäliikunnan ohjaamiseen ei kyllä vaadita minkäänlaista koulutusta. Kuka tahansa voi ruveta ohjaajaksi, joten pelkkä ammattinimike ei tässä asiassa kerro mitään ammattitaidosta. Olen itsekin ryhmäliikuntaohjaaja 🙂

  1. Olet oikeassa, ryhmäliikuntaohjaaja ei ole suojattu ammattinimike ja kuka tahansa voi kutsua itseään sellaiseksi. Ja kutsuukin.

   On jokaisen (itseään kunnioittavan) liikuntastudion tai -keskuksen asia pitää huoli siitä, että ohjaajalla on asianmukainen peruskoulutus tehtäväänsä, aivan kuten missä tahansa muussakin työssä.

Kommentit on suljettu.