fbpx
Ryhmäliikunta Stressinhallinta

Vältä nestehukka

Nesteys on osa kehon hyvinvointia.


Lämpimät, heinäkuiset ilmat lisäävät tarvetta juoda nestettä. Aikuinen tarvitsee nestettä normaalisti 2-3 litraa päivässä. Noin puolet tästä määrästä tulee ruuan mukana, noin puolet tulee saada juotuna. Paras janojuoma on vesi, mutta runsas hikoilu mm. treenaamisen yhteydessä ja saunominen voivat lisätä myös kivennäisaineiden tarvetta.

Vältä siis nestehukka ja voi paremmin!

Miksi nesteytys on tärkeää?

Aikuisena kehossamme on nestettä sitoutuneena noin 50-%70 kehon painosta. Tästä syystä nesteen juominen on nopea tapa korjata nestevajausta. Nestettä tarvitaan mm.

 • säätelemään kehon lämpötilaa
 • edesauttamaan ruuansulatusta
 • kuljettamaan ja imeyttämään ravintoaineita
 • huuhtelemaan aineenvaihduntatuotteita virtsan mukana

Yllä mainittujen lisäksi myös aivot tarvitsevat riittävästi vettä toimiakseen kunnolla. Nestehukka on keholle tila, joka aiheuttaa stressiä ja pahentaa siten jo valmiiksi väsynyttä olotilaa. Varsinainen stressinhallintakeino ei nesteen nauttiminen kuitenkaan ole, mutta on tärkeä osa sitä.

Mistä tunnistat nestehukan?

Lisäämällä juotavan nesteen määrää pidät nestetasapainoa yllä, sillä nestehukka voi yllättää nopeastikin. Ensimmäinen nestehukan merkki on tietenkin jano, joten nestettä kannattaa siis nauttia jo ennen varsinaista janontunnetta. Mikäli janoa ei kuitenkaan sammuteta, oireet alkavat asteittain lisääntyä mm. näillä tavoilla:

 • olosi on heikko
 • päätäsi särkee
 • virtsaamistarve vähenee ja ummettaa
 • virtsan värin muuttuu vaaleankeltaisesta tummankeltaiseen
 • hengityksesi muuttuu pahanhajuiseksi
 • sinulle tulee lihaskramppeja

Nestettä kannattaa siis juoda jo ennen janontunnetta. Tämän vuoksi kannattaa pitää tunneillammekin juomapulloa mukana. Lämmin sää ja runsas hikoilu yhdessä jouduttavat nestehukkaa ja lisäävät nesteentarvetta reilusti.

Vätlä nestehukka näillä tavoilla

 1. Pidä vesipulloa mukanasi:
  Pakkaa myös työpaikallesi mukaan vesipullo. Näin vettä tulee juotua pieniä määriä koko päivän ajan. Hyödynnä myös kahvitauko juomalla saman verran vettä kuin kahvia.
 2. Vältä sokeripitoisia juomia:
  Nesteytyksen ohella lisäät vain turhaa sokerikuormaa, mikäli juot jatkuvasti sokeripitoisia juomia. Sokerin sijaan kannattaa maustaa vesi sitruunalla, limellä, kurkunviipaleilla tai vaikka mieluisimmalla yrtillä.
 3. Tehosta imeytymistä suoloilla:
  Helpoin tapa korvata kivennäisaineita ja suoloja on nauttia janoon kivennäisvettä. Tämän lisäksi maustamaton kookosvesi on hyvä valinta silloin, kun haluat tehostaa kehon nesteytystä ennen tai jälkeen rankan urheilusuorituksen. Kookosveden sisältämät elektrolyytit imeytyvät tehokkaasti elimistöön.
 4. Nauti nestettä myös ruuan muodossa:
  Lisää kasvisten ja marjojen määrää ruokavaliossasi, saat nesteen lisäksi myös liudan muita terveyshyötyjä, kuten vitamiineja ja kuituja.

Hikisiä treenihetkiä, ilman pelkoa nestehukasta!
/Elina

Samantapaisia artikkeleja

%d bloggaajaa tykkää tästä: