jooga

5 asiaa, joita et tiennyt Rocket Vinyasa joogasta

Rocket Vinyasa on palannut takaisin Zenanan lukujärjestykseen. Tämän postauksen luettuasi tiedät, mitä Rocket on ja miksi sitä kannattaisi sisällyttää omaan arkeen.

Oma historiani Rocketin luokse kulki, kuten monella muullakin, Astangajoogan kautta. Astanga on ollut minulle kaikista joogatyyleistä läheisin, mutta tutustuttuani Rocketiin jotain muuttui minussa perusteellisesti.

Astangan kurinalaisuus muuttuu Rocketissa vapaudeksi ja asanaharjoituksen rutiini modifioinnin kautta harjoittelijalle saavutettavammaksi.

Rocketin luonut Larry Schultz, olikin opettajansa sri Patthabi Joisin sanoin “the bad man of Astanga”. Larry kehitti Rocketin tekemään Astangajoogasta helpommin lähestyttävän länsimaiselle ihmiselle, rikkoen näin astangan perinteitä.

Varsin paha poika, siis. Onneksi!

1. Juuret

Rocket perustuu siis Astangajoogaan. Perinteinen Astangajoogasarja etenee oppilaan mukana siten, että opettaja antaa oppilaalle sarjassa seuraavan asanan opeteltavaksi, kun edellinen on hallinnassa. Tämä tekee perinteisestä Astangasta myös kärsivällisyyttä testaavan ja kehittävän harjoituksen.

Larry Schultz kehitteli rutiinin, jossa Astangan voima, sulavuus, hengityksen ja liikkeen muodostama yhteys ja bandhojen tuki yhdessä ovat helpommin, lempeämmin ja harjoittelijan omaa kehoa kunnioittavalla tavalla muunneltavissa. Astangan 1- ja 2- sarjat ovat näin ollen saavutettavissa myös sinulle ja minulle Larryn ansiosta!

Syntyi Rocket. Ja Rocket rikkoo hierarkian.

2. Mistä Rocket sai nimensä?

Larry Schultz oli kotoisin San Fransiscosta ja siis itsekin Astangajoogaopettaja. Hän loi Rocketin ollessaan Grateful Deadin kiertueella bändin henkilökohtaisena joogaopettajana. Larry kehitteli Rocketin kiertueella, vaikka uudelle joogatyylille ei ollutkaan vielä nimeä.

Nimen Rocket keksikin vahingossa bändin kitaristi, Bob Weir huudahtaen “It gets you there faster!” Pääset sinne nopeammin!

Rocketia voikin kutsua dynaamiseksi ja voimakkaaksi liikemeditaatioksi.

3. “Olet vahvempi kuin uskot”

Larrylla oli sana hallussa ja hänen suustaan kuului usein kannustavia ja rohkaisevia lausahduksia. Luit juuri otsikkona yhden omista, henkilökohtaisista suosikeistani.

Rocket lainaa Astangan rutiinia, mutta etenee nopeammin. Siinä, missä Astangassa opitaan hallitsemaan rutiini pala kerrallaan, ikäänkuin asana asettuu harjoittelijaan ajan myötä.

Rocket lähestyy harjoitusta luovemmin ja muokkaamalla asana harjoittelijan kehoon sopivaksi. Jokainen harjoittelija on lähtökohtaisesti erilainen, siksi muokkaamalla saat asanasta kokemuksen ilman, että sinun tarvitsee sitä täysin hallita.

Tämä ero tekee Rocketista mahdollisen kaikille tasoille, olitpa sitten oikeastaan rakenteeltasi millainen tahansa!

Voit siis opetella hurjankin näköisiä asanoita tällä lähestymistavalla. Olet vahvempi kuin uskot!

Rocket ei näin ollen vaadi osallistujaltaan muuta kuin saapumista paikalle ja hieman irtipäästöä suorittamisesta. Opettajalta se kuitenkin vaatii täyden läsnäolon ja ymmärryksen siitä, miten juuri sinä saat harjoituksesta hyödyn.

4. Mitä Rocketissa tehdään?

Rocketissa, kuten Astangassakin on kolme eri sarjaa. toisin kuin Astangassa, sarjat eivät etene järjestyksessä 1->3, vaan voit tehdä näistä harjoituksista minkä tahansa.

Sarjoilla on omat teemat, jotka kertovat ennemminkin vaikutuksesta kuin edistymisestä.

Ykkössarjan teemana on tasapaino, eteentaivutukset, ydintuki, lonkkien avaaminen ja hermoston rauhoittuminen.

Kakkossarja kietoutuu taaksetaivutusten ja kiertojen ympärille kohottaen energiatasoasi.

Kolmossarjassa yhdistetään sekä ykkös- että kakkossarjat kokonaisuudeksi, joka vahvistaa, kehittää ja lopuksi rentouttaa.

Yhteistä Astangassa ja Rocketissa on tunnin rakenne: (Muokattu) Aurinkotervehdys, seisomasarja, istumasarja, loppuliikkeet ja loppurentoutus.

5. Kenelle Rocket sopii?

Rocket sopii muokkautuvuutensa vuoksi yllättävän monelle. Mikäli olet valmis jättäämään odotukset ja itsekritiikin oven ulkopuolelle ja kohtaamaan harjoituksen uteliaisuudella, itsemyötätunnolla ja ilolla, Rocket sopii myös sinulle.

Toisin sanoen, mikäli olet valmis työstämään sellaisia ajatuksia, kuten

Olen liian x tähän

Minun pitäisi ensin x pysyäkseni perässä

Minulta puuttuu x jotta pystyisin tähän

Minulla on x siksi en pysty tähän

Mikäli olet valmis haastamaan kriittisimmän arvioijan: itsesi, olet myös valmis Rocketiin.

Larryn sanoin:

“Our weaknesses become our strengths, and our strengths our weaknesses.”

Larry Schultz

Nähtäisiinkö siis Rocketissa?

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit