fbpx
Yleinen

Lomaltapaluu, uhka vai mahdollisuus?

Treenitauko venähtää joskus turhan pitkäksi työkiireiden, stressin, loman tai no, ylipäänsä elämän arvaamattomuuden vuoksi.

Jos liikunnasta ei ole muodostunut vielä elämäntapa, kynnys palata liikkumaan voi nousta turhan korkealle. Ehkä mietit, jaksatko harjoitella, pysytkö vielä perässä muiden mukana, onko kuntosi romahtanut täysin ja huolehdit, mistä ylipäänsä löydät ylimääräistä aikaa liikkumiselle.

Et ole tällaisten pohdintojesi kanssa yksin.

Parin viikon treenitauon aikana ei ehdi tapahtua suurempaa romahdusta ja joskus tauko voi olla jopa ihan paikallaan! Lyhyt tauko palauttaa kehoa tehokkaasti ja mielikin elpyy, kun ajatukset ovat hetken kiinni jossain muualla.

Pidempi tauko sen sijaan alkaa näkyä ja tuntua lihaskunnon laskemisena sekä lihasten ”jämäkkyyden” katoamisena.

Kestävyyskuntokin laskee ensin hitaasti, sen jälkeen nopeammalla tahdilla. Kunnon rapistumisen taas huomaa jaksamattomuutena ja yleisenä vetämättömyytenä.

Lyhyen tauon jälkeen lihaskunnon palautuminen entiselle tasolleen on nopeampaa, mutta pidemmän, jopa useiden kuukausien mittaisen tauon jälkeen maltillinen paluu vie hyvää kuntoa kohti varmemmin kuin reipas repäisy ”vanhalla hyvällä kaavalla”

Tavoite

Kun asetat itsellesi määränpään tai fokuksen, on aloittaminen jo hyvällä mallilla.

Tavoitteen avulla liikuntainnostuksesi kestää pidemmälle ja vetämättöminä päivinä pystyt paremmin motivoimaan itseäsi liikkeelle.

Tavoite on myös ainoa keino todeta, onko panostuksesi ollut oikeasti riittävä. Mikäli tavoittelet maratonia, on sinun palasteltava tavoitteesi pienempiin päämääriin ja seurata kehittymistäsi niiden avulla.

Vain harjoittelemalla tavoitteellisesti, on järkevää ja ylipäänsä mahdollista tavoitella kilpailuun osallistumista.

Tavoite voi kuitenkin olla, kuten itse asiassa hyvin usein onkin, muuta kuin maratonjuoksu. Liikunnan avulla voi tavoitella:

  • istumatyön aiheuttamien vaivojen ja/tai jähmettymisen sulattelua
  • haluat ehkä olla jaksavampi vanhempi/isovanhempi, jolla on energiaa leikkiä ja touhuta lasten tai lastenlasten kanssa
  • haluat eroon suorittamisesta ja opetella sen sijaan nauttimaan liikunnan tuomasta hyvästä olosta
  • etsit hyvää tapaa purkaa stressiä (kyllä! liikunta lisää mielihyvähormoni serotoniinin eritystä)
  • haluat lisätä elämääsi lisää hyviä vuosia vuosikymmeniksi eteenpäin

Kuten huomaat, yksikään näistä syistä ei ollut urheilukilpailuun liittyvä tavoite, vaikka sellainen hieno tapa mitata omaa sisukkuuttaan. Tavoitteenahan maraton on kerrassaan huippu, mutta ei sovellu kaikille.

Liikuntaa sinun arjessasi

Kilpailu ei sytytä kaikkia. Siksi meidän vähemmän kilpailuhaluisten on hyvä seisahtua miettimään, millaista panostusta jaksamme ja pystymme pitämään yllä.

Kun nostat katsettasi tästä päivästä vaikkapa Jouluun, millaisena haluaisit sen tänä vuonna nähdä? Millaisena ihmisenä haluat nähdä itsesi Jouluna 2022?

Entä kuinka monta kertaa viikossa sinun tarvitsisi raivata itsellesi aikaa, jotta olisit tavoitteessasi 20 viikon päästä? Kerran? Kahdesti?

Nämä kerrat auttavat sinua tavoitteeseesi. Ole siis hetki itsekäs ja punnitse, kuinka saisit nämä viikoittaiset hetket mahtumaan arkeesi? Onko tämä panostus oikeasti mahdollista ja jos ei, niin millaisia valintoja sinun pitäisi ehkä siinä tapauksessa tehdä: mitä sulkea pois ja mitä säilyttää?

Mikäli haluat sparrausapua tavoitteen kanssa, olemme sinua varten. Nykäise meitä hihasta, autamme sinua mielellämme tavoitteen asettamisen kanssa.

Tulemme myös mielihyvin puhumaan pomollesi, mikäli tarvitsee.

Toimi näin:

Kertauksen vuoksi nämä kolme kohtaa, joiden avulla palaat lomalta arkeen sujuvammin.

  • kuinka monta kertaa viikossa minun on mahdollista sitoutua harjoitteluun saavuttaakseni tämän tavoitteen?
  • millainen harjoittelumuoto lisäisi arjessa jaksamistani?
  • mitä tavoittelen liikunnan avulla: kestävyyttä, voimaa, yleiskunnon kohottamista, stressinhallintaa?

/Elina

Ps. Mikäli syömisesi kaipaa ryhdistäytymistä, voit kysyä meiltä lisää. Laura on nimittäin kahlannut tiukimpien rajoitusten aikana Trainer4U:n Ravintovalmentaja -koulutuksen. Kysy lisää!

näin valitset ryhmäliikuntatunnin oikein
Kirjoittajasta

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Jatka lukemista

%d bloggaajaa tykkää tästä: