Yinjooga, hiljainen harjoitus

Yinjooga perustuu kiinalaisen lääketieteen ajatukseen kehon energioiden tasapainottamisesta. Yinjooga sopii mainiosti meidän kiireiseen elämänrytmiimme, jossa virtaava, maskuliininen ja aktiivinen Yang-energia tasapainottuu pysähtymällä, viipymällä sekä kääntämällä katsetta sisäänpäin omaan kehoon, omiin tuntemuksiin sekä tunteisiin.

Tätä hiljaista, rauhoittavaa ja hetkeen seisahtavaa energiaa kutsutaan Yiniksi.

Yinjooga on aloittelevalle joogaajalle ihana ja palkitseva harjoitus, sillä asanoita tehdään tunnin aikana vain muutama. Yhden asanan kesto on useita minuutteja ja vaikutukseen ehtii päästä mukaan, vaikka aluksi pitäisikin hieman etsiä hyvää tuntumaa.

Tässä postauksessa käyn läpi Yinjoogan neljä perusperiaatetta, jolla pääset harjoitukseen kiinni ja saat yinjoogatunnista enemmän.

1. Asettuminen

Asanaan mentäessä on hyvä pitää käden ulottuvilla propseja eli apuvälineitä, kuten huopa, tyynyjä, bolstereita, vyö ja/tai blokkeja. Näiden avulla pääset asettautumaan asentoon miellyttävästi ja voit vaihdella lämmikkeitä, pehmukkeita ja korokkeita aina tarpeen tullen.

Anna siis kehosi asettua ja etsi tuntumaa asanaan. Huomaat ehkä, että ensimmäiset hetket ovat epämukavia tai outoja, mutta tuntuman tai kivun pitäisi tuntua tylpältä ja sen tulisi pehmentyä, mahdollisesti pian myös kadota.

Kaikki terävä, liian intensiivinen tai viiltävä kipu ei ole lainkaan tervetullutta, vaan silloin on syytä käyttää apuvälineitä tuntumaa pehmentämään.

2. Hiljaisuus

Asettauduttuasi paikoilleen hengitä muutaman kerran syvään, anna hetken seisahtua ja kehosi rentoutua. Vain rentouden kautta pääsemme vaikuttamaan syvemmälle kehoon ja aktiivisen lihaskudoksen alla sijaitsevaan kovempaan kudokseen: jänteisiin ja nivelsiteisiin.

Anna siis itsesi seisahtua paikoillesi. Mikäli asanan tuntuma muuttuu liian intensiiviseksi, sinulla on edelleen mahdollisuus käyttää apuvälineitä pehmentämään tuntumaa.

Seisahtuminen ei merkitse jähmettymistä paikoilleen, vaan ajattele sitä ennemminkin asentoon mukautumisena ja sen myötäilemisenä. Tai, kuten eräs kollegani kuvaili, “anna asanan asettua kehoon”.

3. Säilyttäminen

Yinjooga-asanoissa viivytään pitkään, aina puolesta minuutista jopa 5-6 minuuttiin. Sinulla on vapaus poistua asanasta milloin tahansa, kun sinusta tuntuu oikealta, se ei vähennä eikä poista harjoituksen vaikutusta.

Pysähtyminen pintaan nousevien tunteiden äärelle, kuten kärsimättömyys, turhautuminen, mielihalut jne. ovat sinulla myös ovi parempaan itsetuntemukseen. Voit kysyä itseltäsi:  

Mistä pintaan pyrkivät tuntemukset johtuvat?”

“Tarvitseeko minun reagoida mielihaluihin heti, vai voisinko opetella viivyttämään mielihalun ja reaktion välistä aikaa hieman?”

“Onko tämä tunne ohimenevä halu vai onko kyse todellisesta tarpeesta, kuten nälkä tai jano, unentarve?”

4. Transitio

Juuri siitä syystä, että asanassa viivytään pitkiä aikoja kerrallaan, on myös niistä poistuminen hyvä tehdä verkkaisasti, hallitusti ja ennenkaikkea kehoa tunnustellen. Sidekudoksen vapautumisessa takaisin omaan pituuteensa on ihan omanlaisensa tuntuma.

Kiinnitä siis huomiosi juuri näihin tuntemuksiin ja havainnoi yhtä uteliaana myös muun kehosi tuntemuksia.

Pidän itse hitauden mieluisana vertauskuvana kilpikonnaa, joka liikkuu verkkaisaan mutta silti etenevään tahtiinsa. Millainen mielikuva sinulle toisi hitaudesta mieleen jotain positiivista?

Yinjooga on hyvin rentouttava ja läsnäolotaitoja kehittävä harjoitus, vaikka aluksi sen verkkaisuus saattaa tuntuakin oudolta tai jopa ärsyttävältä. Harjoitus alkaakin tuntua makealta, kun opit huomaamaan sen arkea tasapainottavan vaikutuksen.

Yinjoogaharjoituksen yksi ihanimmista puolista onkin se, että vaikutuksen saa mukaansa heti ja se heijastuu yöunien lisäksi myös seuraavaan päivään.

Oletko sinäkin jo kokeilut pysähtymisen taikaa?

kirjoittaja on liikunnan ammattilainen ja pienen yrityksen omistaja

Samankaltaiset artikkelit