Mitä on faskia?

Kun puhutaan lihashuollosta ja palautumisesta, on mahdotonta välttyä törmäämästä faskia -termiin. Tässä postauksessa kerron, mitä faskia on ja miten se liittyy harjoitteluun, kehon tuottamaan liikkeeseen ja liikkeen häiriöihin.

Onko siis olemassa faskiajumppaa tai voiko faskioita venyttää?

Useimmiten kehonhuoltotunnille, hierontaan tai niskahartiajumppaan tullaan jonkin olemassa olevan vaivan kanssa, kuten niskan, hartioiden ja selän jähmeys. Odotus on luonnollisesti se, että tunnilla tehdään jotain, joka pehmittää kireyksiä ja palautetaan jonkinasteinen toimintakyky.

Siinä mielessä työni on mukavaa, että useimmiten tunnilta lähdetään rennompana ja vetreämpänä kotiin. Olen laittanut merkille, että monet kaipaavat venyttelyä ja vaikka vaivat ilmenisivätkin jollain tietyllä alueella, kuten vaikka juuri niska-hartiaseudulla, voi varsinainen syy jäykkyydelle olla muuta kuin lihaskireys.

Kivut eivät välttämättä ole seurausta vain kireydestä vaan lihasheikkoudesta. Silloin varsinainen ongelma eli voiman ja liikkeen puute eivät korjaudu venyttämällä, vaikka näin voisi helposti ajatella.

Jotta tämä asia avautuisi paremmin, on syytä ensin tutkia, mitä faskia on.

Kehon peittävä sukelluspuku

Kehomme on kauttaaltaan verkostoitunut faskiaan ja vieläpä useammassa kerroksessa. Tämän verkoston voisikin kuvailla olevan ikään kuin koko kehon peittävä, ihoa, lihaksia ja sisäelimiä myötäilevä ja muotoileva sukelluspuku.

Myös appelsiininlohkon rakenne kuvaa tätä verkostoa: appelsiinin kuoren alla on lohkoja, joiden sisällä puolestaan on pieniä, kalvon peittämiä hedelmälihan palasia. Nämä kaikki muodostavat kokonaisuuden: appelsiinin lohko tai kokonainen appelsiini.

Tällä verkostolla on useita eri käyttötarkoituksia, se mm. yhdistää koko kehon kudokset toisiinsa ja saa sen toimimaan upeasti hienosäädettynä kokonaisuutena. Verkoston avulla myös keskushermostomme saa tietoa kehosta ja välittää tietoa takaisin kehoon.

Toisin sanoen aivot saavat verkostolta tietoa asennosta, liikkeestä, kehon tuntemuksista jne. Keho puolestaan saa tietoa aivojen vireydestä ja tunteista. Pitkään jatkuneen stressin tiedetäänkin herkistävän kehoa kivun tuntemuksille.

Faskia ketjuina

Sen lisäksi, että kehoamme peittää faskiakerrokset, ne myös ympäröivät yksittäisiä lihassoluja, kokonaisia lihaksia ja aina edelleen toiminnallisia lihasketjuja.

Lihakset ovat ketjuuntuneina faskian välityksellä muodostaen toiminnallisia kokonaisuuksia eli myofaskiaalisia jatkumoita.

Nämä jatkumot voidaan kuvata esim. Thomas Myersin tavoin “junaratoina”, joissa voima siirtyy tiettyjä raiteita pitkin muualle kehoon.

Junaradalla oleva toimintahäiriö vaikuttaa paitsi paikallisesti, myös koko raiteen alueella. Esimerkiksi ylikireys purentalihaksissa voi olla peräisin niskasta tai jopa lantionpohjasta saakka.

Tämän vuoksi joskus niska-hartiaseudun ongelmat voivatkin olla peräisin jostain ihan muualta kuin ylävartalosta. Ketjut ovat loogisia ja niitä voidaan sekä harjoittaa että kehittää niiden tehokasta toimintaa.

Kokonaisvaltaisuus ei ole siis pelkkä klisee!

Pesusieni-ilmiö

Faskiaa on siis kehossamme sekä toiminnallisina liikeketjuina ja jatkumoina että kerroksittain. Kaikenlainen liike kehossa venyttää, liikuttaa ja hyvällä tavalla kuormittaa faskiaverkostoa, jolloin faskiassa oleva neste pusertuu liikkeelle.

