Tanssiminen tuo iloa ja hyötyä

Uusi vuosikymmen 2020 on haastanut arkeamme yllättävillä tavoilla. Meistä on tullut varsinaisia oman arkemme sankareita luoviessamme ja keksiessämme toimivia ratkaisuja työpaikalla ja kotona, kriisien seuratessa toistaan.

Jatkuva kriisiuutisointi on johtanut siihen, että arjesta uhkaa hävitä yksi arjen pelastajista: ilo.

Tällaisen havainnon olen tehnyt katsellessani ympärille: kadulla vastaantulijoiden ilmeet ovat huolestuneita, sohvalla TV:tä katsellessa ruudusta tulvii huolestuttavia uutisia, avaamalla aamupalapöydässä sanomalehden, löydän myös huolestuttavaa luettavaa.

Tästä postauksestakin taitaa olla tulossa huolestuttava!

Me tarvitsemme juuri tällaisen ajan keskellä asioita, jotka tuottavat iloa ja hyvää mieltä sekä luo ihmisten välille yhteisöllisyyttä.

Tanssiminen on yksi niistä tavoista, jolla kaiken ikäiset ihmiset voivat ylläpitää paitsi fyysistä kuntoa, myös kokea kehossa tunteita, joita ei sanoin pysty ilmaisemaan. Sen lisäksi että musiikin tahdissa tanssiminen on hauskaa, se tarjoaa paljon positiivisia terveysetuja.

Seuraavassa tiivistettynä vain muutama näistä eduista. Puuttuuko sinun mielestäsi listalta jotain olennaista? Kommentoi postausta!

Tanssimisen 3 fyysistä hyötyä

Tanssiminen poistaa hetkeksi huolen rypyt otsalta. Tanssiminen on monipuolinen ja useilla eri tavoilla terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava harjoittelumuoto. Sinua ehkä kiinnostaa, että tanssimalla kohotat myös kuntoasi.

Kuntoilumuotona tanssi on monipuolinen ja monille eri-ikäisille ja eri kuntotasoille sopiva, mikäli puhutaan puhtaasti sen kuntoa kohottavasta vaikutuksesta. Liikunnan ammattilaisen silmin juuri nämä ominaisuudet tekevät tanssista oivan harjoittelumuodon lähes kenelle tahansa.

1. Sydän- ja verenkiertoelimistö 

Tanssiminen kohottaa sykettä ja nostattaa pintaan hien. Hieman tanssityylistä riippuen syke voi nousta oikein kunnolla, musiikin siivittäessä ja kannustaessa.

Hidas tango nostattaa hien pintaan siinä missä nopeatempoisempi samba.

Kun tanssiminen on jatkuvaa ja sujuu ilman enempiä taukoja, voidaan puhua jopa aerobisesta harjoituksesta. Taiteen ja urheilun ero on välillä hyvin häilyvä ja hyvä niin!

2. Nivelet

Nivelet rakastavat käyttöä ja arjen keskellä harvoin käytämme kehoa nivelten täysillä liikeradoilla. Kun liikut vapaammin, olet myös keholtasi joustavampi ja ehkäiset mm. yksipuolisten työasentojen synnyttämiä ryhtiongelmia.

Kun liikut ja liikutat itseäsi laajoilla ja monipuolisilla liikeradoilla, sinun ei tarvitse edes hyppiä saadaksesi tehot irti. Tanssiminen on siksi hyvin nivelystävällistä liikuntaa.

3. Tasapaino ja koordinaatio 

Kehittyvät tanssin lomassa, huomaamattasi myös tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Kehittymisen huomaa parhaiten silloin, kun lähtötaso on luokkaa “kaksi vasenta jalkaa”.

Jokainen meistä on ollut sellaisessa tilanteessa, jossa olo tuntuu kömpelöltä ja kuin olisi tullut väärään paikkaan.

Siksi, juuri siksi voit kokeilla tanssimista turvallisesti, kenenkään näkemättä ja päivittää ajatus siitä, että voisitko sittenkin olla ihan vähän tanssi-ihminen!

Tanssin 3 psyykkistä hyötyä

Tanssiminen vaikuttaa useilla eri tasoilla, lihaksien, hermoston ja hormonierityksen kautta. Sen monipuolisuuden vuoksi tanssiminen voi olla sekä urheilua että taidetta yhtäaikaa ja erikseen. Taitoluistelua tai balettia seuraava ei voi kuin ihmetellä tätä yhdistelmää!

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla taitava tai edes kokenut ottaaksesi askelia musiikin tahdissa. Tanssia voi hytkyen, ravistellen, askeltaen ja vaikka vain liikehtien, ilmentäen kehon avulla kuulemiasi säveliä.

Lue lisää musiikin voimasta >>.

Aloittelevalle tanssijalle on ehkä myös kiva kuulla, että pelkkä tanssimisen katsominen vaikuttaa sinuun positiivisesti. Jos siis hetkeksi jalat menevät aivan eri kuvioita, voit hyvin pysähtyä ihmettelemään.

1. Tanssiminen on itseilmaisua

Liikkuminen musiikin tahtiin on yksilöllinen tapa ilmaista liikkeen avulla omia tunteitaan. Tanssimalla voit ilmaista myös sellaisia tunteita, joita sanoin ei välttämättä pysty kertomaan tai tunteelle ei ole sinun sanavarastossasi sopivaa sanaa.

Tuntuu yksinkertaisesti hyvältä saada ilmaistuksi mm. onnellisuuden, tai ikävän tunteet silloinkin, kun kokee yksinäisyyttä ja/tai mieli on maassa. Myös silloin, kun on ratketa riemusta, tekee mieli tanssia, eikö?

Tanssiminen rauhoittaa ajatuksiamme, ja se voi jopa saada ne katoamaan kokonaan. Kun keskitymme vain liikkeeseen, olemme vahvasti läsnä juuri siinä hetkessä.

Tanssiminen auttaa näin hillitsemään ahdistusta ja stressiä, koska se saa meidät hetkeksi unohtamaan stressaavat ajatuksemme ja keskittymään toimintaan.

2. Tanssiminen on dopea

Tanssiessa erittyy mielihyvähormoni endorfiinia, joka puolestaan mielihyvän lisäksi lievittää stressi-, masennus- ja ahdistusoireita. Tämä on myös yksi syy, miksi useimmiten tanssiessa ihmisellä on hymy huulillaan.

Endorfiinilla on myös tärkeä rooli masennuksen ja ahdistuksen lievittäjänä. Liikkeen tuottaminen ja uusien askelien oppiminen lisää myös luottamusta itseen. Hivelet itsetuntoasi liikkumalla, oppimalla ja ilmaisemalla.

3. Aivot ja muisti

Tanssiminen edistää myös aivoterveyttä. Aivojen koordinoidessa käsien, jalkojen ja koko kehon liikkeitä, ne joutuvat kehittämään aivosolujen väleille uusia yhteyksiä. Näin kehität myös pitkäkestoista muistia, huomio- ja päättelykykyä sekä ongelmanratkaisukykyjä.

Eli seuraavan kerran, kun pähkäilet tiettyä tanssiaskelta, aivosi työskentelevät huipputietokoneen lailla selvittääkseen, kuinka se tehdään.

Tutkimuksissa on osoitettu tanssin ja aivoterveyden olevan yhteydessä. Aivot ovat mukana monitahoisesti ja laajasti, joten mikäli sinua kiinnostaa tämä aihe enemmän, haluat ehkä lukaista tutkimuksenkin?>>

Tai seuraa, mitä Alzheimerin tautia sairastavan, entisen ballerinan kehossa tapahtuu, kun hän kuulee Tschaikovskia

Eli saisiko sinulle olla annos tanssimista, Zenanan tyylillä? Tunneillemme voi osallistua kuka tahansa, joka kokee haluavansa liikkua hyvän musiikin tahdissa.

Tervetuloa!

tanssiminen tuo iloa ja hyötyä

Samankaltaiset artikkelit