Neste sitoutuu liikkeen ansiosta hyaluroniin ja jää siten geelimäiseksi voiteluaineeksi kalvojen väliin. Näin kalvot liukuvat toistensa suhteen ja keho liikkuu vapaammin.

Nesteen nauttiminen on tärkeää siksi, että faskiakalvot ovat sidekudosta, joka taas koostuu pääosin vedestä. Kokonaiset kaksi kolmasosaa koko kehon nesteestä on sitoutuneena näihin kalvoihin.

Hyvin nesteytynyt keho on näin ollen myös elastinen, hyvin liikkuva ja toimiva. Kalvojen väleihin liikeen avulla sitoutunut, geelimäinen aine estää faskiakalvoja takertumasta toisiinsa.

Mitä sitten käy silloin, kun elimistö on kuiva tai liikettä on niukasti?

Liikkumattomuus on myrkkyä faskialle

Faskiakalvot tarvitsevat siis liikettä pysyäkseen voideltuina ja liukuvina. Kuiva keho ja pitkiä aikoja paikoillan pysyttely aiheuttaa taas sitä vastoin sen, että neste ei puristu enää kalvojen väliin.

Kuivuminen aiheuttaa näin faskiakerrosten takertumisen toisiinsa ja sen vuoksi ne tuntuvat kireiltä ja kipeiltä. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole kireät vaan ennemminkin ylivenyttyneet ja kuivat.

Kuiva kudos taas on heikko ja altis toimintahäiriöille. Kuivat kalvot takertuessaan toisiinsa tekevät kehosta jähmeän ja jäykän. Kuona-aineet eivät tällöin pääse poistumaan luonnollista reittiä, vaan jäävät jähmettyneelle alueelle aiheuttaen kipua ja kehon happamoitumisen jopa tulehduksellisen tilan.

Näin syntyy pahimmillaan virheellisiä myös liikemalleja, joiden oireita voidaan toki helpottaa esim. hierontakäsittelyllä.

Hieronta ei kuitenkaan saa olla runnovaa, sillä kuivaa kehoa ei ole aiheellista käsitellä kovakouraisesti. Kova käsittely ei myöskään korjaa varsinaista ongelmaa, eli kuivuutta ja voiman puutetta.

Varsinainen ongelma korjataan muilla tavoin.

Mikä sitten neuvoksi?

Edellytyksenä faskian hyvälle liikkuvuudelle on hyvä nestetasapaino. Jotta nautittu neste sitoutuisi elimistöön tarvitaan myös liikettä.

Ja faskia rakastaa liikettä!

Oikeastaan kaikki liike käy, kun se on monipuolista. Joogan sanotaankin olevan faskialle lempeä, tehokas ja myös edellä mainittua keho-mieliyhteyttä avaava harjoite.

Kuuntele Thomas Myersin ajatuksia joogasta>>

Suomalainen Prof Training Finland on myös kehitellyt FasciaMethod ja Fascia Method Power-nimiset liikuntatuotteet, jossa näkökulma on kuntouttava ja harjoitteet kehittävät liikkuvuutta, liikehallintaa, voimaa ja yleistä hyvinvointia.

Lue lisää ProfTraining Finlandin sivuilta>>

Muistilista

  • huolehdi nesteytyksestä, etenkin lämpimillä keleillä ja urheillessa, mutta myös ihan arkisilla tavoilla. Lue lisää>>
  • liikuta kehoasi: juokse, kurkottele, hypi, ui ja pidä huolta, että mitä tahansa teetkin, se on monipuolista
  • pidä taukoja istumisessa, olipa se sitten työtä tehdessä tai suoratoistopalvelua katsoessa. Keho pitää liikkeestä!
  • varaa paikka FasciaMethodiin>>
  • “pitäis venytellä”: ei pidä, sillä venytteleminen ei ole kovinkaan tehokas keino kireyksiä vastaan. Ota venyttelyn sijaan liikkuvuusharjoitteita>>
  • varaa aika hieronta- tai purentalihaskäsittelyyn, kun tarvitset apuja >>

Pysytään siis liikkeessä!

Ikinä aikaisemmin käynyt Zenanassa? Lataa tästä yksi maksuton kokeilukerta vaikka juuri FasciaMethodiin tai FasciaMethod Poweriin!

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit